Retro Stories

Νίκος Γκάλης: Οι πρώτες συνεντεύξεις στην Ελλάδα του ανθρώπου που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ! (video)

Νίκος Γκάλης: Οι πρώτες συνεντεύξεις στην Ελλάδα του ανθρώπου που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ! (video)
Ο Νίκος Γκάλης δεν υπήρξε απλώς ένας άνθρωπος που ήρθε στην Ελλάδα για να παίξει μπάσκετ αλλά αποδείχτηκε καταλυτικός στο ν' αλλάξει, όχι μόνο το άθλημα του, αλλά ολόκληρος ο ελληνικός αθλητισμός.
Σε αυτήν την 3η Ιουνίου, 34 χρόνια μετά τη μέρα που άρχιζε η διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ '87, το «BN Sports» γυρίζει το χρόνο πίσω στο 1981. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο παραμονής στην Ελλάδα, το όνομα του Γκάλη άρχιζε να παίρνει μυθικές διαστάσεις, αφού το μπάσκετ είχε τότε ελάχιστη προβολή από τα ΜΜΕ και μόνο οι Θεσσαλονικείς μπορούσαν να δουν τα κατορθώματα του στο γήπεδο εξαιτίας και του συστήματος διεξαγωγής του πρωταθλήματος '79-'80 που ήταν χωρισμένο σε Βορρά-Νότο .

Οι Αθηναίοι φίλαθλοι, απλά διάβαζαν ή άκουγαν για έναν μικροσκοπικό άνθρωπο με άφρο κουπ, που βάζει 40 πόντους σε κάθε ματς, πηδώντας στον αέρα σαν τον Superman ως κάτι το ….εξωγήινο που δεν είχε όμοιο του, ενώ προσπαθούσαν να τον συγκρίνουν, όσο μπορούσαν, αφού τα μέσα της εποχής δεν το επέτρεπαν, με τον Ντέϊβ Καλιγκάρις, τον έτερο showman του ελληνικού πρωταθλήματος, που μάγευε με τη φανέλα του Σπόρτιγκ.

Για τον Καλιγκάρις δυστυχώς δεν έχει διασωθεί στα τηλεοπτικά αρχεία της εποχής ούτε ένα πλάνο του για να μελετηθεί η αξία και η κλάση του από τις επόμενες γενιές .

Στις αρχές της σεζόν '80-'81, ο Άρης διεκδικεί τον τίτλο, ενώ παράλληλα παίζει και σε όμιλο του Κυπέλλου Κόρατς με αντιπάλους την Γιουγκοπλάστικα, την Καρέρα Βενέτσια και την Σπάρτακ Μπρνο. Ο Γκάλης σπάει όλα τα κοντέρ σκοραρίσματος στην Ελλάδα, πετυχαίνοντας 40 και 50 πόντους, ενώ και στην Ευρώπη συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο .

Η ΕΡΤ κάλυψε ζωντανά τον αγώνα του Άρη με την Καρέρα Βενέτσια και μετά το τέλος του ματς, οι κάμερες και ο Χάρης Αλευρόπουλος περίμεναν τον Γκάλη για μία μικρή συνέντευξη . Τότε, αυτές οι λιγοστές δηλώσεις ναι μεν είχαν ιδιαίτερη σημασία, με την πάροδο των ετών όμως και τις διαστάσεις που πήρε το φαινόμενο " Γκάλης " στην Ελλάδα αποτελούν ένα μικρό μνημείο.



Ίσως, είναι η πρώτη φορά που ο super star του ελληνικού μπάσκετ εμφανίζεται μπροστά σε μία τηλεοπτική κάμερα. Μιλάει με βαριά προφορά και με λίγη... συστολή, ενώ φοράει μία πορτοκαλί ζακέτα με το σήμα του Άρη, που θύμιζε τα χρώματα της εθνικής Ολλανδίας στο ποδόσφαιρο.

Αναφέρεται γενικά στην πορεία του Άρη εντός και εκτός συνόρων, την εθνική ομάδα και τους αγώνες που θα έδινε στην Κωνσταντινούπολη στο δρόμο για το Eurobasket '81 , ενώ στο τέλος δεν είναι σίγουρος, εάν την επόμενη σεζόν θα αγωνιζόταν στην Ελλάδα, καθώς οι δεσμοί του με την Αμερική ήταν ακόμη ισχυροί, ενώ δεν έλειπαν και κάποιες προτάσεις από ξένες ομάδες . Ευτυχώς, ρίζωσε στη χώρα μας και όλα πήραν τον δρόμο τους!

Επίσης, θα διαβάσετε την πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σε έντυπο Μέσο .Το Νοέμβριο του '79, όταν ο θόρυβος δεν είχε κοπάσει ακόμη από την εκπληκτική νίκη-πρόκριση του ποδοσφαιρικού Άρη στο " Ρενάτο Κούρι " επί της Περούτζια του Πάολο Ρόσσι για το Κύπελλο UEFA, ο Γκάλης, μετά την υπογραφή του συμβολαίου του με τον Άρη, μίλησε στην Αθλητική Ηχώ και τον δημοσιογράφο Στ.Τσιρόπουλο για το πως ξεκίνησε τον αθλητισμό, τις φιλοδοξίες του, το χρονικό της μεταγραφής, τον Άρη , το επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ σε σύγκριση με το NBA, ενώ το κείμενο καταλήγει με μία προφητεία που έγινε πραγματικότητα!

thumbnail_galis_4_1.jpg

thumbnail_galis2.jpg


Αργύρης Κωστούρος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης