Retro Stories

Ο Καντονά γίνεται 55 και αυτά είναι τα 5+5 πράγματα για τα οποία έχει ξεχωρίσει (video)

Ο Καντονά γίνεται 55 και αυτά είναι τα 5+5 πράγματα για τα οποία έχει ξεχωρίσει (video)

Σαν σήμερα, 24 Μαΐου του 1966, γεννήθηκε ο «βασιλιάς» του ποδοσφαίρου!

Τα 55 του χρόνια κλείνει σήμερα ο «βασιλιάς» του αγγλικού – και όχι μόνο – ποδοσφαίρου Ερίκ Καντονά. Ο Γάλλος θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του αθλήματος τόσο για τις τρομερές του ικανότητες εντός των τεσσάρων γραμμών, όσο και για τις πράξεις του εκτός αυτών.

Το «BN Sports» σας θυμίζει τα 5+5 πράγματα που έχουν κάνει την παρουσία του Καντονά να μείνει ανεξίτηλη στις μνήμες μας:

1. Το ντέρμπι του Μάντσεστερ με γαλλικό άρωμα


Την χρονιά 1993-1994 στο ντέρμπι του Μάντσεστερ στο «Old Trafford», ο Καντονά απέδειξε πως θα είναι το επόμενο αφεντικό στην πόλη. Ο Γάλλος «καθάρισε» το παιχνίδι μέσα σε 5 λεπτά, πετυχαίνοντας τα δύο γκολ που χάρισαν τη νίκη στους «κόκκινους διαβόλους».



2. Καπετάνιος στο Κύπελλο

Στο φινάλε της σεζόν 1995-1996 η Γιουνάιτεντ εκτός από πρωταθλήτρια Αγγλίας, αναδείχθηκε και Κυπελλούχος. Το γκολ του Καντονά στο 85ο λεπτό της αναμέτρησης κόντρα στη Λίβερπουλ, το οποίο σκόραρε με ένα άπιαστο από το ύψος της μεγάλης περιοχής, έδωσε στην ομάδα του Φέργκιουσον το τρόπαιο.

 



3. Ασταμάτητος σκόρερ

Τον Αύγουστο του 1992 η Λιντς γιορτάζει στο «Wembley» την κατάκτηση του Charity Shield Αγγλίας, επικρατώντας 4-3 της Λίβερπουλ. Απόλυτος πρωταγωνιστής του αγώνα ο Γάλλος, ο οποίος πέτυχε χατ – τρικ και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη.



4. Ο πανηγυρισμός που έγινε… τραγούδι

Στο τελευταίο παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν από τα Χριστούγεννα του 1992, εκείνο κόντρα στη Σάντερλαντ, ο Γάλλος πέτυχε ένα γκολ… Καντονά. Ο «King Eric» έχοντας ξεκινήσει ο ίδιος τη φάση με περίτεχνη ενέργεια για ν’ απελευθερωθεί από τα μαρκαρίσματα, έπαιξε το 1-2 με τον ΜακΚλερ για να «κρεμάσει» με αριστοκρατικό τρόπο τον αντίπαλο τερματοφύλακα και να γράψει το τελικό 5-0 στο 80ο λεπτό του αγώνα στο «Old Trafford». Ο πανηγυρισμός του μάλιστα, έγινε ακόμη και τραγούδι!

 



5. Στα σαλόνια του Hall of Fame

Η παρουσία του Καντονά δεν θα μπορούσε να λείψει από το Hall of Fame της Premier League. Εκείνος μαζί με τον Ρόι Κιν πλαισίωσαν τους Άλαν Σίρερ και Τιερί Ανρί. Στον ίδιο, μάλιστα, δεν έκανε εντύπωση το γεγονός αυτό. «Είμαι χαρούμενος και περήφανος, αλλά όχι έκπληκτος. Θα μου έκανε έκπληξη αν δεν με επέλεγαν στο Hall of Fame. Ήταν όνειρο να παίξω στην Αγγλία και το απόλαυσα. Αν έπρεπε να επιλεγεί ένας παίκτης, ήμουν εγώ. Όλοι οι άλλοι είναι σπουδαίοι, εγώ είμαι εξαιρετικός», τόνισε.

E1qJpSQWYAEOFfZ.jpg

6. Η κλωτσιά στον ρατσισμό

Ίσως η πιο γνωστή στιγμή της καριέρας του, αποτελεί η κλωτσιά του Καντονά σ’ έναν οπαδό της Κρίσταλ Πάλας. Τον Ιανουάριο του 1995 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δοκιμαζόταν στο Λονδίνο κυνηγώντας τον τρίτο της σερί τίτλο. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ο «βασιλιάς» είχε αποβληθεί έπειτα από ένα μικροεπεισόδιο με τον Ρίτσαρντ Σο ωστόσο τα πράγματα στη συνέχεια ξέφυγαν ακόμη περισσότερο. Ένας οπαδός των γηπεδούχων εξαπέλυσε άσχημα σχόλια προς τον Γάλλο ο οποίος του «απάντησε» κλωτσώντας τον. Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε αργότερα πως τα σχόλια ήταν ρατσιστικά, ενώ η τιμωρία του ήταν εννιάμηνος αποκλεισμός από τα γήπεδα.


E2IusFcXEAESvpL_1.jpg

7. Η απολογία πλάι στον Σερ Άλεξ

Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό με τον οπαδό, ο Καντονά είχε εμφανιστεί στα γραφεία της πειθαρχικής επιτροπής της αγγλικής FA, συνοδευόμενος από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ο Γάλλος απολογήθηκε εκεί για τη συμπεριφορά του, όμως αργότερα οι δηλώσεις του δεν έδωσαν αυτή την εντύπωση. «Η καλύτερη στιγμή μου; Έχω αρκετές καλές στιγμές, όμως αυτή που προτιμώ είναι όταν έριξα την κλωτσιά στον χούλιγκαν», είχε παραδεχτεί αργότερα ο ίδιος.


foto25.jpg
8. Το υποκριτικό του ταλέντο

Εκτός από την ποδοσφαιρική του καριέρα ο Καντονά πέρασε και από τον τομέα της υποκριτικής, τον οποίο υπηρετεί μέχρι και σήμερα. Έλαβε μέρος σε διαφημιστικές καμπάνιες, όπως εκείνη της Nike, αλλά και σε ταινίες.


foto38.jpg

9. Ο πίνακας ζωγραφικής και ο... Ντέιβιντ Μπέκαμ

Το 1997 φιλοτεχνήθηκε ένας ενδιαφέρον πίνακας με όνομα «Art of The game» ο οποίος απεικονίζει τον Καντονά, έχοντας δίπλα του... Ντέιβιντ Μπέκαμ, Φιλ Νέβιλ και Νίκι Μπατ. Ο Γάλλος τον αγόρασε, δανείζοντάς τον στη συνέχεια στο Εθνικό Ποδοσφαιρικό Μουσείο.


foto52.jpg

10. Το μήνυμα για την Παλαιστίνη

Το 2012 οι Ερίκ Καντονά, Ντιντιέ Ντρογκμπά, Εντέν Αζάρ και άλλοι ποδοσφαιριστές έστειλαν επιστολή στον τότε πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί. «Γιατί παραμένετε σιωπηροί, ενώ το Ισραήλ θα φιλοξενήσει διοργάνωση της UEFA το 2013; Ο ρατσισμός, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι ωμές παρεμβάσεις του διεθνούς δικαίου είναι καθημερινά φαινόμενα στη χώρα. Έχει έρθει η ώρα να μπει τέλος στην ατιμωρησία του Ισραήλ και να επιμείνουμε στην εφαρμογή της ισότητας, της δικαιοσύνης και του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, όπως απαιτούμε και από τα υπόλοιπα κράτη».

Ξανθίππη Δασκαλάκη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης