Πρόσωπα

Οι Πολωνοί ταιριάζουν στον Ολυμπιακό: Ο Μίχαλ Καρμπόβνικ και οι άλλοι... τέσσερις

Οι Πολωνοί ταιριάζουν στον Ολυμπιακό: Ο Μίχαλ Καρμπόβνικ και οι άλλοι... τέσσερις

Ο Πολωνός μπακ είναι και επίσημα ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και γίνεται ο 5ος στην ιστορία των «ερυθρολεύκων». Το BN Sports σας θυμίζει τι πέτυχαν οι συμπατριώτες του στον Ολυμπιακό...

Σχετικά Άρθρα

Καλοκαίρι του 2010. Η αλλαγή διοίκησης στον Ολυμπιακό, φέρνει και πολλές αλλαγές στο ρόστερ. Εκτός από τις αρκετές μεταγραφές, υπάρχουν ανάλογες πωλήσεις, με μία από αυτές να είναι και ο Μίχαλ Ζεβλάκοφ. Ο επί τέσσερα χρόνια αμυντικός των «ερυθρόλευκων», γίνεται ο τελευταίος Πολωνός που αγωνίστηκε στον ελληνικό σύλλογο.

Μετά από 11 χρόνια, ο συνονόματος του, Καρμπόβνικ φοράει τα χρώματα της ομάδας του Πειραιά και γίνεται ο 5ος στην ιστορία της, από την Πολωνία. Ο 20χρονος μπακ, εκτός από το μεγάλο παράδειγμα του παλαίμαχου αμυντικού, έχει να μιμηθεί τις αντίστοιχες πορείες των Κούζμπα και Γιουσκόβιακ αλλά να αποφύγει αυτή του Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι.

Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι: Ο «Κοστάντσο» της δεκαετίας του ‘80

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός απέκτησε Πολωνό ποδοσφαιριστή, δεν βγήκε σε καλό. Το καλοκαίρι του 1987, οι «ερυθρόλευκοι» φέρνουν στην Ελλάδα τον Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι. Η Λέγκια Βαρσοβίας υποκύπτει στις πιέσεις του ελληνικού συλλόγου και ο Ολυμπιακός φέρνει έναν τερματοφύλακα με εξαιρετικό όνομα.

Από τα λόγια του Καζίμιερζ Γκόρσκι πως: «…είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας της Ευρώπης αυτήν την περίοδο…» στο πρωτοσέλιδο του «ΦΩΣ» μετά την «4άρα» από τον Παναθηναϊκό στο ντεμπούτο του, που έγραφε: «Μέγα κάζο Καζιμιέρσκι». Ο Πολωνός αποδείχθηκε μία άλλη εκδοχή του σημερινού Φράνκο Κονστάνσο. Έπαιξε σε μόλις 10 επίσημα ματς, πραγματοποιώντας κακές εμφανίσεις και αποχώρησες άρον-άρον για την Γκενκ.

13876453_909166852542235_8548625849478438916_n.jpg

Αντρέι Γιουσκόβιακ: Ο «killer» που προτίμησε την Bundesliga

Όταν ανέλαβε ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο Ολυμπιακός βγήκε από τα «πέτρινα χρόνια» και ο στόχος ήταν να φτιάξει το καλύτερο δυνατό σύνολο. Οι Ίβιτς και Αλεξανδρής αποτελούσαν την γραμμή κρούσης του ελληνικού συλλόγου, όμως η ομάδα ήθελε το «κάτι ακόμα». Έτσι, έφερε τον Αντρέι Γιουσκόβιακ. Έναν από τους καλύτερους επιθετικούς της Ευρώπης και τον κορυφαίο της Πολωνίας. Μπορεί η πρώτη δοκιμή με τον Καζιμιέρσκι να μην πέτυχε, όμως ο επιθετικός ήταν εξαιρετικός.

Στα πρώτα 20 παιχνίδια, πέτυχε 13 τέρματα με τους «ερυθρολεύκους» και όλα έδειχναν πως πρόκειται για ένα μεγάλο «πολυβόλο». Ο ίδιος, βέβαια, είχε αποκτηθεί με δανεισμό από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας με οψιόν αγοράς, την οποία δεν μπορούσε να πληρώσει ο Ολυμπιακός. Αντίθετα, μπορούσε να την καταθέσει η Γκλάντμπαχ, η οποία εν τέλει τον απέκτησε. Έτσι, ο έμπειρος άσος έμεινε για μόλις ένα χρόνο στον Πειραιά.

Μάρτσιν Κούζμπα: Η επιλογή του Προτάσοφ που προσπάθησε να σταθεί στο ύψος του!

Μετά τις καλές περγαμηνές που άφησε ο Γιουσκόβιακ στην γραμμή κρούσης, ο Ολυμπιακός αποδέχεται το αίτημα του Όλεγκ Προτάσοφ για να φέρει στην Ελλάδα τον Μάρτσιν Κούζμπα. Ο φορ της Βίσλα Κρακοβιάς, ο οποίος έλυνε το θέμα της επιθετικής λειτουργίας. Ο Ουκρανός προπονητής είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για εκείνον και οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν την Άιντραχτ Φρανκφούρτης στην διεκδίκησή του και τον έφεραν στην Ελλάδα.

Για τον ίδιο, όμως, ήρθε στην χειρότερη στιγμή στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ήταν η χρονιά 2003/04 όταν χάθηκε το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό. Ο Προτάσοφ απολύθηκε και ο Κούζμπα έμεινε στα έξι γκολ σε 19 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Ένα καλοκαίρι μετά, επέστρεψε στην Βίσλα.

2003-2004_Μ.Κούζμπα_ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ.jpg

Μίχαλ Ζεβλάκοφ: Μία από τις «σημαίες» του 21ου αιώνα…

Αν πρέπει να αντιγράψει κάποιον ποδοσφαιριστή ο Καρμπόβνικ, αυτός είναι σίγουρα ο Μίχαλ Ζεβλάκοφ. Ο πιο επιτυχημένος Πολωνός στην ιστορία του Ολυμπιακού και εκείνος που έμεινε για το μεγαλύτερο διάστημα στον Πειραιά. Ο διεθνής στόπερ αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2006 από την Άντερλεχτ και έμεινε στο Λιμάνι για τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Έπαιξε τόσο σαν δεξί μπακ όσο και ως στόπερ ενώ μέτρησε συνολικά 130 συμμετοχές με τα «ερυθρόλευκα» (περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα). Ταυτόχρονα, μέτρησε τέσσερα γκολ και δύο ασίστ και ήταν παρών σε σημαντικές ευρωπαϊκές νίκες, όπως κόντρα σε Λάτσιο (εκτός 2-1), Βέρντερ Βρέμης (εντός 3-0), Αλκμάαρ (εντός 1-0) και Σταντάρ Λιέγης (εντός 2-1). Τέλος, κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και ένα Σούπερ Καπ Ελλάδας.

Τώρα ήρθε η σειρά του Μίχαλ Καρμπόβνικ να συνεχίσει την παρουσία των Πολωνών ποδοσφαιριστών στον Ολυμπιακό και να πάρει παράδειγμα από τον συμπατριώτη αμυντικό για την παρουσία του στην Ελλάδα. Το ταλέντο το έχει, την ποιότητα την διαθέτει. Μένει να φανεί όσα θα πετύχει στον αγωνιστικό χώρο.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης