Πρόσωπα

Γιουσούφ Ντεμίρ: Ο «νέος» Πέδρι από την Αυστρία!

Γιουσούφ Ντεμίρ: Ο «νέος» Πέδρι από την Αυστρία!

Ο υπερταλαντούχος μεσοεπιθετικός πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, έγραψε ιστορία και το «BN Sports» σας ξετυλίγει το κουβάρι της πορείας του νεαρού ποδοσφαιριστή

«Η κοπέλα του, ήταν η μπάλα. Δεν την άφηνε από τα πόδια του. Κοιμόταν μαζί της, την είχε πάντα μαζί του και έλεγε πως θέλει να γίνει σαν το Μέσι». Η απάντηση του Εμρέ Κουβέτ στην ερώτηση για το πόσο, ο ξάδερφός του, αγαπάει το ποδόσφαιρο.

Οκτώβριος του 2004. Το ποδόσφαιρο «σφραγίζει» εκείνη τη μέρα στο βιβλίο του. Ο Λιονέλ Μέσι πραγματοποιεί την παρθενική του εμφάνιση με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα και γίνεται ο νεότερος ξένος ποδοσφαιριστής που το κάνει, σε ηλικία 17 ετών και 114 ημερών. Την ίδια περίοδο, σε ένα άλλο σημείο της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Αυστρία, ένα μικρό αγόρι έχει κλείσει ήδη τον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Ο λόγος για τον Γιουσούφ Ντεμίρ. Ο υπερταλαντούχος μεσοεπιθετικός, ο οποίος κόντρα στην Μπιλμπάο, το βράδυ του Σαββάτου (21/08) έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που παίζει με την πρώτη ομάδα, μετά τον Αργεντινό αστέρα. Μία σύμπτωση που επιβεβαιώνει γιατί τον λένε «ο Μέσι της Αυστρίας».

Παιδί μεταναστών και ο πόθος των ατζέντηδων!

Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 2003 στην Βιέννη της Αυστρίας. Οι γονείς του είχαν καταγωγή από την Τραπεζούντα της Τουρκίας και είχαν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν στην Αυστρία για ένα πιο εύπορο μέλλον. Ο πατέρας του Ντεμίρ, ήταν σερβιτόρος σε εστιατόριο της γειτονιάς και η μητέρα υπάλληλος σε τοπικό σουπερμάρκετ. Φυσικά, τα πράγματα ήταν δύσκολα οικονομικά για την οικογένεια, καθώς ο μικρός Γιουσούφ είχε και δύο αδέρφια.

Ωστόσο, από πολύ νεαρή ηλικία, τα πράγματα για τον πιτσιρικά ήταν ξεκάθαρα. Από την πρώτη στιγμή που άρχισε να κλωτσάει μπάλες, έδειξε το απίστευτο ταλέντο του στο ποδόσφαιρο. Έπειτα από κάποια δοκιμαστικά, έγινε αποδεκτός στις ακαδημίες της Ραπίντ Βιέννης, σε ηλικία μόλις 10 ετών. Λίγες προπονήσεις και ελάχιστοι αγώνες, ήταν αρκετοί για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον δεκάδων σκάουτερ από όλη την Ευρώπη.

Παράλληλα, ατζέντηδες έδιναν την κάρτα τους στον πατέρα του νεαρού για να τον αναλάβουν στο υπόλοιπο της καριέρας του. Ο Τούρκους Εμρέ Οζτούρκ ήταν εκείνος που κατάφερε να πάρει πελάτη τον Αυστριακό άσο, καθώς ήταν από τους λίγους που εμπιστεύτηκαν αμέσως οι γονείς του.

Screenshot-2019-03-30-at-14.10.59.png

Έσπασε κάθε ρεκόρ και έγινε το wonderkid της Αυστρίας!

Η ανάπτυξή του ήταν σε απίστευτα ραγδαίους ρυθμούς. Από τη θέση του μεσοεπιθετικού και του εξτρέμ έκανε γρήγορα την Ευρώπη να μιλάει για εκείνον. Από την άλλη, η Ραπίντ Βιέννης, με προσεκτικές κινήσεις, τον διατήρησε ενεργό στον ρόστερ και δεν άργησε, να τον προβιβάσει στην πρώτη ομάδα, πριν καν κλείσει τα 16 του χρόνια (!).

Το 2019 έκανε το ντεμπούτο του με τους άνδρες και στην δεύτερη, κιόλας, συμμετοχή του, βρήκε για πρώτη φορά δίχτυα. Εκείνη την στιγμή, έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του πρωταθλήματος της Αυστρίας που σκοράρει σε ηλικία 17 ετών, 3 μηνών και 13 ημερών. Ήταν η αρχή μία τρομερής πορείας για έναν από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της Ευρώπης.

Η περσινή σεζόν, ήταν το απόλυτο αποκορύφωμα για τον διεθνή μεσοεπιθετικό. Μπορεί να μην είχε ενηλικιωθεί καν, όμως στεκόταν με πρωτοφανή ωριμότητα στις απαιτήσεις του επίπεδου, τόσο σε Αυστρία όσο και σε Ευρώπη. Ο απολογισμός των εννέα γκολ και των τριών ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, δείχνουν το πόσο ενεργός ήταν ο 17χρονος άσος.

Η επεξεργασία της Μπαρτσελόνα και η τελική κίνηση…

Η Μπαρτσελόνα ήταν μία από τις ομάδες που δεν σταμάτησαν να τον παρακολουθούν στενά. Μαζί με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήταν στην κορυφή της λίστας στο πλαίσιο του παιδομαζέματος. Η σωστή επιλογή του Πέδρι, έδωσε ακόμα περισσότερη ώθηση στο τιμ της ομάδας να προχωρήσουν στην απόκτηση του Ντεμίρ.

Τελικά, στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, οι «μπλαουγκράνα» έκαναν την επίσημη κίνησή τους. Η Μπαρτσελόνα κατέληξε σε συμφωνία με την Ραπίντ Βιέννης, με τον δανεισμό του ποδοσφαιριστή για ένα χρόνο και ενοίκιο στις 500 χιλιάδες ευρώ. Ταυτόχρονα, τοποθετήθηκε οψιόν αγοράς κοντά στα οκτώ εκατ. ευρώ, με αρχική σκέψη να τοποθετηθεί στην δεύτερη ομάδα.

Οι προπονήσεις με τους άνδρες, όμως, άλλαξαν την άποψη στον Ρόναλντ Κούμαν. Άπαντες αντιλήφθηκαν πως πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να βοηθήσει με μεγάλη ευκολία και στην πρώτη ομάδα. Όπως ακριβώς είχε γίνει με τον Πέδρι. Έτσι, ο 18χρονος άσος βρέθηκε κανονικά στην αποστολή της πρεμιέρας αλλά και στο ματς με την Μπιλμπάο. Η είσοδός του στο ματς, τον έκανε τον νεότερο ξένο ποδοσφαιριστή που παίζει με την Μπαρτσελόνα μετά τον… Μέσι.

Το θέμα με το εθνόσημο και το «10» της Αυστρίας…

Μόλις ο Γιουσούφ Ντεμίρ ξεπετάχτηκε από τις ακαδημίες της Ραπίντ, η ομοσπονδία της Τουρκίας ξεκίνησε τις διαδικασίες για να τον ντύσει στα χρώματα της, λόγω της καταγωγής του. Ωστόσο, η Αυστρία τον είχε «κερδίσει» ήδη. Ο νεαρός άσος έχει ξεκινήσει να παίζει σε όλα τα κλιμάκια της χώρας του, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Συγκεκριμένα, μέτρησε 20 γκολ σε 28 ματς με όλες τις μικρές εθνικές, πριν έρθει το μεγάλο ντεμπούτο με τους άνδρες.

Οι Τούρκοι το πάλεψαν αρκετά, προσπάθησαν να του δώσουν τουρκική υπηκοότητα με την βοήθεια των γονιών του, όμως το αποτέλεσμα δεν άλλαξε. Τα πέντε λεπτά συμμετοχής κόντρα στα Νησιά Φερόε, τον περασμένο Μάρτιο, επισφράγισαν το μέλλον του Ντεμίρ με το εθνόσημο της Αυστρίας. Μία χώρα, που τον βλέπει ως τον επόμενο ηγέτη της. Τον άνθρωπο που θα παραλάβει γρήγορα το «10» και θα μπορεί να γράψει ιστορία.

Yusuf_Demir_OEFB_Gepa2021_1af57_f_1280x720.jpg

Προς το παρόν, προέχει η Μπαρτσελόνα. Η καθιέρωση και η προσαρμογή του νεαρού αστεριού, ο οποίος μαζί με του Ανσού Φατί και Πέδρι, είναι η ελπίδα των «μπλαουγκράνα» για την επιστροφή στην κορυφή.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης