Πρόσωπα

Μάρτιν Όντεγκααρντ – Άλεν Χαλίλοβιτς: Τα wonderkid που αποτύπωσαν τους δύο δρόμους που έχει μία ποδοσφαιρική καριέρα

Μάρτιν Όντεγκααρντ – Άλεν Χαλίλοβιτς: Τα wonderkid που αποτύπωσαν τους δύο δρόμους που έχει μία ποδοσφαιρική καριέρα

Η μεταγραφή του Μάρτιν Όντεγκααρντ με 40 εκατ. ευρώ στην Άρσεναλ έπειτα από ένα σερί δανεισμών στη Ρεάλ Μαδρίτης, κινείται σε αντίθεση πορεία με αυτή του Άλεν Χαλίλοβιτς.

Το καλοκαίρι του 2014, δύο ονόματα έπαιζαν δυνατά στην μεταγραφική αγορά. Το ένα ήταν του Μάρτιν Όντεγκααρντ, ως το παιδί-«θαύμα» της Νορβηγίας με την Στρομσγκόντσετ και το άλλο του 18χρονου Άλεν Χαλίλοβιτς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ ως το κορυφαίο ταλέντο της Ευρώπης.

Αμφότεροι, είχαν μπει στο στόχαστρο των δύο κορυφαίων ομάδων της εποχής. Της Ρεάλ Μαδρίτης ο πρώτος και της Μπαρτσελόνα ο δεύτερος. Με την διαφορά λίγο μηνών, οι δύο σύλλογοι είχαν ντύσει στα χρώματά τους, ωστόσο ο κάθε ποδοσφαιριστής έχτισε την δική του καριέρα. Δύο πορείες γεμάτη δανεισμούς, συμμετοχές, ελπίδες για καθιέρωση αλλά διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα.

Μάρτιν Όντεγκααρντ: Η σωστή μετάφραση των δανεισμών…

Από την πρώτη στιγμή αμφότεροι μπήκαν στα πλάνα της δεύτερης ομάδας, μέχρι να κριθούν έτοιμοι να αναλάβουν δράση στο αντρικό τμήμα. Όπως είναι λογικό, η απόφαση των διοικήσεων ήταν να παραχωρηθούν δανεικοί για ένα χρόνο, ώστε να έχουν λεπτά συμμετοχής. Για τον Μάρτιν Όντεγκααρντ, η Χέρενφεϊν ήταν ο πρώτος σύλλογος που δέχθηκε τον υπερταλαντούχο μεσοεπιθετικό, όπου μέσα σε ένα χρόνο, έδειξε την ποιότητά του.

Έπαιξε σε 43 ματς και είχε ως απολογισμό τρία γκολ και πέντε ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον νέο δανεισμό του στην Φιτέσε, όπου πραγματοποίησε ακόμα καλύτερα στατιστικά. Με double-double (11 γκολ και 12 ασίστ) σε 39 συμμετοχές, κέρδισε ακόμα περισσότερους πόντους στην ευρωπαϊκή αγορά. Αρκετοί σύλλογοι από μεγαλύτερα πρωταθλήματα, έκαναν τα πάντα για τον αποκτήσουν.

Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν τον υπολόγιζε όμως ήξερε πως η μετοχή του θα ανέβει ραγδαία. Έτσι δεν είχε σκεφτεί να τον πουλήσει αλλά να τον αφήσει να «ψήνεται» στις ομάδες που δινόταν. Μετά ήρθε η Ρεάλ Σοσιεδάδ, η οποία άφησε και δύο εκατ. ευρώ ως ενοίκιο για τον δανεισμό του. Ο σταθερά υψηλή απόδοσή του, έκανε την Ρεάλ Μαδρίτης να του δώσει μία δεύτερη ευκαιρία, μετά το καλοκαίρι του 2020.

Τελικά, έξι μήνες μετά και με 11 συμμετοχές χωρίς κάποιο γκολ ή ασίστ, ο Νορβηγός μεσοεπιθετικός πήρε τον δρόμο για το Λονδίνο και την Άρσεναλ, όπου τοποθετήθηκε για πρώτη φορά οψιόν αγοράς. Σε μία κακή σεζόν για τους «κανονιέρηδες», ήταν από τους λίγους διασώθηκαν και μέτρησε δύο γκολ με ισάριθμες ασίστ.

Άλεν Χαλίλοβιτς: Μία «ανώριμη» αξιοποίηση του ταλέντου του!

Η Μπαρτσελόνα επένδυσε πέντε εκατ. ευρώ στο ταλέντο του και για αυτό παραχωρήθηκε δανεικός σε συνολικά δύο ομάδες για να δείξει την αξία του και πως μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο. Ο ίδιος επέλεξε να μην το κάνει ποτέ. Επαναπαύθηκε στο ταλέντο του. Τόσο στην Σπόρτινγκ Χιχόν, όσο και στο Αμβούργο δεν έδειξε την πραγματική του αξία.

Η τελευταία, ωστόσο, θεωρούσε πως μπορεί να κερδίσει κάτι από τον Κροάτη έτσι προχώρησε στην κανονική μεταγραφή του με τα ίδια χρήματα που τον αγόρασαν οι «μπλαουγκράνα». Ωστόσο και εκεί, χρειάστηκε να παραχωρηθεί και πάλι δανεικός για να «ψηθεί». Η Λας Πάλμας δίνει 500 χιλιάδες ευρώ για το ενοίκιο 18 μηνών, όμως το αποτέλεσμα, ήταν να αποχωρήσει με ελεύθερη μεταγραφή για την Μίλαν.

Και στο Μιλάνο δόθηκε δύο φορές δανεικός σε Σταντάρ Λιέγης και Χέρενφεϊν, χωρίς να καθιερωθεί σε καμία από αυτές. Η Μίλαν έγινε ακόμη μία ομάδα που έθεσε στο περιθώριο και του σταμάτησε το συμβόλαιο για βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Ένα μικρό πέρασμα από την Μπέρμιγχαμ ήταν το τελευταίο στάδιο πριν μείνει ελεύθερος.

Το αποτέλεσμα της πορείας του, φαίνεται το φετινό καλοκαίρι!

Και φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2021. Επτά χρόνια μετά την μεταγραφική περίοδο που οι δυο τους μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον σε όλη την Ευρώπη. Οι δρόμοι που χάραξαν, είναι αυτοί που μπορεί να καταλήξει ένας ποδοσφαιριστή που τρομερό ταλέντο. Από τη μία η δουλειά, η αφοσίωση και η πίστη και από την άλλη, η χαλάρωση και η ανωριμότητα της σκέψης.

Ο Μάρτιν Όντεγκααρντ έκανε την Άρσεναλ να βγάλει από τα ταμεία το ποσό των 40 εκατ. ευρώ και να πάρει το «10» στην πλάτη. Ένα νούμερο με μεγάλος βάρος στον συγκεκριμένο σύλλογο. Για τον Άλεν Χαλίλοβιτς, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όχι απλώς κυκλοφορεί ελεύθερος αλλά οι προτάσεις του είναι ελάχιστες έως και μηδαμινές. Ουσιαστικά, έχει φτάσει στον… «πάτο» της καριέρας του και πολύ δύσκολα, θα ξανασηκωθεί.

EsUIcy4XcAIXMD-.jpg

Έχουν ακουστεί ταλέντα και ταλέντα τόσα χρόνια. Ακόμα και ποδοσφαιριστές που πήραν το βραβείο του Golden Boy, κατέληξαν να είναι στα αζήτητα. Αυτό το ζευγάρι, ωστόσο, είναι ο ορισμός στο που μπορεί να καταλήξει ένα wonderkid.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης