Πρόσωπα

Μπαρτσελόνα: Ζόρντι Άλμπα και μετά το… χάος

Μπαρτσελόνα: Ζόρντι Άλμπα και μετά το… χάος

Κατάρα ή σύμπτωση; Η αναπληρωματική θέση του αριστερού μπακ στην Μπαρτσελόνα, θυμίζει «ηλεκτρική καρέκλα» και ο Ζόρντι Άλμπα, έχει σπείρει τον… τρόμο!

Σχετικά Άρθρα

Ο Ζούνιορ Φίρπο αποτελεί παρελθόν από την Μπαρτσελόνα, έπειτα από δύο χρόνια παρουσίας, με προορισμό την Λιντς και την Premier League. Ένα ακόμα αριστερό μπακ, που δεν κατάφερε να στεριώσει στους «μπλαουγκράνα» και να αποχωρεί με την ταμπέλα του «αποτυχημένου».

Ο νεαρός οπισθοφύλακας, όμως, δεν είναι ο μόνος. Η Μπαρτσελόνα μπορεί να είχε όλη την καλή διάθεση να προσφέρει ανάσες στον Ζόρντι Άλμπα με ποιοτικά αριστερά μπακ, όμως η κατάρα του Ισπανού άσου, δεν φαίνεται πως έχει τις ίδιες ορέξεις. Από το 2012, οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής αποκτήθηκε για αυτή τη θέση, κατέληξε να φεύγει με σκυμμένο το κεφάλι.

Αντριάνο (2012-2016)

Ο μόνος ποδοσφαιριστής που άντεξε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με τον Ζόρντι Άλμπα μπροστά του. Εκτός από τη σεζόν 2013/14, όταν ο Ισπανός μπακ είχε αρκετούς τραυματισμούς, δεν κατάφερε ποτέ να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Οι εμφανίσεις του ήταν μέτριες παρότι έφτασε αισίως τις 189 σε όλες τις συμμετοχές.

Ποτέ δεν κατάφερε να προσπεράσει τον Άλμπα, ακόμα και όταν τραυματίστηκε. Για αυτό και αποχώρησε με μόλις 2,3 εκατ. ευρώ για την Μπεσίκτας, το καλοκαίρι του 2016. Ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε, ότι κανείς δεν θα περάσει καλά, ως μπακ-απ του έμπειρου αμυντικού.

Λούκας Ντιν (2016-18)

Μετά την αποχώρηση του Βραζιλιάνου αμυντικού, η Μπαρτσελόνα κινήθηκε αστραπιαία και απέκτησε το μεγαλύτερο ταλέντο της Γαλλίας. Τον Λούκας Ντιν της Παρί Σεν Ζερμέν. Ένα παιδί που είχε κάνει τρομερά πράγματα στη χώρα του και οι «μπλαουγκράνα» περίμεναν πολλά από εκείνο.

Ουσιαστικά, θα ήταν μία εξαιρετική επιλογή για το δύσκολο πρόγραμμα της σεζόν. Όμως, ούτε στην πρώτη αλλά ούτε στην δεύτερη κατάφερε να εντυπωσιάσει. Κατέγραψε συνολικά 44 ματς σε όλες τις διοργάνωσης και μέτρησε μόλις 3 γκολ και 2 ασίστ, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει τον Αύγουστο του 2018 για την Αγγλία και την Έβερτον.

Χουάν Μιράντα (2018/19)

Από τα μεγαλύτερα ταλέντα των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα εκείνης της «φουρνιάς». Μπορεί να ήταν μόλις 18 ετών, όμως οι προοπτικές ήταν τεράστιες και το γεγονός πως δεν αποκτήθηκε άλλο αριστερό μπακ, έδειχνε κάτι. Ο ίδιος προσπάθησε να πάρει παιχνίδια και να αποδείξει πως μπορεί, κάλλιστα, να γίνει ο επόμενος Άλμπα. Ωστόσο, είχε ως μεγαλύτερο εχθρό, τα «μάγια» του συμπατριώτη του.

Έπαιξε σε μόλις τέσσερα ματς. Σε κανένα από αυτά δεν επιβεβαίωσε όσα περίμενε ο σύλλογος. Για αυτό από την άλλη, ο Ζόρντι Άλμπα συμπλήρωσε 54 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Στο τέλος της σεζόν, παραχωρήθηκε ως δανεικός στη Σάλκε και στη συνέχεια στη Μπέτις, για να καταλήξει ως ελεύθερος στην τελευταία.

Ζούνιορ Φίρπο (2019-21)

Στο πλαίσιο του δανεισμού του Μιράντα στη Μπέτις, η Μπαρτσελόνα πρόσθεσε στη συμφωνία τον Ζούνιορ Φίρπο. Σε ηλικία 22 ετών, αποτελούσε ένα από τα καλύτερα μπακ της χώρας και με 20 εκατ. ευρώ καταφέρνει να τον κάνει δικό της. Οι ελπίδες πως ο Άλμπα θα έβρισκε έναν αντικαταστάτη, έπεσαν στο κενό μετά από δύο χρόνια.

Ο απολογισμός ήταν μόλις 41 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με δύο γκολ και των τριών ασίστ. Έτσι, πριν λίγες μέρες, έναντι 15 εκατ. ευρώ, πουλήθηκε αμέσως στην Λιντς και άφησε ορφανή και τη θέση του αριστερού μπακ.

«Βιονικός», ιδιαίτερος και… Άλμπα!

Φυσικά, ο Ζόρντι Άλμπα δεν έχει τυχαία τη φανέλα βασικού στο σπίτι του. Ο Ισπανός μπακ είναι εκπληκτικός και… ακούραστος. Ένα πραγματικό «μηχανάκι» και μακράν το καλύτερο μπακ της Ισπανίας αλλά και της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Οι αριθμοί του το αποδεικνύουν. Τα χιλιόμετρα που «καταπίνει» στον αγωνιστικό χώρο, είναι εξίσου αξιοζήλευτα.

Και μόνο που είναι μπακ και μετράει μέσα σε μία 8ετία, 81 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, λέει πολλά. Μέσο όρο 10 ασίστ ανά σεζόν και… ζήλια από τους κορυφαίους εξτρέμ της Ευρώπης. Όλα αυτά σε 385 συμμετοχές αλλά και 22 γκολ, μέσα από τα οποία έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες κατακτήσεις.

Πέντε πρωταθλήματα, ισάριθμα κύπελλα αλλά και ένα Champions League μέσα στα οκτώ χρόνια παρουσίας του. Αν μη τι άλλο, πετυχημένος αλλά ακόμα και στις χειρότερες σεζόν της Μπαρτσελόνα, εκείνος ήταν από τους «διασωθέντες». Για αυτό και είναι αναντικατάστατο μέλος της αριστερής πλευράς στην Εθνική Ισπανίας.

Πλέον, οι «μπλαουγκράνα» ψάχνουν τον επόμενο μπακ που θα κάτσει πίσω από τον Άλμπα. Βέβαια, τα περιθώρια στενεύουν, αφού ο Ισπανός άσος έχει πατήσει τα 32 του χρόνια και σιγά-σιγά, πρέπει να βρεθεί ο αντικαταστάτης του. Μέχρι τότε, τα «μάγια» του Ζόρντι Άλμπα, καλά κρατούν…

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης