Πρόσωπα

Φεντερίκο Κιέζα: Το διαμάντι των 23… καρατιών που οδηγεί την Ιταλία στον τίτλο!

Φεντερίκο Κιέζα: Το διαμάντι των 23… καρατιών που οδηγεί την Ιταλία στον τίτλο!

Διεκδίκησε στα ίσια μία θέση ανάμεσα στους κορυφαίους δύο φορές. Σε ισάριθμες τα κατάφερε και πλέον, απολαμβάνει την απόλυτη δικαίωση μέσω του EURO 2020…

Σχετικά Άρθρα

«Ήταν ένα από τα καλύτερα βράδια της ζωής μου». Ένα παιδί 23 ετών που ζει το δικό του όνειρο μέσα από το EURO 2020 και με γκολ του οδήγησε την Εθνική Ιταλίας στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Ο Φεντερίκο Κιέζα πέτυχε ένα εκπληκτικό τέρμα κόντρα στην Ισπανία, το οποίο ήταν και το μοναδικό στο ισόπαλο 1-1 μεταξύ των δύο ομάδων. Αναδείχθηκε MVP και γράφει το δικό του «παραμύθι» μαζί με τους «ατζούρι». Το γονίδιο από τον πατέρα του, το στοίχημα στη Γιουβέντους και το μεγαλύτερο ταλέντο της Φιορεντίνα στα χρονικά.

Στην ομάδα που έγραψε ιστορία ο πατέρας τους!

Όταν ήρθε στη ζωή ο Φεντερικό Κιέζα, στις 25 Οκτωβρίου του 1997, ο πατέρας του, Ενρίκο, φορούσε ήδη τα χρώματα της Πάρμα με την οποία είχε πραγματοποιήσει μία εξαιρετική τριετία. Το όνομά του γράφτηκε με «χρυσά γράμματα» στην ιστορία του συλλόγου αλλά ακόμα μεγαλύτερη διάκριση, ήταν η μεταγραφή του, το καλοκαίρι του 1999.

Η Φιορεντίνα βγάζει από τα ταμεία της το ποσό των 10,7 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της. Ο μικρός Κιέζα αγάπησε τους «βιόλα» και από πολύ νωρίς έδειξε την τεράστια αδυναμία του στην ομάδα της Φλωρεντίας. Για αυτόν τον λόγο, μόλις αποφάσισε να κάνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, επέλεξε τη Φιορεντίνα. Από την πλευρά της, η αποδοχή ήταν άμεση, αφού ο πατέρας του είχε αφήσει ήδη ένα μεγάλο έργο πίσω του.

Η διαφορά των δύο αντρών, ήταν πως ο γιος προτίμησε τη θέση του εξτρέμ από του φορ που ήταν ο μπαμπάς του. Εκεί, αναδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό και κέρδισε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της ομάδας. Για αυτό και ανέβηκε κατακόρυφα στα κλιμάκια των «βιόλα». Ακόμα και στη Πριμαβέρα, σε ηλικία 18 ετών, ήταν εκπληκτικός με οκτώ γκολ και τρεις ασίστ σε 29 συμμετοχές.

vdkdGvi.jpg

Καθιέρωση στην πρώτη ομάδα και η μεγάλη στιγμή της Γιουβέντους…

Από την «παρθενική» του ένταξη στην ανδρική ομάδα, απέδειξε περίτρανα πως αποτελεί το μέλλον της Ιταλίας. Γρήγορα προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα και προσέλκυσε το ενδιαφέρον κορυφαίων συλλόγων της Ευρώπης. Μέχρι τα 22 του χρόνια, είχε αγωνιστεί σε 153 επίσημα παιχνίδια με τους «βιόλα» και είχε σκοράρει 34 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Μία από τις ομάδες που εμφανίστηκαν άμεσα στο προσκήνιο, ήταν η Γιουβέντους. Οι «μπιανκονέρο» ήθελαν σαν τρελοί τον διεθνή εξτρέμ και έκαναν κάθε προσπάθεια για να καταφέρουν να τον αποκτήσουν. Οι διαπραγματεύσεις ήταν συνεχής και είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2017, για να ολοκληρωθούν τρία χρόνια αργότερα.

Μία συμφωνία που έφερε τα πάνω-κάτω, καθώς ήταν διετής δανεισμός με αρκετά εκατομμύρια ευρώ στο ενδιάμεσο. Συγκεκριμένα, ο ποδοσφαιριστής θα κόστιζε στον ιταλικό σύλλογο το ποσό των δύο εκατ. ευρώ την πρώτη χρονιά, οκτώ εκατ. ευρώ την δεύτερη και στην τρίτη θα έκλεινε με μόνιμη μεταγραφή έναντι 50 εκατ. ευρώ ως υποχρεωτική οψιόν.

Μπήκε «σφήνα» ανάμεσα στα… αστέρια!

Η άφιξή του στο Τορίνο, δεν έγινε με τις καλύτερες συνθήκες. Η Γιουβέντους είχε ήδη στο ρόστερ της μερικούς εντυπωσιακούς ποδοσφαιριστές για το επιθετικό μισό και ο Ιταλός εξτρέμ δύσκολα θα έβρισκε θέση βασικού. Ο Αντρέα Πίρλο, δεν του έκρυψε ποτέ πως όντως, δεν τον υπολογίζει για το αρχικό σχήμα. Τουλάχιστον για αρχή.

Οι εμφανίσεις του, όμως, ήταν απόλυτα πειστικές. Πρόσφερε και με το παραπάνω και ήταν ένας πραγματικός changeman κάθε φορά που πατούσε στον αγωνιστικό χώρο. Όλο το παιχνίδι της Γιούβε άλλαζε προς το καλύτερο και έτσι καθιερώθηκε στο βασικό πλάνο. Είτε ως αριστερός, είτε ως δεξιός ακραίος. Τα στατιστικά στο φινάλε, δείχνουν την τεράστια επιρροή του, στα 46 ματς που έπαιξε.

Με double-double και συνδυασμό 14 γκολ και 11 ασίστ, προσφέρει στο κλαμπ, την σιγουριά και την αισιοδοξία για την επόμενη μέρα. Μπορεί το σερί των πρωταθλημάτων να σταμάτησε, όμως ο 23χρονος άσος ήταν το μεγάλο «έπαθλο» της σεζόν. Για αυτό, άλλωστε, κέρδισε και μία θέση στις επιλογές του Ρομπέρτο Μαντσίνι για το EURO 2020.

Ένας αναπληρωματικός με ηγετικές… ικανότητες!

Σίγουρα, κανείς δεν περίμενε πως ο Κιέζα θα αποτελούσε ένα από τα πρόσωπα του EURO 2020. Ειδικά, όταν στις πρώτες αγωνιστικές, οι Ινσίνιε, Μπεράρντι και Μπερναντέσκι, είχαν κλέψει την παράσταση. Τελικά, ένας αναπληρωματικός έβγαλε από την δύσκολη θέση την Ιταλία. Κόντρα στην Αυστρία, ήταν ο ήρωας της αναμέτρησης, καθώς ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε το σκορ στην παράταση, στο 95ο λεπτό για το 1-0.

Έτσι, φτάσαμε στα ημιτελικά με την Ισπανία. Οι «ατζούρι» ήθελαν να πάρουν την δική τους εκδίκηση από τον τελικό του EURO 2012 και τα κατάφεραν στην διαδικασία των πέναλτι. Με «ψυχρό αίμα», ο Ζορζίνιο ευστόχησε, έκανε το 4-2 και αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο το γκολ του Φεντερίκο Κιέζα, στην κανονική διάρκεια. Ήταν το μοναδικό τέρμα των Ιταλών στο 1-1 και αυτό που τους οδήγησε μέχρι την άσπρη βούλα.

Έχει μείνει ένα ακόμα ματς, από το να γράψει ιστορία η Ιταλία. Να επιστρέψει στις κατακτήσεις και να σηκώσει το ευρωπαϊκό. Όμως, ότι και να γίνει, το μόνο σίγουρο είναι πως ο Φεντερίκο Κιέζα, είναι το δικό της διαμάντι 23… «καρατιών»!

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης