Πρόσωπα

Πάτσον Ντάκα: Από τον θάνατο του πατέρα του, στο κοινό τους όνειρο στη Premier League και τη Λέστερ

Πάτσον Ντάκα: Από τον θάνατο του πατέρα του, στο κοινό τους όνειρο στη Premier League και τη Λέστερ

Είδε, ένιωσε και βίωσε πράγματα, που σε άλλα παιδιά, θα δημιουργούσαν εφιάλτες. Σε εκείνον, ήταν η κατάλληλη πάσα για να πραγματοποιήσει το δικό του όνειρο. Το «BN Sports» σας ξετυλίγει το κουβάρι του Πάτσον Ντάκα

Σχετικά Άρθρα

«Αν κάποια παιδιά της ηλικίας του, βίωναν όσα εκείνος, αποκλείεται να είχαν την ψυχική δύναμη να διακριθούν στο ποδόσφαιρο. Εκείνος το έκανε. Και το έκανε σωστά». Η μοίρα είναι απρόβλεπτη. Μπορεί από τη μία στιγμή στην άλλη να σου αλλάξει όλη τη ζωή και ο άνθρωπος πίσω από αυτά τα λόγια, είχε αντιληφθεί πως στην ομάδα του, είχε έναν «ήρωα» και όχι έναν απλό ποδοσφαιριστή. Ο Lee Kawanu παρουσίασε μέσα σε 26 λέξεις, τι εστί ο Πάτσον Ντάκα.

Ο επιθετικός που ανάγκασε τη Λέστερ να βγάλει από τα ταμεία της το ποσό των 30 εκατ. ευρώ και να γίνει η ακριβότερη πώληση της Σάλτσμπουργκ μέχρι τώρα. Ένας υπερταλαντούχος επιθετικός που έζησε την άσχημη πλευρά της ζωής από πολύ κοντά. Απώλειες, εμπόδια και φόβος, έγιναν τα συστατικά για κυνηγήσει το μεγάλο του όνειρο. Να παίξει την Ευρώπη.

Οικογενειακή υπόθεση και η πρώτη «ανώμαλη» προσγείωση…

Ο Πάτσον Ντάκα γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1998 στη Σινγκόλα της Ζάμπιας και μεγάλωσε σε αρκετά δύσκολες συνθήκες. Η οικογένειά του δεν είχε την απαραίτητη οικονομική άνεση, ωστόσο μεγάλωσε τον νεαρό με αρχές και τα βασικά αγαθά. Ο πατέρας του, Nathtali, έπαιζε στην τοπική ομάδα Nitrogen Stars και είχε προωθήσει την ρομαντική πλευρά του ποδοσφαίρου και στο σπίτι του.

Ο μικρός Πάτσον είχε πάρει το «γονίδιο» και έδειξε πως θέλει να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του. Και ο ίδιος άλλωστε, είχε δείξει ουκ ολίγες φορές πως θα ήθελε να καμαρώσει τον γιο του στους αγωνιστικούς χώρους. Αγωνίστηκε σε αρκετές ακαδημίες μέχρι να γίνει αντιληπτός στα 12 του χρόνια, από την ομάδα της Kafue Celtic, η οποία έμεινε εντυπωσιασμένοι από τις ικανότητες του νεαρού ποδοσφαιριστή.

Ωστόσο, η ζωή του άλλαξε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ήταν η στιγμή που άκουσε από τη μητέρα του, πως ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή σε ένα μεγάλο δυστύχημα με το αμάξι. Τα πόδια του «κόπηκαν», όμως η επιθυμία του να τον δει ως επαγγελματία ποδοσφαιριστή, ήταν η δύναμη που χρειαζόταν για επόμενο βήμα.

Patson-Daka-coach.png

Επαγγελματίας στα 15, το δεύτερο σοκ και «θύμα» του φανατισμού!

Η εξέλιξή του ήταν συγκλονιστική. Είχε ξεχωρίσει με τρομερό τρόπο από κάθε άλλο παιδί της ηλικίας του. Για αυτό και σε ηλικία 15 ετών, ο προπονητής της ομάδας αποφασίζει να του δώσει την ευκαιρία να αγωνιστεί με τους άνδρες. Μετά από έξι μήνες, οι Nchanga Rangers τον έκαναν δικό τους με την μορφή δανεισμού.

Η παρουσία του στην συγκεκριμένη ομάδα, του έδωσε το εισιτήριο για την Κ17 της Εθνικής Ζάμπιας. Εκεί, συνάντησε και τον Changwe Kalale. Ένα επίσης μεγάλο ταλέντο της χώρας, με τον οποίο κόλλησαν από την πρώτη στιγμή ως χαρακτήρες. Διατηρούσαν εξαιρετικές σχέσεις και εκτός γηπέδου, όμως ένα ακόμα ατύχημα, θα φέρει εξίσου τα πάνω-κάτω.

Το λεωφορείο με το οποίο επέστρεφε ο φίλος του σπίτι, ανατράπηκε και ο φίλος του έμεινε παράλυτος στα πόδια. Ήταν ένα ακόμα σοκ στη ζωή του μετά τον θάνατο του πατέρα του, καθώς το ίδιο μέσο έπαιρνε και εκείνος. Δύο χρόνια αργότερα, παίρνει τον δρόμο για τους Power Dynamos.

Ο δεύτερος δανεισμός, ήταν διαφορετικός από τον πρώτο. Ουσιαστικά, ο νεαρός επιθετικός θα δοκίμαζε τις δυνάμεις του στην πρώτη κατηγορία της χώρας. Βέβαια, αυτό δεν άρεσε ιδιαίτερα στους φίλους της Kafue Celtic. Μάλιστα, οι οπαδοί της, αποφάσισαν να δείξουν την δυσαρέσκεια τους με τον χειρότερο τρόπο. Εκτός από τις προσπάθειες να ρίξουν το ηθικό του νεαρού άσου, είχαν κάνει αρκετούς βανδαλισμούς στην προσωπική του περιουσία.

Το όνειρο της Ευρώπης που άνοιξε η Red Bull

Μέσα σε όλες αυτές τις αναποδιές, ο Πάτσον Ντάκα βρήκε την ψυχική δύναμη για να διαπρέψει πάνω στο χορτάρι. Το τεράστιο ταλέντο του και η ποιότητα που έβγαζε, ήταν δύσκολο να μην γίνει αντιληπτή από κάποιον σκάουτερ. Η μεγάλη ευκαιρία, ήρθε στο τουρνουά AFCON, στο οποίο πήρε μέρος με την Κ20 της Ζάμπιας.

Ο πρώτος που τον ξεχώρισε, ήταν ο άλλοτε επιθετικός των Τότεναμ και Γουέστ Χαμ, Φεντερίκ Κονατέ αλλά και οι άνθρωποι των Λιλ-Λιόν. Τελικά, η ομάδα που έκανε το μεγάλο «μπάσιμο» ήταν η Σάλτσμπουργκ. Η ομάδα της Αυστρίας έμεινε έκπληκτη από τον νεαρό άσο και τον υποδέχθηκε στην δεύτερη ομάδα της, τη Λίφερινγκ (δεύτερη κατηγορία Αυστρίας).

Ήταν η πρώτη φορά που ο νεαρός άσος θα ταξίδευε στην Ευρώπη και ένα μεγάλο όνειρο ήταν έτοιμο να πραγματοποιηθεί. Ήταν στο χέρι αν θα τα καταφέρει ή όχι. Μέσα σε έξι μήνες (Γενάρη του 2017 με Ιούνιο), ο 19χρονος φορ κάνει τους πρωταθλητές Αυστρίας να βγάλουν από τα ταμεία τους 250 χιλιάδες ευρώ για χάρη του.

Μετρούσε αντίστροφα για μία μεγάλη μεταγραφή…

Αν και χρειάστηκε ένα χρόνο για να προσαρμοστεί στο 100%, ο Αφρικανός φορ περίμενε υπομονετικά να πάρει την ευκαιρία για να αγωνιστεί. Αρχικά η παρουσία του Νταμπούρ και έπειτα του Έρλινγκ Χάαλαντ, του έβαζαν εμπόδια για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Όμως, η στιγμή που θα το έκανε πλησίαζε. Φαινόταν ότι το μέλλον του ανήκει και η πώληση του Νορβηγού φορ στη Ντόρτμουντ, τον χειμώνα του 2020, ήταν το κατάλληλο συστατικό για την ολοκλήρωση της συνταγής.

Ο Ντάκα παίρνει τη φανέλα βασικού στο σπίτι του. Το αποτέλεσμα, ήταν στο τέλος της σεζόν να μετράει συνολικά 27 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (!). Τα 24 από αυτά, στο πρωτάθλημα της Αυστρίας και τα μάτια της Ευρώπης να περνάνε πάνω του. Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης κάνουν τις πρώτες έρευνες, όμως οι «ταύροι» δεν τον αφήνουν να φύγει. Και οι λόγοι είναι ολοφάνεροι.

Το είδωλο και η σεζόν που τον εξέλιξε σε… «αλεπού»!

«Θέλω να ακολουθήσω τα βήματα του Σαμουέλ Ετό. Είναι μία τεράστια μορφή για το αφρικανικό ποδόσφαιρο και μέσω της Σάλτσμπουργκ, θα προσπαθήσω να του μοιάσω». Όλοι οι νέοι αθλητές έχουν ένα πρότυπο. Ένα πρόσωπο που το έχουν σε αφίσα στο δωμάτιό τους. Ο Ντάκα είχε τον Σαμουέλ Ετό. Ο παλαίμαχος φορ έκανε τεράστια καριέρα με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα και της Τσέλσι στην Ευρώπη και ο Ντάκα θα ήθελε να ζήσει τις εικόνες που έζησε ο Αφρικανός αστέρας.

Μέσω της Σάλτσμπουργκ, λοιπόν, ο διεθνής με τη Ζάμπια έκανε τα πάντα για να το καταφέρει. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, μπορεί να πει κάποιος πως έκανε τη δική του αρχή για αυτό το στόχο. Μάτωσε τα αντίπαλα δίχτυα 34 φορές σε όλες τις διοργανώσεις σε 42 ματς, και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, με 27. Πως θα γινόταν να μην κάνει το βήμα παραπάνω αυτό το καλοκαίρι;

Οι μνηστήρες δεκάδες, καθώς αποτελούσε ένα από τα κορυφαία ταλέντα της Ευρώπης, όμως μία ομάδα έκανε την διαφορά στα μάτια του. Η ποδοσφαιρική λογική επικράτησε και η Λέστερ έγινε ο σύλλογος που θα τον φέρει στο Νησί και τη Premier League. Με συνολικά 30 εκατ. ευρώ, ο Αφρικανός έγινε η ακριβότερη πώληση στην ιστορία των «ταύρων» και έγινε ακόμα μία ενός επιθετικού.

Από την άλλη, παίρνει στις βαλίτσες του τέσσερα πρωταθλήματα Αυστρίας, τρία κύπελλα αλλά και συμμετοχές σε Champions League και Europa League. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της σεζόν για τους «ταύρους» την περασμένη σεζόν.

Το μέλλον του ανήκει δικαιωματικά. Δεν είναι μόνο το ταλέντο και η «ποίηση» που βγάζει στον αγωνιστικό χώρο. Είναι η ιδιαίτερη ιστορία που κρύβει πίσω από κάθε πανηγυρισμό. Είναι οι σκέψεις που κάνει κάθε φορά που πατάει στον αγωνιστικό χώρο και εκείνη η ευχή που κάνει, να βρισκόταν στη ζωή ο πατέρας του και να τον καμάρωνε ή να είχε τον φίλο του μαζί στα γήπεδα. Αυτός είναι ο Πάτσον Ντάκα.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης