Πρόσωπα

Κόνερ Φράνκαμπ: Ο άλλοτε «μπομπέρ» της Basket League άνοιξε τα... φτερά του για τη Εuroleague

Κόνερ Φράνκαμπ: Ο άλλοτε «μπομπέρ» της Basket League άνοιξε τα... φτερά του για τη Εuroleague
O άλλοτε παίκτης του Ρεθύμνου και πρώτος σκόρερ της Basket League, Κόνερ Φράνκαμπ, έκανε το μεγάλο... άλμα στην καριέρα του και από την ερχόμενη σεζόν θα αγωνίζεται στη Εuroleague με τη φανέλα της Ζενίτ.
Σχετικά Άρθρα
Μέσα σε μόλις λίγα χρόνια στην Ευρώπη ο Κόνερ Φράνκαμπ κατάφερε να αναδείξει το ταλέντο και να αποδείξει σε όλους ότι ανήκε στα μεγάλα... σαλόνια. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα χρειάστηκε να περάσει και να ωριμάσει μπασκετικά από τα χαμηλότερα... στρώματα, ώστε να απογειωθεί και να «σπάσει» το ταβάνι του.

Ο Αμερικανός γκαρντ έκανε «εκρηκτικό» πέρασμα από την Ελλάδα και τη Basket League (2019-20) με τη φανέλα του Ρεθύμνου και οι εμφανίσεις του κέντρισαν αμέσως το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ομάδων. Επόμενη στάση ήταν η Μούρθια, δίνοντας του την ευκαιρία να αγωνιστεί στο κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γηραιά Ηπείρου, ενώ παράλληλα αποδέχθηκε την πρόταση της Εθνικής Γεωργίας και του Ηλία Ζούρου να συμμετάσχει στα «παράθυρα» του Εurobasket.

hhhh_2.jpg

Το κερασάκι στην... τούρτα μπήκε πριν λίγα 24ωρα, ώστε να ολοκληρωθεί η αναγνώριση της μπασκετικής του αξίας, με την Ζενίτ να ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας του και από την ερχόμενη σεζόν θα αγωνίζεται στα παρκέ της Εuroleague. To «ΒΝ Sports» σας παρουσιάζει την σύντομη αλλά συνάμα εντυπωσιακή πορεία του Κόνερ Φράνκαμπ μέχρι την σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του.

H ζωή στο κολέγιο και η γυρισμένη... πλάτη του ΝΒΑ

Ο Κόνερ Φράνκαμπ από μικρή ηλικία φάνηκε ότι θα ακολουθήσει το δρόμο του μπάσκετ και η ικανότητά του στο σκοράρισμα δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητη από φημισμένα κολέγια. Ένα από αυτά ήταν το πολυδιαφημισμένο, Κάνσας, το οποίο αποτέλεσε την αφετηρία στα πρώτα κολεγιακά του βήματα, όμως παρέμεινε μόλις μία σεζόν, καθώς δεν είχε τις ευκαιρίες που θα περίμενε.

kansas.jpg

Επόμενη πρόκληση το Wichita State, όπου εκεί συνάντησε τον αστέρα των Τορόντο Ράπτορς, Φρεντ Βαν Βλιτ, και ανέπτυξαν μία ισχυρή φιλία. Εκεί κατάφερε να... ξεθαρρέψει και αγωνίστηκε για τα υπόλοιπα τρία χρόνια σημειώνοντας 10.6 πόντους κατά μέσο όρο. Παρότι πραγματοποίησε κάποιες αξιοθαύμαστες εμφανίσεις δεν κατάφερε να ακούσει το όνομά του τη βραδιά των draft και η επόμενη λύση ήταν το ταξίδι προς την Ευρώπη και το άσημο πρωτάθλημα της Βουλγαρίας.

statr.jpg

Εκεί αγωνίστηκε για λογαριασμό της Μπερόε μόλις για μία σεζόν και απέδειξε ότι το πρωτάθλημα της χώρας δεν μπορούσε να τον κρατήσει για πολύ ακόμα, κάνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις και σημειώνοντας 19.3 πόντους ανά αγώνα.

Η «πόρτα» από τους Λέικερς και η άφιξη Ρεθύμνου

Ο Αμερικανός γκαρντ, νιώθοντας πιο έτοιμος και έμπειρος μετά από την πρώτη του σεζόν στην Ευρώπη, θέλησε να κυνηγήσει το όνειρό του στο ΝΒΑ. Αυτό ήλπιζε να συμβεί μέσω του Summer League και των Los Angeles Lakers, όμως οι τρεις εμφανίσεις του δεν ήταν αρκετές για να πείσουν τους «λιμνανθρώπους» να του προσφέρουν κάποιο εγγυημένο συμβόλαιο. Οπότε οδηγήθηκε πάλι στην σίγουρη και δοκιμασμένη λύση της Ευρώπης, με το Ρέθυμνο να έχει ανοιχτά τα ραντάρ του και τον Βαγγέλη Ζιάγκο να του εμπιστεύεται τα «κλειδιά» της περιφερειακής γραμμής των Κρητικών.

Ο Αμερικανός γκαρντ αν και μόλις στα 23 του χρόνια εξελίχθηκε στην ευχάριστη έκπληξη της Βasket League και το Ρέθυμνο ένιωθε ότι είχε βρει... λαυράκι. Η απόδοσή του ήταν σταθερή καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν και οι κινήσεις του μέσα στο παρκέ και το «διάβασμα» της αντίπαλης ομάδας, θύμιζε έναν παίκτη με πολυετή εμπειρία στα ευρωπαϊκά παρκέ. Είχε ήδη «βγάλει» από πάνω του το αμερικάνικο τρόπο παιχνιδιού και είχε αφομοιώσει πλήρως το ευρωπαϊκό στυλ, κάτι που τον βοήθησε στην πορεία.

BASKET LEAGUE / Ёϊ - хȕ̍Ϡ(֙ԏÑVɁ: MOTION TEAM)

Όσο ο Αμερικανός γκαρντ έπαιζε καλά, τόσο και στο Ρέθυμνο κυλούσαν ομαλά τα πράγματα και είχε ξεφύγει από νωρίς να μπει σε σκέψεις για πιθανό υποβιβασμό και αντιθέτως διεκδικούσε μία θέση για τα play offs. Μέχρι ο κορονοϊός και η πανδημία να βάλουν... φρένο στις ορέξεις των Κρητικών όπου διακόπηκε το πρωτάθλημα. Ο Κόνερ Φράνκμαμπ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Βasket League με 20.9 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ ξεχώρισε για την εκτελεστικότητά του από την γραμμή του τριπόντου, πλησιάζοντας ένα ποσοστό στο 43%. Αυτό του έδωσε το «εισιτήριο» να συμμετάσχει στον διαγωνισμό τριπόντων στο All Star Game.

To όνειρο στη Liga Endesa και η Εθνική Γεωργίας

Δεν γινόταν να μείνει απαρατήρητος ο πρώτος σκόρερ της Basket League, ο οποίος σε ηλικία μόλις 24 ετών έδειξε να είναι έτοιμος για το υψηλότερο επίπεδο και δεν άργησαν να τον περιτριγυρίζουν ομάδες με στόχο να αποσπάσουν την υπογραφή του. Τελικά η Μούρθια του Σίτο Αλόνσο «ρίσκαρε» για έναν παίκτη, ο οποίος είχε αγωνιστεί μόνο δύο σεζόν στην Ευρώπη σε Βουλγαρία και Ελλάδα αντίστοιχα αλλά τα πεπραγμένα του τον προέτρεψαν να πιέσει τη διοίκηση της ισπανικής ομάδας να τον αποκτήσει.

ttt_1_1.jpg

Εκεί βρήκε τον μικρότερο αδελφό των Αντετοκούνμπο, Άλεξ, και μετά από μερικές αγωνιστικές πήρε θέση βασικού. Είχε αρχίσει να αποκτά την εμπιστοσύνη του προπονητή του με τις εμφανίσεις του και παρά τους τραυματισμούς που συνάντησε κατάφερε να σημειώσει 15.7 πόντους και 3.5 ασίστ κατά μέσο όρο σε 25 αγώνες στην ACB.

georgia.jpg

Κατά τη διάρκεια της περσινής αγωνιστικής περιόδου η Εθνική Γεωργίας του Ηλία Ζούρου του χτύπησε την... πόρτα και κατάφερε να του βγάλει γεωργιανό διαβατήριο. Οπότε ο Φράνκαμπ ήταν έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην νέα του Εθνική ομάδα, ενόψει των «παραθύρων» του Εurobasket τον Φεβρουάριο. Το ντεμπούτο έγινε κόντρα στη Σερβία, σημειώνοντας 10 πόντους, 4 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 20 λεπτά συμμετοχής αλλά δεν κατάφερε να ενισχύσει την προσπάθεια της Γεωργίας και στον αγώνα με την Φινλανδία λόγω ενός μικροτραυματισμού.

Η Ζενίτ και το μεγάλο «στοίχημα» της Εuroleague

Η Ζενίτ είναι από τις πιο δραστήριες ομάδες στο μεταγραφικό παζάρι, με τον Τσάβι Πασκουάλ να επιθυμεί να καλύψει όσο το δυνατόν νωρίτερα το ρόστερ της επόμενης σεζόν. Ο Καταλανός τεχνικός συνεχίζει το... μοτίβο του να εμπιστεύεται και να δίνει ευκαιρίες σε αθλητές που δεν είναι συνηθισμένοι στο κορυφαίο επίπεδο και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί στο ευρύ κοινό.

Αυτό αποδείχθηκε και στην περίπτωση του Κόνερ Φράνκαμπ, ο οποίος θα κληθεί να αναλάβει ρόλο κόμπο γκαρντ και κυρίως να αγωνίζεται προερχόμενος από τον πάγκο, δίνοντας ανάσες στο επίσης νεοφερμένο, Τζόρνταν Λόιντ. Στη ρωσική ομάδα θα συνεργαστεί και με τον Διαμαντή Παναγιωτόπουλο, ενώ θα συναντήσει και τον general manager του συλλόγου, Μάνο Παπαδόπουλο. Ο Φράνκαμπ έχει περάσει από όλα τα στάδια και πήρε άριστα με τόνο στην αξιολόγηση. Ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει και αναμένεται να φορτωθεί περισσότερες ευθύνες, όμως έχει αποδείξει σε όλη την καριέρα του ότι ζει για τις προκλήσεις.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης