Πρόσωπα

Ένας καλός Ντέλε Άλι θα μπορούσε να τη βοηθήσει να ξεμπλοκάρει, αλλά...

Ένας καλός Ντέλε Άλι θα μπορούσε να τη βοηθήσει να ξεμπλοκάρει, αλλά...
Μια καριέρα που από την αποθέωση οδηγήθηκε στο αδιέξοδο και ένας παίκτης που από βασικό στέλεχος της Τότεναμ και της Εθνικής Αγγλίας, τίθεται πλέον στο περιθώριο. Το «BN Sports» αναλύει την πολυτάραχη αγωνιστική πορεία του Ντέλε Άλι, ο οποίος βλέπει από την τηλεόραση το EURO 2020.
Ο Ντέλε Άλι βρέθηκε από την απόλυτη αποθέωση και τις συμμετοχές στις μεγαλύτερες και κρισιμότερες αναμετρήσεις, στην αγωνιστική μετριότητα και τον αποκλεισμό από το EURO 2020.

Πολλοί, λοιπόν, είναι οι ποδοσφαιρόφιλοι που αναρωτιούνται πως ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής δεν βρέθηκε στην squad list του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. 'Ενας αθλητής που αποτελούσε αναπόσπαστο μέλος από το 2014 στις U-17 και U-18 των «λιονταριών» και που έδωσε δυναμικό «παρών» και στις τελικές φάσεις των EURO 2016 και Mundial 2018 με την ανδρική ομάδα. Ωστόσο, πλέον παρακολουθεί τις προσπάθειες των ομοεθνών του από τον καναπέ.

Ο Ντέλε Άλι όχι μόνο λείπει από την τωρινή Αγγλία, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα και να την ξεμπλοκάρει από τον κακό της εαυτό, που είδαμε στον απόλυτο βαθμό στο 0-0 κόντρα στην Σκωτία.

Κάθε, όμως, απόφαση έχει και την εξήγηση της. Ο Σάουθγκεϊτ εξέτασε όλα τα δεδομένα και (δικαιολογημένα) τον έκοψε. Ο λόγος; Όσα θα διαβάσετε παρακάτω...

Τον εντόπισε ο Ποτσετίνο

Ήταν μόλις 16 ετών όταν πέρασε ως αλλαγή στην αναμέτρηση της Milton Keynes Dons με την Cambridge City στον 1ο Γύρο του FA Cup στις 2 Νοεμβρίου του 2012. Μάλιστα, 11 μέρες αργότερα ήταν κόντρα στην ίδια ομάδα όταν σκόραρε και το πρώτο επαγγελματικό του τέρμα (σ.σ στο 6-1 εντός έδρας). Έκτοτε, ο πιτσιρικάς Ντέλε δεν κοίταξε ποτέ πίσω και στα επόμενα 2,5 χρόνια που ακολούθησαν κατέγραψε 88 εμφανίσεις και σκόραρε 24 φορές.

Οι επιδόσεις του - με αποκορύφωμα την εξαιρετική του εμφάνιση στο ισοπεδωτικό 4-0 σε βάρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 26/8/14 για τον 2ο Γύρο του League Cup - ήταν σχεδόν βέβαιο πως θα προσελκύσουν τα βλέμματα των «μεγάλων» της Premier League, αλλά μονάχα μια ομάδα θα κατάφερνε να αποσπάσει τη μεταγραφή του. Και αυτή δεν ήταν άλλη από την Τότεναμ. Ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο δίνει το «πράσινο φως» και με συνοπτικές διαδικασίες ο νεαρός τότε μέσος μετακομίζει στο Βόρειο Λονδίνο.

Το deal της MK Dons με τα «σπιρούνια» προέβλεπε να παραμείνει ακόμα ένα εξάμηνο δανεικός, ωστόσο ήρθε η στιγμή, στις 8/8/15 που θα κάνει το επίσημο ντεμπούτο του στην Premier League, στην εκτός έδρας ήττα με 1-0 από τη Γιουνάιτεντ, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα βρίσκει δίχτυα για πρώτη φορά στο ισόπαλο ματς με τη Λέστερ (1-1).

Αγωνιστική και χρηματιστηριακή εκτόξευση!

Την πρώτη του σεζόν στη Τότεναμ φτάνει τις 46 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις (Premier League, FA Cup, League Cup και Europa League) και τα 10 γκολ σε συνολικά 3.224', με τον Ποτσετίνο να αρχίζει να τον αξιοποιεί παραπάνω πλέον και στο μεσοεπιθετικό κομμάτι.

Η εκρηκτική πορεία του Άλι συνεχίστηκε και την ερχόμενη χρονιά (15/16) και συνδυάστηκε και με την εκπληκτική πορεία των «Spurs» που λίγο έλειψε να στεφθούν πρωταθλητές, αλλά «έπεσαν» πάνω στο θαύμα της Λέστερ του Ρανιέρι. Το «κοντέρ» σταμάτησε στις 50 συμμετοχές και τα 22 τέρματα σε 4.014' και πλέον το αστέρι του Ντέλε έλαμπε σε όλη την Ευρώπη.

Δεν αποτελεί άλλωστε τυχαίο γεγονός πως και η χρηματιστηριακή του αξία είχε φτάσει πλέον τα 100 εκατομμύρια ευρώ!

Dele-Alli-3.jpg

Από την αποθέωση στην κατάρρευση

Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις συνεχίστηκαν και τη σεζόν 17/18 (50 συμμετοχές/14 γκολ), ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη μετέπειτα καταστροφική εξέλιξη των πραγμάτων. Μπορεί να υπέγραψε νέο εξαετές συμβόλαιο τον Οκτώβριο του 2018, το οποίο τον «έδενε» στο «White Hart Lane» ως το 2024, όμως, τα νούμερα είχαν ήδη αρχίσει να πέφτουν επικίνδυνα, ξανά σε συνδυασμό και με την αγωνιστική εικόνα της ομάδας του, που τερμάτισε στην 4η θέση του πρωταθλήματος.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και ο τραυματισμός τον Γενάρη του '19 που τον άφησε εκτός μέχρι τον Μάρτιο. Εν τέλει σε 38 εμφανίσεις θα σημειώσει μόλις 7 γκολ, σε μια σεζόν που έμοιαζε ιδιαίτερα «φτωχή» σε σχέση πάντα και με τις προηγούμενες.

Ο χαμένος τελικός του Champions League κόντρα στην Λίβερπουλ στη Μαδρίτη με 2-0 ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» μιας χρονιάς με ανάμεικτα συναισθήματα, που έφερε ακόμη χειρότερες εξελίξεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο τεμπέλης και το... «buy that guy»

Οι 12 βαθμοί σε 14 αγώνες και η εντός έδρας «πεντάρα» από την Μπάγερν στο Champions League, έφεραν μετά από 5,5 χρόνια τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο στην έξοδο, τον Νοέμβριο του 2019 και ο Άλι πλέον είχε να συνεργαστεί με μια νέα προσωπικότητα, που βρέθηκε στην τεχνική ηγεσία.

Και όχι κάποια τυχαία, αλλά μια «special one». Τον Ζοσέ Μουρίνιο. Ο κορυφαίος Πορτογάλος προπονητής τον πήρε... χαμπάρι από την αρχή.

«Έχω ήδη καταλάβει ότι ο Ντέλε είναι ο πιο τεμπέλης απ'όλους στις προπονήσεις», ανέφερε ο Μουρίνιο σε ένα meeting με όλους τους παίκτες της Τότεναμ - παρουσία του Άλι - όπως μεταδόθηκε μέσα από το ντοκιμαντέρ της Amazon «All Or Nothing».

Την ίδια άποψη μοιράστηκε και με τον πρόεδρο της Τότεναμ, Ντάνιελ Λίβι σε μια κατ' ιδίαν επαφή τους στο γραφείο του: «Θέλω να ξέρεις πως ο Ντέλε δεν δουλεύει όσο πρέπει στις προπονήσεις. Δεν είναι ο χειρότερος απ'όλους, αλλά δεν βρίσκεται και στο επίπεδο του Κέιν», τόνισε ο Μουρίνιο, ενώ του εκμυστηρεύτηκε και την προτροπή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όταν εκείνος βρισκόταν στη Γιουνάιτεντ.

«Ο Σερ Άλεξ μου έδωσε μονάχα μια συμβουλή στα χρόνια που προπονούσα τη Γιουνάιτεντ. Ξέρεις ποια ήταν αυτή; 'Buy that guy' (σ.σ. πάρε αυτόν τον τύπο, δηλαδή τον Ντέλε Άλι). Το πακέτο αυτού του παίκτη είναι ακριβώς αυτό που ταιριάζει στη φιλοσοφία της ομάδας μας», είπε ο 58χρονος κόουτς που δεν μπορούσε να πιστέψει πως ένας ποδοσφαιριστής με τόσο σπουδαία αγωνιστικά προσόντα είχε φτάσει σε αυτό το κάκιστο σημείο στην καριέρα του.

dele-alli-1.jpg

Ο κορωνοϊός και η «βαριά» καμπάνα από την FA

Τη στιγμή που ο Μουρίνιο είχε καταφέρει να συμμαζέψει την Τότεναμ, «έσκασε» η πανδημία του κορωνοϊού και όλα «πάγωσαν».

Οι 38 εμφανίσεις του Άλι και τα 9 τέρματα ίσως ήταν και καλύτερα του αναμενόμενου - με βάση και τις συνθήκες - όμως ο 25χρονος έμελλε και πάλι να έρθει στο προσκήνιο για αρνητικό λόγο.

Ο μεσοεπιθετικός της Τότεναμ τιμωρήθηκε με αποκλεισμό ενός αγώνα από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας, εξαιτίας ενός βίντεο που ανάρτησε στα social media και στο οποίο έκανε ειρωνικά σχόλια για την πανδημία και συγκεκριμένα για έναν Ασιάτη, γράφοντας ότι τον φοβάται λόγω κορονοϊού.

Ο διεθνής παίκτης ακόμα πλήρωσε και 50.000 λίρες, απουσιάζοντας από την πρώτη αναμέτρηση των «σπιρουνιών» - μετά το restart της Premier League - με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1-1 στο Λονδίνο).

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες έχουν «φουντώσει» και τα σενάρια που τον θέλουν να έχει τοποθετηθεί στη λίστα με τους υπό παραχώρηση ποδοσφαιριστές στην Τότεναμ, γεγονός που καθιστά το μέλλον του δυσοίωνο.

dele-alli-2.jpg

Η καριέρα του Ντέλε Άλι μπορεί να παρομοιαστεί με ένα «πεφταστέρι». Τι είναι αυτό; Μικρές πέτρες και σκόνη που συναντά η Γη κατά την ετήσια περιφορά της γύρω από τον Ήλιο.

Αυτές εισέρχονται στην ατμόσφαιρά της με ταχύτητα μεταξύ 12 και 72 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αναφλέγονται, λόγω τριβής με τα μόριά της, και εξαερώνονται, με αποτέλεσμα ο αέρας να φωτοβολεί και να σχηματίζονται φωτεινά ίχνη.

Όσο δυναμικά ξεκίνησε η καριέρα του Βρετανού μεσοεπιθετικού τόσο απότομα μοιάζει και να «σβήνει», με την αξία του να κάνει «βουτιά» στα 30 εκατ. ευρώ.

Μονάχα ο ίδιος μπορεί να αναστρέψει την εις βάρος του κατάσταση, όμως, οι συνθήκες πλέον δεν είναι με το μέρος του...

Κυριάκος Δημητρόπουλος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης