Πρόσωπα

Ρόμπιν Όλσεν: Η «αποτυχημένη μεταγραφή» του ΠΑΟΚ, οδηγεί την Σουηδία στους «16»

Ρόμπιν Όλσεν: Η «αποτυχημένη μεταγραφή» του ΠΑΟΚ, οδηγεί την Σουηδία στους «16»

Ένα ακόμα «θύμα» της ελληνικής κριτικής και ο άνθρωπος που πάει την Σουηδία στους... "16"!

Γενάρης του 2016. Έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από την άφιξη του Ρόμπιν Όλσεν στον ΠΑΟΚ. Μία μεταγραφή που είχε ως στόχο την ενίσχυση των καρέ του Δικεφάλου, όμως μόνο ευχαριστημένοι δεν έμειναν οι άνθρωποι της ομάδας.

Οι επιδόσεις ήταν μέτριες έως κακές και στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, έφυγε κακήν κακώς από τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, κανείς δεν περίμενε να συμβεί αυτό που βλέπουμε τώρα στα γήπεδα του EURO. Έπειτα από 5,5 χρόνια, τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Ο 31χρονος πορτιέρο έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πρωταγωνιστές στις ομάδες του και το βιογραφικό έχει «χρυσώσει» με αποκορύφωμα το ξεκίνημα του φετινού EURO. Δύο στα δύο κόντρα σε Ισπανία και Σλοβακία, ο έμπειρος τερματοφύλακας διατήρησε το μηδέν και «απάντησε» στην ελληνική κριτική.

Με εντολή Άρνεσεν και οδηγό τη… Μάλμε!

Ο Ιβάν Σαββίδη ήθελε να χτίσει έναν ανταγωνιστικό ΠΑΟΚ, την ίδια στιγμή που τα χρέη στον Δικέφαλο γινόντουσαν παρελθόν. Ο Φρανκ Άρνεσεν έδειχνε να έχει όλα τα «φώτα» για να χτίσει ένα ισχυρό σύνολο από το πόστο του τεχνικού διευθυντή. Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που μπήκε στα ασπρόμαυρα ραντάρ, ήταν ο 30χρονος πορτιέρο.

Ο Σουηδός τερματοφύλακας είχε όσα έψαχνε ο Δικέφαλος για τα καρέ του. Η περίπτωσή του μόνο εύκολη δεν ήταν. Μιλάμε για τον άσο που επί 2,5 χρόνια ήταν βασικός, αναντικατάστατος και… εξαιρετικός στα γκολπόστ της Μάλμε. Συνολικά 75 παιχνίδια με 28 ανέπαφες εστίες ως απολογισμό, δεν ήταν και λίγο αν σκεφτεί κάποιος πως η σουηδική ομάδα είναι επιπέδου Champions League.

Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πείσει και τις δύο πλευρές, βγάζοντας από τα ταμεία του το ποσό των 650 χιλιάδων ευρώ, δεδομένου πως το συμβόλαιο του Όλσεν, έληγε σε ένα χρόνο. Ήταν η πρώτη φορά που ο Σουηδός έφευγε μακριά από τη χώρα του και αυτό σήμαινε… ρίσκο για την προσαρμογή του.

Λίγο οι γκέλες, λίγο η κριτική και… Κοπεγχάγη!

Η εγκλιμάτιση του δεν ήταν η αναμενόμενη. Από την αρχή κουβάλησε το βάρος του «βασικού» και όλοι περίμεναν να δουν τα 650 χιλιάρικα, να αποζημιώνονται στον αγωνιστικό χώρο. Από την πρώτη του γκέλα στα φιλικά προετοιμασία, ο «βράχος» της κριτικής, έπεσε πάνω του. Η πίεση έγινε αφόρητη από την… πρώτη μέρα.

Ασταθής, μέτριες εμφανίσεις και έλλειψη εμπιστοσύνης, έπειτα από δύο μήνες παρουσίας, τον έκαναν να χάσει, αρχικά, τη θέση βασικού. Σιγά-σιγά, μπήκε στο περιθώριο και η έξοδο ήταν κοντά. Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος πλησίαζε και ο διεθνής ποδοσφαιριστής είχε αντιληφθεί τι συμβαίνει και είχε ξεκινήσει να ψάχνει ομάδα.

Η Κοπεγχάγη έδειξε πολύ ζεστή για την περίπτωσή του. Μπορεί να έφερε ερωτηματικά, όμως η ομάδα της Δανίας ήξερε τι έκανε. Αρχικά αποκτήθηκε ως δανεικός έναντι 600 χιλιάδων ευρώ για το ενοίκιο, όμως οι εμφανίσεις του, ήταν τόσο πειστικές, που το καλοκαίρι του 2016, μονιμοποιήθηκε με το ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ. Ήταν η αρχή της αναγέννησης.

Αναντικατάστατος και ρεκόρ μεταγραφής για… Ρώμη!

Στη Δανία έπαιξε για συνολικά 2,5 χρόνια, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Η θέση του βασικού είχε μόνιμα το δικό του όνομα και αυτό φαίνεται από τα 100 παιχνίδια που αγωνίστηκε σε όλες τις διοργανώσεις. Στα (σχεδόν) μισά από αυτά, κράτησε ανέπαφη την εστία του (45) και αυτό, εκτόξευσε την τιμή του στα ύψη.

Η ώρα για το επόμενο βήμα είχε φτάσει. Αρκετές ομάδες προσπάθησαν να τον κάνουν δικό τους. Τα λεφτά ήταν αρκετά και ο ίδιος ήταν θετικός να δοκιμάσει ένα επίπεδο πάνω από αυτό που είχε συνηθίσει. Η Ρόμα ήταν εκείνη που είχε μεγαλύτερη ανάγκη στον άσο και έβγαλε από τα ταμεία της το ποσό των εννιά εκατ. ευρώ. Ήταν η μεγαλύτερη μεταγραφή που είχε πάρει ο διεθνής πορτιέρο στην καριέρα του.

Υψηλές πτήσεις ακόμα και στους δανεισμούς…

Με την Ρόμα δεν ήταν κακός. Αντιθέτως είχε εξαιρετικές παρουσίες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως αρκούσε στους Ρωμαίους. Ταυτόχρονα, ο Πάου Λόπεθ της Μπέτις ήταν έτοιμο να φορέσει τα «τζιαλορόσι» και ο Σουηδός τερματοφύλακας, δεν ήθελε να έχει συμπληρωματικό ρόλο. Έτσι, αποφασίστηκε από κοινού να παραχωρηθεί δανεικός.

Αρχικά, ήρθε σε πλήρη συμφωνία με την Κάλιαρι αλλά χωρίς οψιόν αγοράς για το επόμενο καλοκαίρι. Έπαιξε συνολικά 19 παιχνίδια, όμως ο κορωνοϊός δεν του επέτρεψε να κάνει περισσότερα και αρκέστηκε σε αυτές τις συμμετοχές. Βέβαια, η επιστροφή του στην Ρώμη, του επιφύλασσε μία ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση. Αυτή της Έβερτον.

Τα «ζαχαρωτά» ήταν έτοιμα να πουλήσει τον Πίκφορντ αλλά ήθελαν και ένα μπακ-απ του αν παρέμενε στο Μέρσισαϊντ. Η περίπτωση του Σουηδού ήταν ότι έπρεπε για αυτόν τον ρόλο. Για αυτό και προχώρησαν στον δανεισμό του για ένα χρόνο. Μέσω της παρουσίας του εκεί, πήρε και το εισιτήριο για την αποστολή της Σουηδίας στο EURO.

Μπορεί να έπαιξε μόλις 11 παιχνίδια, όμως ήταν σε όλα επαγγελματίας. Δέχθηκε 16 τέρματα και κράτησε το μηδέν σε τέσσερα από αυτά, με τις αποκρούσεις του να πείθουν πως αξίζει μία θέση για τη μεγάλη διοργάνωση.

Οδηγεί την Σουηδία στους «16»…

Η αντίπαλος της Εθνικής Ελλάδος στα προκριματικά του Μουντιάλ 2022, δείχνει πως έχει όλα τα «φώτα» για να βρεθεί στις 16 καλύτερες ομάδες του EURO. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στον 31χρονο πορτιέρο. Κατέβασε τα «ρολά» και στις δύο πρώτες αγωνιστικές κόντρα σε Ισπανία και Σλοβακία, δείχνοντας την απίστευτη ποιότητα που διαθέτει.

Πλέον, η χώρα του έχει το πάνω χέρι για να προκριθεί. Χρειάζεται μία νίκη επί της Πολωνίας την τελευταία αγωνιστική και θα βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Ουσιαστικά, με αυτό το EURO, ο Όλσεν ξανασύστηνεται στο ευρωπαϊκό κοινό αλλά και στον… ΠΑΟΚ!

Δύσκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος πως θα είναι το μέλλον ενός ποδοσφαιριστή. Ο Ρόμπιν Όλσεν ήρθε στην Ελλάδα ως ένας πορτιέρο που θα ήταν «φύλακας άγγελος» του ΠΑΟΚ και αποχώρησε ως αποτυχημένος. Από εκεί και πέρα, απλά απέδειξε το αντίθετο.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης