Πρόσωπα

Φρανσουά Μοντέστο: Ο Ολυμπιακός βρήκε τον… Γάλλο του και εκείνος τον οδηγεί στην ελίτ

Φρανσουά Μοντέστο: Ο Ολυμπιακός βρήκε τον… Γάλλο του και εκείνος τον οδηγεί στην ελίτ

Αν κάποιος αναρωτιέται για το πόσο σημαντικό είναι ένας σύλλογο να έχει ικανό σκάουτερ, μπορεί να διαβάσει όσα έχει πετύχει ο Φρανσουά Μοντέστο στον Ολυμπιακό…

19 Ιανουαρίου 2017. Τότε ήταν που ο Ολυμπιακός ανακοίνωνε την συμφωνία με την Αζαξιό για την απόκτηση του Παπέ Αμπού Σισέ. Ελάχιστοι έδωσαν σημασία και ακόμα λιγότεροι, θα φανταζόντουσαν αυτό που συνέβη στο μέλλον. Όχι μόνο για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή αλλά και για τον άνθρωπο που τον έφερε.

Ο Φρανσουά Μοντέστο δεν αποτέλεσε απλώς έναν πιστό «στρατιώτη» για τον Ολυμπιακό αλλά πλέον, είναι εκ των κορυφαίων σκάουτερ στην ιστορία του συλλόγου. Τα «λαβράκια» που φέρνει στην Ελλάδα, γεμίζουν τους «ερυθρόλευκους» με χρήματα, ποιότητα και τρομακτικές μονάδες. Η ελίτ έχει ανοίξει την πόρτα στον Γάλλο και την ομάδα του.

4912886.jpg

Η Λιόν πρόλαβε τον μπακ των… 40 εκατ. ευρώ!

Φυσικά, όταν ο Φρανσουά Μοντέστο, έπιασε δουλειά ως σκάουτερ στον Ολυμπιακό, η λίστα του ήταν γεμάτη από ποδοσφαιριστές της γαλλικής αγοράς. Ο Γάλλος τεχνικός διευθυντής, ωστόσο, δεν κοιτούσε μόνο τη Ligue 1 αλλά και την δεύτερη κατηγορία της χώρας. Ανάμεσα στα ονόματα, ήταν και αυτό του Φερλάντ Μεντί.

Ναι, του βασικού μπακ της Ρεάλ Μαδρίτης. Εκείνη τη σεζόν, βρισκόταν στη Χάβρη και μόλις είχε ολοκληρώσει μία εξαιρετική χρονιά, με αποτέλεσμα να είναι στη λίστα πολλών ομάδων. Μία από αυτές ήταν και ο Ολυμπιακός, ο οποίος έφτασε μέχρι και τα πέντε εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει.

Η Λιόν από την άλλη, ανέβασε τον πήχη στα επτά εκατ., με αποτέλεσμα να «κερδίσει» τον ποδοσφαιριστή από την ομάδα του Πειραιά. Το πόσο σημαντική ήταν αυτή η ανακάλυψη, φάνηκε το καλοκαίρι του 2020. Τότε, η Ρεάλ Μαδρίτης αποφάσισε να βγάλει από τα ταμεία της το ποσό των 40 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του Γάλλου μπακ.

Η επιτυχία με τον Σισέ, ο Λεμονής και η… καθιέρωση!

Ο Παπέ Αμπού Σισέ δεν ήταν από τα ονόματα της πρώτης σειράς. Κανείς δεν τον γνώριζε και το γεγονός πως έμεινε στο περιθώριο από τον Χάσι στην πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό, τον έφερε σε δεύτερο πλάνο. Εκεί βρέθηκε ο Τάκης Λεμονής. Ο Έλληνας τεχνικός διαδέχθηκε τον Κοσοβάρο προπονητή και είδε στο πρόσωπο του Σενεγαλέζου αυτό που έψαχνε.

Κατευθείαν του έδωσε φανέλα βασικού (!) και μάλιστα, έκανε ντεμπούτο κόντρα στον ΠΑΟΚ. Από τότε, δεν ξαναβγήκε από την εντεκάδα. Οι επιδόσεις του ήταν όλο και καλύτερες, με την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Μοντέστο να μεγαλώνει συνεχώς.

Έτσι, ο Ολυμπιακός έδωσε τα κλειδιά στον Κορσικανό και κάθε καλοκαίρι, έβρισκε και ένα λαβράκι για τα «ερυθρόλευκα». Η σημερινή εικόνα, στις πωλήσεις αλλά και στον ρόλο όλων αυτών των παιδιών, δικαιώνουν τους πάντες για την επιλογή του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και το «BN Sports» σας τους παρουσιάζει!

Παπέ Αμπού Σισέ

Ψηλό παιδί, γυμνασμένο και δουλευταράς. Όλα αυτά τα στοιχεία, έκαναν τον Φρανσουά Μοντέστο να τον ξεχωρίσει από την αρχή για την αξία του. Η τιμή δεν ήταν τίποτα μπροστά στις προοπτικές που είχε. Μόλις 700 χιλιάδες ευρώ για έναν στόπερ, που ξέρει καλά τι σημαίνει το ψηλό παιχνίδι αλλά τρομερός με τη μπάλα στα πόδια.

Με κάθε προπονητή, καθιερώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Έπαιξε μέχρι και αριστερό στόπερ, παρότι δεξιοπόδαρος και έμεινε για αρκετά χρόνια βασικός και αναντικατάστατος. Ακόμη και όταν οι «ερυθρόλευκοι» έφερναν πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές, εκείνος έβρισκε χώρο να πάρει λεπτά συμμετοχής. Η επιβράβευση ήρθε τον περασμένο χειμώνα.

Η Σεντ Ετιέν κάνει δυνατό μπάσιμο στον Ολυμπιακό και τον κάνει δικό της με δανεισμό για έξι μήνες. Ταυτόχρονα, μπαίνει και οψιόν αγοράς ύψους 13 εκατ. ευρώ για μετά το καλοκαίρι. Ουσιαστικά, η ομάδα του Πειραιά θα έβγαινε κερδισμένη κατά 12,3 εκατ. ευρώ από αυτή τη συμφωνία, παρόλο που δεν υπήρξε εν τέλει συμφωνία μετά το πέρας του δανεισμού.

Μαντί Καμαρά

Το φετινό καλοκαίρι, είναι δικό του. Είναι το πρόσωπο των μεταγραφών. Ο Μαντί Καμαρά έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο χαρισματικούς χαφ της Ευρώπης και δικαίως, η τιμή του έχει εκτοξευθεί στα 20 εκατ. ευρώ. Μέσα σε τρία χρόνια, δεν πήρε απλώς τη φανέλα βασικού αλλά έγινε κινητήρια δύναμη για τη μεσαία γραμμή του Πέδρο Μαρτίνς.

Ο Πορτογάλος τεχνικός τον πίστεψε από την πρώτη στιγμή και παρότι ο Γκιγίερμε αποχώρησε πέρσι, ο Γιαν Εμβιλά έγινε εξίσου τρομερός παρτενέρ του. Αυτή η χρονιά έκλεισε με απολογισμό 46 συμμετοχές με τέσσερα γκολ και ισάριθμες ασίστ. Πλέον, είναι στο στόχαστρο κορυφαίων ομάδων, όπως η Νάπολι και τα 300 χιλιάρικα που έδωσε ο Ολυμπιακός στην Αζαξιό, είναι μηδαμινά μπροστά σε αυτά που θα πουληθεί.

Ουσεϊνού Μπα

Δεύτερη απόπειρα στόπερ μετά τον Παπέ Σισέ. Ο Ουσεϊνού Μπα έσπασε το «μονοπώλιο» αγορών από την Αζαξιό, καθώς φορούσε τη φανέλα της Γκαζελέκ Αζαξιό. Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε να βγάλει μόλις 500 χιλιάδες για να αποκτήσει έναν ακόμη ταλαντούχο ποδοσφαιριστή από τη Ligue 2.

Μετά από μία περίοδο προσαρμογής, ο συμπατριώτης του Σισέ ξεκίνησε να παίρνει όλο και περισσότερα λεπτά. Τα απίστευτα τάκλιν του, ήταν το προσωπικό του highlight, ενώ το ύψος του, βοηθούσε να κερδίζει όλες τις εναέριες μονομαχίες.

Το όνομά του, ακούγεται επίσης αρκετά. Η αξία του έχει ανέβει στα οκτώ με δέκα εκατ. ευρώ, όμως από τους άλλους δύο, έχει τις λιγότερες πιθανότητες να πουληθεί το καλοκαίρι. Φέτος, μέτρησε 31 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με απολογισμό ένα τέρμα.

Δύο «μικρές» βόμβες…

Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, ο Ολυμπιακός το πήγε ένα βήμα παραπέρα για την απόκτηση νεαρών ποδοσφαιριστών. Οι «ερυθρόλευκοι», με προϋπηρεσία στους προαναφερόμενους, κατάφερε να ρίξει το απαραίτητο βάρος σε ταλέντα, τα οποία ψάχνουν ομάδα να καθιερωθούν.

Ο Αγκασίμ Μπα μπορεί να ήταν πόθος για μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, όμως ο Ολυμπιακός με έναν απίθανο τρόπο, κατάφερε να τον «κλέψει». Ο 18χρονος εξτρέμ είναι από τα κορυφαία ονόματα της χώρας του και θα αγωνίζεται ντυμένος στα «ερυθρόλευκα» τη νέα χρόνια. Βέβαια, οι επιτυχίες του Γάλλου τεχνικού διευθυντή δεν έμειναν εκεί.

Πριν λίγες ώρες, έγινε γνωστό πως η ομάδα του Πειραιά, ήρθε σε πλήρη συμφωνία με τον Αγκιμπού Καμαρά. Πρόκειται από για ένα από τα μεγάλα ταλέντα της Λιλ, το οποίο ψάχνει την δική του ευκαιρία μέσω μίας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό.

Μάλιστα, είναι συμπατριώτης με τους Καμαρά και Μπα, με αποτέλεσμα να έχει καλύτερη προσαρμογή. Η μεταγραφή αυτών των δύο ποδοσφαιριστών, οι οποίοι προορίζονται αρχικά για τη Β’ ομάδα του Ολυμπιακού, είναι ένα ακόμα παράσημο για τον ταλαντούχο σκάουτερ.

Σίγουρα, ο Φρανσουά Μοντέστο μπορεί να μην είχε πετύχει σε τέτοιο βαθμό, αν δεν υπήρχε και ο Κριστιάν Καρεμπέ στο πλάι του. Όμως, ο τρόπος που ξεχωρίζει και βρίσκει νεαρούς ποδοσφαιριστές στον Ολυμπιακό, του δίνει την ευκαιρία να τον οδηγήσει μέχρι και στην ελίτ της Ευρώπης.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης