Πρόσωπα

Μπεν Γουάιτ: Ο πολυθεσίτης που «κέρδισε» τον Σάουθγκεϊτ

Μπεν Γουάιτ: Ο πολυθεσίτης που «κέρδισε» τον Σάουθγκεϊτ

Από την απόρριψη της Σαουθάμπτον, στο «καμάρι» του Μαρσέλο Μπιέλσα και από εκεί, στην πόρτα της Εθνικής Αγγλίας μέσω… Μπράιτον!

«Αποτελεί μια υπέροχη ιστορία για κάθε νεαρό ποδοσφαιριστή. Υπάρχει ελπίδα για όλους. Γίνεται ο καλύτερος κάθε στιγμή και η εξέλιξή του είναι μοναδική», δήλωνε, γεμάτος υπερηφάνεια, ο προπονητής των ακαδημιών της ΜπράιτονΤζον Μόρλινγκ. Ο άνθρωπος, που στα χέρια του, εξελίχθηκε ένας από τους ποδοσφαιριστές που εντυπωσίασαν τη φετινή σεζόν.

Ο Μπεν Γουάιτ, μπορεί αρχικά να κόπηκε από τις επιλογές του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, όμως ο τραυματισμός του Αλεξάντερ-Άρνολντ, του προσφέρει την πρώτη του εμπειρία σε μεγάλη διοργάνωση. Η απόρριψη από τις ακαδημίες της Σαουθάμπτον, το «κλικ» στη Μπράιτον και οι δανεισμοί που τον μετέτρεψαν σε αυτό που είναι σήμερα.

Η πολύ δύσκολη παιδική ηλικία, τα νοσοκομεία και το διέξοδο στο ποδόσφαιρο…

Ο Μπεν Γουάιτ γεννήθηκε στο Πουλ της Αγγλίας στις 8 Οκτωβρίου του 1997. Αν και η οικογένειά του ήταν εύπορη, ο ίδιος είχε αρκετά προβλήματα υγείας. Από πολύ μικρή ηλικία βρισκόταν συχνά στο νοσοκομείο ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ήταν με αντιβιώσεις και διάφορα φάρμακα.

Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, ο νεαρός Γουάιτ βρήκε το δικό του διέξοδο στο ποδόσφαιρο. Σε ηλικία επτά ετών, η Σαουθάμπτον τον ενσωμάτωσε στις ακαδημίες της. Οι «Άγιοι» είδαν την πίστη αλλά το πάθος που είχε ο νεαρός άσος με το άθλημα. Το εκτίμησαν και του έδωσαν όλα τα φώτα τους για να εξελιχθεί. Εκείνος, με τη σειρά του, έδειξε πως διαθέτει ταλέντο και όρεξη να δουλέψει για να πετύχει.

Η απόρριψη και η πόρτα της Μπράιτον…

Το 2014, με τις ακαδημίες της Σαουθάμπτον να έχουν γεμίσει από τους ποδοσφαιριστές του «αύριο», ο Μπεν Γουάιτ είδε τον σύλλογο να τον αφήνει στο περιθώριο. Η επιτυχία που είχαν κάνει οι Γκάρεθ Μπέιλ, Τέο Γουόλκοτ και άλλοι, έφερε τον νεαρό αμυντικός εκτός ομάδας. Η απογοήτευσή του ήταν μεγάλη και αναμενόμενη, όμως δεν το έβαλε κάτω.
whiteluton.jpg.gallery.jpg

Τα όσα πέρασε στα παιδικά του χρόνια, τον είχαν κάνει αρκετά δυνατό. Το «χέρι» που έψαχνε, το έδωσε η Μπράιτον. Οι «γλάροι» ήταν μία από τις ομάδες, στις οποίες δοκιμάστηκε ο ταλαντούχος άσος και δεν άργησε να πείσει. Βέβαια, για να κερδίσει μία θέση, έπρεπε να δείξει την αξία του, σε μία σειρά από δανεισμούς σε κατώτερες κατηγορίες.

Η αρχή έγινε με τη Νιούπορτ Κάουντι. Εκεί έμεινε για έναν ολόκληρο χρόνο και έδειξε μεγάλο μέρος από αυτά που μπορεί να προσφέρει. Για αυτό και κέρδισε με το σπαθί του, το πρώτο του επαγγελματικόσυμβόλαιο, μόλις επέστρεψε στην ομάδα του Μπράιτον. Φυσικά, τον Γενάρη του 2019, την ώρα που υπέγραφε στη Πίτερμπορο, δεν περίμενε τι θα ακολουθούσε 2,5 χρόνια αργότερα.

Το «καμάρι» του Μπιέλσα!

Το καλοκαίρι του 2019, η Μπράιτον προτίμησε να τον παραχωρήσει εκ νέου δανεικό παρά να τον πουλήσει, παρότι είχε αρκετή ζήτηση. Ο Μαρσέλο Μπιέλσα, ήταν ένας από τους προπονητές που τον ήθελεοπωσδήποτε στην ομάδα του. Η επιθυμία του, πραγματοποιήθηκε και η Λιντς έκλεισε τον 22χρονο αμυντικό για ένα χρόνο ως δανεικό. Το αποτέλεσμα, δεν δικαίωσε μόνο τον Αργεντινό προπονητή αλλά και όσους πίστεψαν στο ταλέντο του Βρετανού ποδοσφαιριστή.

Η άνοδο της Λιντς, είχε την υπογραφή του Γουάιτ, ο οποίος πραγματοποίησε συνολικά 49 συμμετοχές σε όλες διοργανώσεις, με ένα γκολ και δύο ασίστ στο παλμάρε του. Οι νεοφώτιστοι στη φετινή Premier League έκαναν τα πάντα για να τον κρατήσουν. Η προσφορά τους, έφτασε μέχρι και τα 25 εκατ. λίρες, όμως η στάση των «γλάρων» ήταν η ίδια. Δεν πουλούσαν τον νεαρό άσο.

Καθιέρωση και το βλέμμα στην Εθνική…

Στη νέα σεζόν, δεν βρήκε θέση απλώς στο ρόστερ αλλά και στο βασικό σχήμα της Μπράιτον. Αυτό που τον έκανε ξεχωριστό, ήταν το γεγονός πως έπαιζε σε αρκετές θέσεις. Εκτός από στόπερ, μπορούσε να αγωνιστεί με την ίδια ευκολία ως δεξί μπακ αλλά και ως αμυντικός χαφ στον άξονα. Σε κάθε περίπτωση, ήταν εκπληκτικός και πλέον, πολλοί, έκαναν λόγο για πιθανή συμμετοχή στο Euro 2020.

Στο τέλος της μέρας, ο 23χρονος ποδοσφαιριστής απέδειξε πως αξίζει μία τέτοια θέση ανάμεσα στους εκλεκτούς. Μέτρησε συνολικά 39 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και αναδείχθηκε ένας από τους κορυφαίους του αγγλικού συλλόγου μέσα στη σεζόν. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, μάλιστα, το εκτίμησε αυτό και του πρόσφερε τις πρώτες του εμπειρίες με την Εθνική Αγγλίας.

Το όνομά του, ήταν ανάμεσα σε αυτών για την προεπιλογή ενόψει του Euro. Τελικά, ο Άγγλος προπονητής αποφάσισε να τον αφήσει εκτός, παίρνοντας μαζί του συνολικά τέσσερα δεξί μπακ. Ο τραυματισμός του Αλεξάντερ-Άρνολντ και ο αποκλεισμός του, έφερε ερωτηματικά από το ποιος θα πάρει τη θέση του. 

Οι επιλογές ήταν πολλές, μεταξύ των οποία και ο Τζέσι Λίνγκαρντ που έκανε εξαιρετικό δεύτερο μισό με τη Γούεστ Χαμ. Η παρουσία του Γουάιτ στα δύο φιλικά προετοιμασίας με Αυστρία και Ρουμανία, όμως, ήταν τα δείγματα που έψαχνε το Σάουθγκεϊτ. Έτσι, την αντικατάσταση του αμυντικού της Λίβερπουλ, την ανέλαβε ο άσος της Μπράιτον.

Το «δικό» του Euro και οι μνηστήρες!

Τα πρόσωπα που συμπληρώνουν την αποστολή της Αγγλίας, είναι φρέσκα και γεμάτα ταλέντο. Ο Μπεν Γουάιτ, σίγουρα, δεν είναι στις πρώτες επιλογές. Όμως, είναι ένα πολυεργαλείο που μπορεί να εκμεταλλευτεί κάλλιστα ο Σάουθγκεϊτ. Για αυτό, δεν είναι λίγοι, εκείνοι που θεωρούν πως το Euro, με τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να ανήκει στον νεαρό αμυντικό. Βέβαια, δεν χρειάζεται αυτό για να αναζητήσει μία καλή μεταγραφή.

Με την αξία του να έχει φτάσει αισίως τα 30 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το transfermarkt, ο Βρετανός άσος έχει ήδη αρκετές προτάσεις στα χέρια του. Η Τότεναμ δείχνει να έχει δώσει το μεγαλύτερο βάρος για την ενίσχυση των στόπερ της. Φυσικά, για να πραγματοποιηθεί μία τέτοια κίνηση, θα πρέπει να περιμένουμετον επόμενο προπονητή της.

Πάντως, ο Αντόνιο Κόντε φάνηκε να είναι θετικός σε μία τέτοια μεταγραφή, ασχέτως αν στην συνέχεια «ναυάγησε» η περίπτωσή του, όπως διαβάσατε πρώτοι στο «BN Sports». Από εκεί και πέρα, όλες οι μεγάλες ομάδες του Νησιού τον θέλουν και τον έχουν γράψει στη λίστα τους. Ίσως μετά το Euro, να ενεργοποιηθούν και ομάδες εκτός Αγγλίας.

Η ιστορία του Μπεν Γουάιτ, είναι από αυτές που σε κάνουν να τον ψάξεις. Δεν είναι απλώς ότι «χώθηκε» στις επιλογές του Σάουθγκεϊτ αλλά και η πορεία του μέχρι εδώ.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης