Πρόσωπα

Ο Roger Federer είναι η ζωντανή απόδειξη πως η ηλικία δεν σε περιορίζει!

Ο Roger Federer είναι η ζωντανή απόδειξη πως η ηλικία δεν σε περιορίζει!
Ο Ελβετός έχει υποστεί, αλλά έχει ξεπεράσει ταυτόχρονα αμέτρητους τραυματισμούς, όμως συνεχίζει να κάνει αυτό που αγαπά.

Αφού βγήκε νικητής έπειτα από έναν εξαντλητικό αγώνα για τον 3ο γύρο του Roland Garros, επικρατώντας με 3-1 σετ του Dominik Koepfer, ο Roger Federer αποχαιρέτησε μια και καλή το φετινό τουρνουά.

Ο 39χρονος, υπό κανονικές συνθήκες, θα αντιμετώπιζε το Νο8 της παγκόσμιας κατάταξης, Matteo Berrettini, αποφάσισε, ωστόσο, να μη βγάλει τον εαυτό του εκτός του δικού του... comfort zone.

«Μετά από συζητήσεις με το team μου, αποφάσισα να αποσυρθώ από το Roland Garros. Έπειτα από δύο χειρουργικές επεμβάσεις στο γόνατο και παραπάνω από έναν χρόνο αποκατάστασης, είναι σημαντικό να ακούσω το σώμα μου και να μην πιέσω πολύ τον εαυτό μου. Είμαι χαρούμενος που κατάφερα να κερδίσω τρία παιχνίδια. Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να επιστρέφεις στο court. Τα λέμε σύντομα», τόνισε ο θρύλος του αθλήματος.

Με αυτό το τελευταίο αντίο ο κάτοχος 20 Grand Slam τίτλων, έχασε την ευκαιρία του να διεκδικήσει ακόμη έναν. Κρίνοντας, όμως, βάσει του ιστορικού των τραυματισμών που κουβαλάει στις πλάτες του, θα έλεγε κανείς πως η απόφασή του είναι το λιγότερο λογική.

Ο Federer δεν ήταν ποτέ γνωστός για αθλητής που τραυματίζεται εύκολα, ενώ η φυσική του κατάσταση μοιάζει μ’ εκείνη ενός 25χρονου. Επιπλέον, ο Ελβετός έχει ένα φαινομενικά αβίαστο στιλ παιχνιδιού που δεν φθείρει τόσο σώμα όσο, ας πούμε, εκείνο του Rafael Nadal.

Όμως η «αβίαστη προσπάθεια» που οι οπαδοί του τένις έχουν συσχετίσει με τη γήρανση του 39χρονου, έχει τιμή. Μια τιμή που δεν έχει τεκμηριωθεί ποτέ πολύ καλά επειδή είναι ο Roger Federer - ένας παίκτης που φαίνεται φαινομενικά αιώνιος και χωρίς τραυματισμούς.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ο Federer πέρασε τον προσωπικό του Γολγοθά με τους τραυματισμούς – ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Indian Wells 2007

Το 2007 ο Roger Federer μπήκε στο Australian Open έχοντας ένα σερί 29 νικηφόρων αγώνων. Ο Ελβετός κέρδισε τον τίτλο στη Μελβούρνη και στη συνέχεια στο Ντουμπάι, για να επεκτείνει τη σειρά του στις 41.
Αφού ξεπέρασε τον Guillermo Vilas στις περισσότερες συνεχόμενες νίκες, ο Ελβετός έπεσε κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου γύρου εναντίον του Guillermo Canas.

Στο τέλος του σπασίματος του ρεκόρ για τις, ο Roger Federer. Ο τότε 25χρονος πήρε ένα σπάνιο ιατρικό «time out» για τραυματισμό του στο πόδι στο Indian Wells και δυσκολεύτηκε να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό τον επόμενο καιρό στην Αργεντινή.

Tennis Masters Cup 2008

Είναι γνωστό πως η πλάτη του Federer είναι η βασική αιτία που έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Η πρώτη από πολλές τέτοιες περιπτώσεις χρονολογείται το 2008.

Ο Ελβετός δούλεψε σκληρά όλη εκείνη τη σεζόν καθώς αντιμετώπισε μια περίοδο κατά την οποία ταλαιπωρήθηκε από αδενικό πυρετό. Στη συνέχεια, προς το τέλος της σεζόν, ο Federer αναγκάστηκε να αποσυρθεί από ένα τουρνουά για πρώτη φορά στην καριέρα του. Έτσι αποχώρησε από το Paris Masters πριν από τον προημιτελικό, επικαλούμενος τραυματισμό στην πλάτη.

Wimbledon 2010

Μετά τις ήττες από τον Robin Soderling στον προημιτελικό του Roland Garros και τον Lleyton Hewitt στον τελικό του Χάλε, ο Federer δεν φάνηκε να βρίσκεται στην καλύτερή του εμφάνιση στο Wimbledon 2010.

Αφού απέφυγε την ήττα στον εναρκτήριο γύρο εναντίον του Alejandro Falla, ο Federer βρήκε μπροστά του στους προημιτελικούς τον Tomas Berdych. Στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα, ο τότε 6 φορές πρωταθλητής του Wimbledon αποκάλυψε ότι νοσηλευόταν για τραυματισμό τόσο στην πλάτη όσο και στο δεξί του πόδι.

Ο Ελβετός «μαέστρο» παρουσίασε μικρά σημάδια σωματικής δυσφορίας κατά τη διάρκεια του τουρνουά, γεγονός που δεν του επέτρεψε να κάνει το παιχνίδι που επιθυμούσε.

Gerry Weber Open 2011

Το 2011 ο Roger Federer έμεινε χωρίς τίτλο Grand Slam για πρώτη φορά την τελευταία 9ετία. Ο Ελβετός κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Novak Djokovic στους ημιτελικούς, τόσο στο Australian Open όσο και στο US Open. Παρόλο που ξεπέρασε το εμπόδιο του Σέρβου, «λύγισε» στην κλάση του Nadal στον τελικό του τουρνουά.

Μετά τις προσπάθειές του στο Major, ο Ελβετός αποχώρησε από το Gerry Weber Open επικαλούμενος έναν μυϊκό τραυματισμό. Το πρόβλημά του, ωστόσο, δεν ήταν πολύ σοβαρό και ο Federer επέστρεψε σε πλήρη φυσική κατάσταση στο Wimbledon.

Roger-Federer-2012_1.jpg

Indian Wells 2013

Μετά από μια ρουτίνα νίκη τρίτου γύρου επί του Ivan Dodig στο Indian Wells, ο υπερασπιστής του τίτλου ένιωσε τσίμπημα στην πλάτη του. Ο Roger Federer δεν μπόρεσε να ανακάμψει εγκαίρως για τον επόμενο αγώνα του – εκείνον κόντρα στον Rafael Nadal.

Ο Ελβετός αργότερα παραδέχτηκε ότι έπρεπε να αποχωρήσει από το τουρνουά μετά τον αγώνα με τον Dodig. Βέβαια συνέχισε να είναι μια δύσκολη χρονιά για τον Ελβετό. Ο τραυματισμός στην πλάτη του, αν και δεν ήταν πολύ σοβαρός, εμπόδισε το επίπεδο παιχνιδιού του όλη τη σεζόν.

ATP Finals 2014

Το 2014, ο Federer βρήκε στον δρόμο στον τελικό του ATP Finals τον Djokovic. Όμως αυτός ήταν ένας τελικός που δεν έγινε, καθώς ένα ακόμη πρόβλημα στην πλάτη του Ελβετού τον οδήγησε ξανά στην αποχώρηση από το τουρνουά.

Australian Open 2016

Το 2016 ο Federer έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να αποκλείσει τον Novak Djokovic και να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό του Australian Open, κάτι το οποίο δεν ήταν αρκετό. Ο Ελβετός έπειτα από την αναμέτρηση βρέθηκε προ εκπλήξεως, καθώς υπέστη ρήξη μηνίσκου στο αριστερό του γόνατο, ενώ έκανε... μπάνιο μια από τις κόρες του. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε αρθροσκοπική επέμβαση για να διορθωθεί η ζημιά στο γόνατό του, αλλά η συνέχεια της σεζόν ήταν αρκετά δύσκολη για εκείνον.

Wimbledon 2016

Αφού έχασε ένα τουρνουά Grand Slam για πρώτη φορά σε 16 χρόνια, ο Roger Federer έφτασε στο Wimbledon 2016 αναζητώντας απεγνωσμένα μία αξιόλογη πορεία.

Με το Νο. 1 Djokovic να πέφτει στον δρόμο του στον τρίτο γύρο και τον Nadal να χάνει το τουρνουά λόγω τραυματισμού, ήταν μια χρυσή ευκαιρία για τον Federer να τερματίσει την τετραετή ξηρασία ενός τίτλου Grand Slam.

Ο Ελβετός, όμως, επιδείνωσε τον τραυματισμό στο γόνατό του εναντίον του Milos Raonic στους ημιτελικούς και χάλασε το προβάδισμα των δύο σετ.

ROGER FEDERER (SUI)TENNIS - FRENCH OPEN - ROLAND GARROS - ATP - WTA - ITF - GRAND SLAM - CHAMPIONSHIPS - PARIS - FRANCE - 2021  © TENNIS PHOTO NETWORK

Montreal 2017

Το 2017ο Federer κατάφερε να φτάσει στον τελικό του τουρνουά κόντρα στον Alexander Zverev. Κατά τη διάρκεια του αγώνα ο Ελβετός τραυματίστηκε ξανά στην πλάτη του και αποχώρησε από το Σινσινάτι την επόμενη εβδομάδα, καθώς χρειάστηκε ξεκούραση πριν από το US Open.

Rome 2019

Το 2019 ο Ελβετός αναγκάστηκε να αποχωρήσει για ακόμη μια φορά από ένα τουρνουά. Συγκεκριμένα αποσύρθηκε από τον προημιτελικό κόντρα στον Στέφανο Τσιτσιπά λόγω του τραυματισμού του στο δεξί πόδι, ο οποίος εκ των υστέρων απεδείχθη πως δεν ήταν σοβαρός.

Australian Open 2020

Στον ημιτελικό του τουρνουά, κόντρα στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, Novak Djokovic ο τραυματισμός του στη βουβωνική χώρα έκανε ξανά την εμφάνισή του. Ο Ελβετός υπέκυψε συνεπώς στη φόρμα του Σέρβου και λίγες μέρες αργότερα υπεβλήθη σε νέα επέμβαση, η οποία τον κράτησε εκτός γηπέδων μέχρι και φέτος.

Ξανθίππη Δασκαλάκη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης