Πρόσωπα

Ερνέστο Βαλβέρδε: «Οι φωτογραφίες αλλάζουν την οπτική μας για το ποδόσφαιρο»

Ερνέστο Βαλβέρδε: «Οι φωτογραφίες αλλάζουν την οπτική μας για το ποδόσφαιρο»

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μας παρουσιάζει το ποδόσφαιρο με μια ξεχωριστή οπτική στην έκθεση φωτογραφίας στο Σαν Σεμπαστιάν.

Το πάθος του Ερνέστο Βαλβέρδε για τις φωτογραφίες υπήρχε από τα εφηβικά του χρόνια. Αγωνιζόμενος στην Αλαβές στα 17 του, αγόρασε μια κάμερα με τον πρώτο του μισθό από το ποδόσφαιρο. Αυτός ο 17χρονος ποδοσφαιριστής της Αλαβές με χόμπι τις φωτογραφίες, έφτασε μέχρι τον πάγκο της Μπαρτσελόνα και την έκθεση φωτογραφιών του πολιτιστικού κέντρου «Ernest Lluch» στο Σαν Σεμπαστιάν.

Μετρώντας 17 μήνες μακριά από το ποδόσφαιρο, ο Βάσκος τεχνικός αποκαλύπτει πως θα επέστρεφε στους πάγκους μόνο για μια δουλειά που θα τον δελέαζε και θα του γεννούσε κίνητρο. Αυτή την περίοδο νιώθει «γεμάτος» με την ενασχόλησή του με τη φωτογράφιση. «Η ιδέα ήταν να αλλάξω την οπτική που υπάρχει για το ποδόσφαιρο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ερνέστο στον δημοσιογράφο της Guardian, Σιντ Λόου. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Βαλβέρδε παρουσιάζονται σε διαστάσεις 1m x 1,5m στο πολιτιστικό κέντρο «Ernest Lluch» και έχουν την ιδιότητα να σε βγάζουν από τη σφαίρα της άνεσης προσφέροντας κάτι το διαφορετικό.
photo4.jpg

Οι σπουδές στο Ινστιτούτο Φωτογραφίας της Καταλονίας προετοίμασαν τον Βαλβέρδε για μια καριέρα επαγγελματία φωτογράφου, αλλά το ποδόσφαιρο είχε άλλα σχέδια. Το «ταξίδι» με την Εσπανιόλ μέχρι τον τελικό του UEFA, τα 3 πρωταθλήματα και τα 2 Κύπελλα Ελλάδος με τον Ολυμπιακό, το Super Cup Ισπανίας με την Αθλέτικ Μπιλμπάο και φυσικά το νταμπλ με την Μπαρτσελόνα έχουν μείνει χαραγμένα στην εικοσαετή προπονητική διαδρομή του Βαλβέρδε.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πέρασμα του Ερνέστο από τον Ολυμπιακό υπήρξε πηγή έμπνευσης για την ενασχόλησή του με τη φωτογράφιση. «Θα μπορούσα να διηγηθώ χιλιάδες ιστορίες, οι Έλληνες ζουν με πάθος την εμπειρία του ποδοσφαίρου. Οι οπαδοί δεν έρχονται στους αγώνες για να παρακολουθήσουν αλλά για να συμμετέχουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βάσκος τεχνικός.

photo2.JPG

Χαραγμένη στη μνήμη του Βαλβέρδε έχει μείνει η σκηνή της υποδοχής της Μπαρτσελόνα σε τουρ στις Η.Π.Α και την Ιαπωνία: «Ηταν σαν να υποδέχονται τους «Beatles». Δεν θέλω να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στους οπαδούς και εμάς τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Οι πρωταγωνιστές είναι οι οπαδοί όχι εμείς, εξάλλου ποτέ δεν πήρα την κάμερα στα αποδυτήρια».

photo6.jpg

«Το ποδόσφαιρο έχει γίνει αυτό το κάτι για το οποίο ζούμε. Είναι ένα σόου με συναισθήματα που μπορεί να προσφέρει ένα δράμα, εμπεριέχει ίντριγκα», προσθέτει ο Ερνέστο ενώ δεν αποφεύγει να αναφερθεί στην ήττα με 4-0 από τη Λίβερπουλ. «Αυτό το παιχνίδι δεν έμοιαζε με αληθινό. Μας έπιασε μια τρικυμία σε ένα γήπεδο όπως το Άνφιλντ».

Η συνέχεια γνωστή, με τον Βαλβέρδε να απολύεται μετά τον αποκλεισμό από την Ατλέτικο Μαδρίτης στο ισπανικό Σούπερ Καπ τον Ιανουάριο του 2020. Περγράφοντας την αποχή του από το ποδόσφαιρο ο Βαλβέρδε αναφέρει: «Σταματάς, ανασαίνεις. Ζεις όλο αυτό το διάστημα με τις απαιτήσεις, χρειάζεσαι τον χρόνο σου. Μετά έρχεται η πανδημία. Αποφεύγεις για λίγο το ποδόσφαιρο, αλλά στη συνέχεια το ποδόσφαιρο προχωράει και εξαφανίζεται από τη ζωή σου».

Ο Ερνέστο έχει λείψει σε πολλούς με την αποχή του από το ποδόσφαιρο, αλλά αυτό το διάστημα μας αποζημιώνει με τις φωτογραφίες του που σχετίζονται άμεσα με τη στρογγυλή θεά. Φωτογραφίες που μπορούν να μεταδώσουν πάθος και συναισθήματα αποτυπώνοντας τον αληθινό και μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου.

Αλέξανδρος Καρατσενίδης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης