Πρόσωπα

Κάρλο Αντσελότι: Η ιστορία επαναλαμβάνεται, σε έναν κύκλο που δεν έκλεισε ποτέ!

Κάρλο Αντσελότι: Η ιστορία επαναλαμβάνεται, σε έναν κύκλο που δεν έκλεισε ποτέ!

Η επιστροφή του Κάρλο Αντσελότι στην Ρεάλ Μαδρίτης είναι γεγονός, με τον Ιταλό να… γυρνά στην Ισπανία για να πραγματοποιήσει όσα δεν μπόρεσε στο πρώτο πέρασμά του.

Πριν από λίγες ημέρες, η παραμονή του στον πάγκο της Έβερτον έμοιαζε δεδομένη. Ο Κάρλο Αντσελότι άλλωστε μπορεί να μην κατόρθωσε στα δύο χρόνια παρουσίας του στην Αγγλία να δώσει στην Έβερτον το κάτι παραπάνω, όμως και μόνο η παρουσία του στον πάγκο των «ζαχαρωτών» πρόσδωσε άλλη αίγλη στην ιστορική ομάδα του Λίβερπουλ.
Carlo-Ancelotti-Everton_2.jpg

Το ντόμινο των εξελίξεων που έστειλε τον Αντσελότι στην Μαδρίτη

Σε ανύποπτο χρόνο όμως, το ποδόσφαιρο έρχεται να επιβεβαιώσει πως ποτέ, κανένας δεν δύναται να προβλέψει το μέλλον. Πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, και πως μία απόφαση, μία επιλογή, είναι αρκετά για να αλλάξουν την ιστορία των πραγμάτων. Έτσι και έγινε.

Χθες το πρωί, οι φήμες αποχώρησης του Σέρχιο Ράμος «φούντωσαν», με την Σίτι να μοιάζει ο πιθανότερος προορισμός του Ισπανού, η σχέση του Ράμος με τον Αντσελότι χαρακτηρίζεται από αλησμόνητες επιτυχίες και κατακτήσεις, ο Ζινεντίν Ζιντάν είχε αποτελέσει παρελθόν και η Ρεάλ βρήκε στο πρόσωπο του Ιταλού την «Ιθάκη» της για να επιστρέψει στο δρόμο των επιτυχιών.

Ο Ιταλός δέχθηκε άμεσα, ολοκλήρωσε την συνεργασία του με την Έβερτον και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Ρεάλ Μαδρίτης μέχρι το 2024. Ένα ντόμινο εξελίξεων που οδήγησε αυτόν στην Ισπανία, την Έβερτον σε αναζήτηση προπονητή και τον Χάμες Ροντρίγκες σε μία αβεβαιότητα, καθώς ο άνθρωπος που τον έπεισε να ντυθεί στα «μπλε», αποχώρησε πριν από τον ίδιο.
E20DrFVX0AEsvpb_1_1.jpg

Το πέρασμα του Ιταλού από την Έβερτον και η «αποτυχία» που τον οδήγησε… στην επιστροφή

Θα ήταν ανακρίβεια αν χαρακτήριζε κάποιος το πέρασμα του Κάρλο Αντσελότι από τον πάγκο της Έβερτον επιτυχημένο. Και αυτό διότι, ο Ιταλός προπονητής, δεν κατάφερε ουσιαστικά ποτέ να βάλει την Έβερτον σε μία ρεαλιστική συζήτηση για την «μάχη» της διεκδίκησης ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Απεναντίας τα «ζαχαρωτά» ολοκλήρωσαν τις δύο σεζόν στην χειρότερη βαθμολογική θέση τους την τελευταία πενταετία, έχοντας ως μοναδικές θετικές αναμνήσεις το εξαιρετικό φετινό ξεκίνημα που παρομοιάστηκε με το πρωτάθλημα του 1986, και τις φετινές εκτός έδρας νίκες, που της απέφεραν 37 βαθμούς σε 19 ματς, με αποτέλεσμα να είναι 4η στην σχετική κατάταξη.

Με την Έβερτον ο Κάρλο Αντσελότι έδωσε 67 παιχνίδια, πέτυχε 9 περισσότερες νίκες (31) από όσες ήταν οι ήττες του (22) και γνώρισε και την μεγαλύτερη ήττα της προπονητικής του καριέρας, στην τελευταία του, όπως αποδείχθηκε αναμέτρηση στον πάγκο της Έβερτον.

Εκεί ο Κουν Αγουέρο σκόραρε δις, η Έβερτον ηττήθηκε με 5-0 και ο Αντσελότι ολοκλήρωσε με τον χειρότερο τρόπο, ένα «κακό» και πιθανώς τελευταίο, πέρασμα από την Premier League.

E20C-9UXIAQEsaz_1.jpg

Η επιστροφή του στην Ρεάλ Μαδρίτης και ο μειωμένος μισθός που ο ίδιος επέλεξε!

Τα πράγματα λοιπόν είχαν πάρει τον δρόμο τους. Η Έβερτον και ο Κάρλο Αντσελότι στην πραγματικότητα δεν ταίριαξαν ποτέ και αποφάσισαν να πάρουν διαφορετικούς δρόμους, με τον ίδιο να προβαίνει σε ευχαριστήρια ανακοίνωση, στην οποία εκθείασε και τον κόσμο της ομάδας, ο οποίος είδε το club του να κερδίζει και στις 3 φορές που παραβρέθηκε στο Goodison Park, κατά την διάρκεια της πανδημίας!

Ο Αντσελότι πήρε το αεροπλάνο, έφτασε στην Μαδρίτη και απέδειξε εμπράκτως πόσο πολύ ήθελε να υπογράψει στην Ρεάλ. Και αυτό διότι, αποτελεί τον πρώτο προπονητή στην ιστορία των «Μαδριλένων», ο οποίος αφήνει ένα άλλο σύλλογο από επιλογή του για να υπογράψει στην Βασίλισσα, μειώνοντας μάλιστα τις οικονομικές του απαιτήσεις!

Αναλυτικότερα, ο Κάρλο Αντσελότι πέρυσι λάμβανε 8 εκατομμύρια ετησίως, ενώ από την Ρεάλ Μαδρίτης φέτος, ζήτησε δύο λιγότερα. Πρόκειται σαφώς για μία κίνηση που δεν συνηθίζεται, παραμένοντας παρά ταύτα στην δεκάδα των πιο ακριβοπληρωμένων προπονητών στην Ευρώπη. Αυτοί είναι:

  • Πεπ Γκουαρδιόλα : 23 εκατ.
  • Ντιέγκο Σιμεόνε : 15 εκατ.
  • Ζοσέ Μουρίνιο : 13 εκατ.
  • Φάμπιο Καναβάρο : 12 εκατ.
  • Γιούρκεν Κλοπ: 10.5 εκατ.
  • Μασιμιλιάνο Αλέγκρι : 9 εκατ.
  • Γιούλιαν Νάγκελσμαν : 8 εκατ.
  • Μαουρίτσιο Ποτσετίνο : 7 εκατ.
  • Τόμας Τούχελ: 6.5 εκατ.
  • Κάρλο Αντσελότι : 6 εκατ.

Τα κατορθώματά του στην Ρεάλ και οι «αποτυχίες» με τον Ντιέγκο Σιμεόνε

Και πλέον βρίσκεται στον «τόπο του εγκλήματος». Στην ομάδα που αγάπησε, έχοντας περάσει μία διετία στον πάγκο της (2013-15) και αγαπήθηκε εξαιτίας των τροπαίων που κατάφερε να κατακτήσει, με τον ίδιο να επιστρέφει στην Μαδρίτη, πράγμα που έκαναν πράξη και ο Ζιντάν με τον Φάμπιο Καπέλο, με καμία εκ των δύο επανενώσεων να μην χαρακτηρίζεται επιτυχημένη!

Ο Κάρλο Αντσελότι άλλωστε, μπορεί να μην κατόρθωσε να πάρει το πρωτάθλημα σε καμία από τις δύο σεζόν που βρέθηκε στον πάγκο της Ρεάλ, αλλά παρόλα αυτά, την οδήγησε στο 10ο Champions League της ιστορίας της, με τη νίκη του απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης με 4-1, ενώ κατέκτησε και το Κύπελλο Ισπανίας και το Super Cup της σεζόν 2014-15!

Συνολικά, καθοδήγησε την Ρεάλ 119 φορές, μετρώντας 89 νίκες, 14 ισοπαλίες και 16 ήττες, έχοντας μάλιστα πανηγυρίσει γκολ της ομάδας του 322 φορές, πράγμα που μεταφράζεται σε περίπου 2,3 γκολ ανά παιχνίδι!

Το στατιστικό αυτό γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς πως μόνο τρεις ομάδες κατόρθωσαν να τον περιορίσουν, κρατώντας τον στο «μηδέν». Αυτές ήταν η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Ατλέτικ Μπιλμπάο και η Θέλτα, ενώ παράλληλα κανένα ματς με αυτόν στον πάγκο στην La Liga δεν ολοκληρώθηκε με 0-0!

Και αν στις δύο τελευταίες, το συγκεκριμένο γεγονός προκαλεί εντύπωση, στην περίπτωση της Ατλέτικο, ήταν κάτι που μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο Ντιέγκο Σιμεόνε είναι ο μοναδικός προπονητής άλλωστε που τον υποχρέωσε σε ήττα δίχως εντός έδρας γκολ στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, ενώ από αυτόν ο Αντσελότι βίωσε και την πιο βαριά ήττα του ως προπονητής της Ρεάλ, τον Φεβρουάριο του 2015 (4-0).

Γενικότερα πάντως απέναντι στην Ατλέτικο μετρά ισάριθμες νίκες και ήττες (6) και 5 ισοπαλίες, ενώ κόντρα στην Μπαρτσελόνα έχει πανηγυρίσει μόλις στο 1/3 των περιπτώσεων που την έχει συναντήσει, με οποιαδήποτε ομάδα έχει προπονήσει!
ancelotti-s-madrid-snatched-the-ucl-title-from-simeone-s-atletico-back-in-2014--twitter_1.jpg

Η σύμπτωση της επιστροφής του ανάμεσα στα δύο πρωταθλήματα της Ατλέτικο!

Πρόκειται ομολογουμένως για μία σύμπτωση. Μία συγκυρία που σε κάθε περίπτωση προκαλεί ενδιαφέρον. Ο Κάρλο Αντσελότι άλλωστε ήταν αυτός που είδε την Ατλέτικο  να ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια για πρώτη φορά έπειτα από το 1995, ενώ τώρα επιστρέφει στην Ισπανία, με την Ατλέτικο Μαδρίτης και πάλι να είναι πρωταθλήτρια, δίχως ενδιάμεσα να έχει κατακτήσει άλλο πρωτάθλημα!

Μεγάλες είναι βεβαίως και οι ομοιότητες των δύο σεζόν της Ρεάλ (2013-14, 2020-21), με και χωρίς τον Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο. Τότε άλλωστε οι «Μαδριλένοι» είχαν συγκεντρώσει 87 βαθμούς, πραγματοποιώντας 27 νίκες και 5 ήττες, με τους 49 εξ αυτών να προέρχονται από το Μπερναμπέου και τους υπόλοιπους από τις εξορμήσεις της!

Ακριβώς όσους δηλαδή συγκέντρωσε η πρωταθλήτρια ομάδα του Σιμεόνε, εντός και εκτός έδρας! Αντιστοίχως και φέτος, η Ρεάλ Μαδρίτης συγκέντρωσε 3 βαθμούς λιγότερους, κάνοντας 25 νίκες και 4 ήττες, έχοντας όμως αυξήσει κατά 3 τις ισοπαλίες της!

Τα γκολ υπέρ της ήταν πολύ λιγότερα (104 τότε, 67 φέτος), διέθετε καλύτερη αμυντική λειτουργία την τρέχουσα χρονιά (38 παθητικό τότε, 28 φέτος), ενώ συγκέντρωσε από 42 βαθμούς τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας, τους 15 εκ των οποίων τους κατέκτησε με ανατροπή του σκορ!

Όσους δηλαδή και την χρονιά που έχασε το πρωτάθλημα και κατέληξε στην 3η θέση, με τον Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο!
44531ead-308f-459d-a66f-78abe7e0956e_1.jpg

Το «πρέπει» του Αντσελότι στην δεύτερη θητεία του στην Μαδρίτη

Και φτάνουμε στο σήμερα και στην υποχρέωση που διέπει τον Κάρλο Αντσελότι, στην επιστροφή του στην Ρεάλ Μαδρίτης. Σαφώς αναφερόμαστε στους τίτλους. Η Ρεάλ άλλωστε έμεινε δίχως τίτλο για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερο από μία δεκαετία!

Η ανάγκη επιστροφής σε κάποια κατάκτηση φαντάζει επιτακτική, με την φύση της ομάδας να διψά για τρόπαια και διακρίσεις. Αυτός είναι και ο στόχος του Κάρλο Αντσελότι.

Έχει κατακτήσει άλλωστε τα πάντα. Είναι ένας από τους τρεις προπονητές, μαζί με τον  Μπομπ Πέισλι και τον Ζινεντίν Ζιντάν που έχουν κατακτήσει τον κορυφαίο διασυλλογικό τίτλο σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις!

Πλέον, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να συμπληρωθεί και η πεντάδα των πρωταθλημάτων, από τις 5 καλύτερες Λίγκες. Έχει άλλωστε πάρει το πρωτάθλημα σε Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία αλλά ποτέ στην Ισπανία.

Ο χρόνος και ο Φλορεντίνο Πέρεθ του δίνουν την ευκαιρία. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και ο Κάρλο Αντσελότι φαίνεται πως έχει την στιγμή του. Θα είναι παρών στο ραντεβού με την ιστορία;

Δημήτρης Μανάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης