Πρόσωπα

Premier League: Ο υποβιβασμός της Γουέστ Μπρομ «έσπασε» το σερί του Σαμ Αλαρντάις

Premier League: Ο υποβιβασμός της Γουέστ Μπρομ «έσπασε» το σερί του Σαμ Αλαρντάις

Μέχρι και φέτος, ο «Big Sam» είχε ένα εξαιρετικό σερί στις μάχες του υποβιβασμού, το οποίο ωστόσο έφτασε στο τέλος του.

Η ήττα της Φούλαμ από την Μπέρνλι με 2-0 στις 9 Μαΐου για το πρωτάθλημα «έκλεισε» την τριάδα των ομάδων που υποβιβάστηκαν στην Championship. Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ ήταν η πρώτη που πήρε το «εισιτήριο» επιστροφής, με τις Γουέστ Μπρομ και Φούλαμ να ακολουθούν. Ο Σαμ Αλαρντάις είχε αντικαταστήσει τον Σλάβεν Μπίλιτς στον πάγκο των «Baggies» στις 16 Δεκεμβρίου, με στόχο να διατηρήσει την ομάδα στην πρώτη κατηγορία.

Η τελευταία αγωνιστική στην Premier League είδε την Γουέστ Μπρομ να ηττάται με 3-1 από την Λιντς και να μένει στην 19η θέση με 26 βαθμούς. Ο ίδιος είχε τονίσει λίγες μέρες νωρίτερα πως δεν σκοπεύει να μείνει στον σύλλογο και τη νέα σεζόν, καθώς έκρινε πως το μακροχρόνιο πλάνο της ομάδας δεν του επιτρέπει να συνεχίσει εκεί.

Ο Άγγλος τεχνικός δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στο εκπληκτικό σερί που είχε, στο να διατηρεί συλλόγους στην Premier League. Το «BN Sports» σας παρουσιάζει τις 5 περιπτώσεις που ο «Big Sam» είχε κερδίσει την «μάχη» της παραμονής

1. Μπόλτον 2001-02

Ο Αλαρντάις βοήθησε τους «γουάντερερς» να επιστρέψουν στην Premier League μετά από τρία χρόνια, ξεκινώντας μάλιστα με το εντυπωσιακό τρία στα τρία. Ωστόσο ακολούθησε ένα σερί 12 αγώνων χωρίς νίκη για τον σύλλογο μέχρι τα Χριστούγεννα, μπαίνοντας σε «μπελάδες» με την παραμονή.

Η μεταγραφή – κλειδί για τον Αλαρντάις ήταν η άφιξη του Παγκόσμιου Πρωταθλητή με την Γαλλία, Γιούρι Τζορκαέφ. Πέτυχε κάποια κρίσιμα γκολ στους «τελικούς» απέναντι σε Τσάρλτον και Ίπσουιτς, με τον σύλλογο να τερματίζει τελικά 16ος.

2. Μπόλτον 2002-03

Ο Άγγλος τεχνικός το καλοκαίρι του 2002 έφερε στον σύλλογο τους Τζέι – Τζέι Οκότσα και τον Ιβάν Κάμπο, ως δανεικό από την Ρεάλ Μαδρίτης. Παρά την σημαντική ενίσχυση, η Μπόλτον ηττήθηκε στα 7 από τα πρώτα 11 παιχνίδια της σεζόν, μπαίνοντας πάλι στην μάχη της παραμονής.

Τα γκολ των Τζορκάεφ και Φέισι στη νίκη με 4-2 επί της Μπέρμιγχαμ έδωσαν κίνητρο στους παίκτες, οι οποίοι στα τελευταία 13 παιχνίδια της σεζόν μέτρησαν 6 νίκες και 5 ισοπαλίες. Στην τελευταία αγωνιστική επικράτησαν της Μίντλεσμπρο και έμειναν στην κατηγορία, με την Γουέστ Χαμ να πέφτει στην Championship.

3. Μπλάκμπερν 2008-09

Στις 17 Δεκεμβρίου του 2008 ο Αλαρντάις αντικατέστησε τον Πολ Ινς στον πάγκο της Μπλάκμπερν, η οποία μετά από 17 αγώνες βρισκόταν στην 19η θέση της βαθμολογίας, έχοντας μόλις 3 νίκες. Ο πρώτος αγώνας του με τον σύλλογο ήταν στις 20 Δεκεμβρίου και τη νίκη με 3-0 επί της Στόουκ Σίτι, ξεκινώντας έτσι ένα αήττητο σερί 9 αγώνων.

Παράλληλα η ομάδα ενισχύθηκε με τους Ελ Χατζί Ντιούφ από την Σάντερλαντ για 2 εκατομμύρια λίρες και τον Γκαέλ Γκιβέ ως δανεικό από την Μαρσέιγ. Στο τέλος η Μπλάκμπερν ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με μία ισοπαλία απέναντι στην Γουέστ Μπρομ με 0-0, τερματίζοντας στην 15η θέση

4. Σάντερλαντ 2015-16

Μετά από ένα σύντομο «διάλειμμα» με την Γουέστ Χαμ, ο Αλαρντάις επέστρεψε στην «μάχη» της παραμονής, αυτή την φορά με την Σάντερλαντ. Αντικατέστησε τον Ντικ Άντβοκατ στις 9 Οκτωβρίου του 2015, ενώ στον πρώτο αγώνα ηττήθηκε με 1-0 από την Γουέστ Μπρομ. Η Σάντερλαντ είχε πετύχει 3 νίκες σε 11 αγώνες, προτού ξεκινήσει ένα εκπληκτικό σερί.

Στις τελευταίες 18 αγωνιστικές οι «μαυρόγατες» έχασαν μόλις σε 4 παιχνίδια, είχαν 6 νίκες και 8 ισοπαλίες. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η παρουσία του Ζερμέν Ντεφό στην κορυφή της επίθεσης, ο οποίος σημείωσε 15 γκολ στο πρωτάθλημα. Στο τέλος η Σάντερλαντ τερμάτισε στην 17η θέση, μόλις 2 βαθμούς πάνω από την Νιουκάστλ και απέφυγε τον υποβιβασμό.

5. Κρίσταλ Πάλας 2016-17

Μετά από 17 αγώνες και μόνο 3 νίκες, ο Άλαν Πάρντιου απολύθηκε από τους «αετούς», με τον «Big Sam» να παίρνει την θέση στις 22 Δεκεμβρίου του 2016. Παρά το δύσκολο ξεκίνημα, καθώς είδε την πρώτη του νίκη μετά από 5 ήττες, επικράτησαν της Μπόρνμουθ με 2-0 στην 23η αγωνιστική.

Η Πάλας επένδυσε αρκετά λεφτά στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι, αποκτώντας τους Τζέφρι Σλουπ, Πάτρικ Φαν Άνχολτ και τον Λούκα Μιλιβόγεβιτς από τον Ολυμπιακό. Τελικά οι κινήσεις του 66χρονου απέδωσαν, την ώρα που και ο Κριστιάν Μπεντέκε τελείωσε την χρονιά με 15 γκολ στην Premier League, οι «αετοί» τερμάτισαν στην 14η θέση με 41 βαθμούς, στο +7 από την ζώνη του υποβιβασμού.

Μάριος Αγγελέτος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης