Πρόσωπα

Ουνάι Έμερι: Ο «Βασιλιάς του Europa League» που απειλεί τους θρύλους της προπονητικής

Ουνάι Έμερι: Ο «Βασιλιάς του Europa League» που απειλεί τους θρύλους της προπονητικής

Αυτή η διοργάνωση, του πάει και το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο. Ο Ουνάι Έμερι ξεπέρασε τους Κάρλο Αντσελότι-Ζοσέ Μουρίνιο και στοχεύει στον σε παρουσίες στους ευρωπαϊκούς τελικούς.

«Γνωρίζουμε πως ο τελικός με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι δύσκολος, όμως σήμερα θα απολαύσουμε την πρόκριση». Μπορεί άνθρωπος πίσω από αυτά τα λόγια, να έχει νιώσει αυτή τη στιγμή του τελικού άλλες τέσσερις φορές. Όμως, το χαίρεται σαν να είναι το ντεμπούτο του σε έναν ευρωπαϊκό τελικό.

Ο Ουνάι Έμερι έχει συνδέσει το όνομά του με το Europa League και θα βρεθεί για πέμπτη φορά ως φιναλίστ στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Η ισοπαλία της Βιγιαρεάλ στο Λονδίνο επί της Άρσεναλ (0-0), συνδυάστηκε με τη νίκη με 2-1 στην Ισπανία, με αποτέλεσμα την παρθενική εμφάνιση του «κίτρινου υποβρύχιου» σε ευρωπαϊκό τελικό. Μπορεί οι παρουσίες του, να ακούγονται κάτι απίστευτο, ωστόσο ο Ισπανός τεχνικός έχει μπροστά του αρκετά ονόματα μέχρι την κορυφή της σχετικής λίστας.


Ξεπέρασε Αντσελότι και Μουρίνιο…

Στο σφύριγμα της λήξης στο Emirates Stadium, η Βιγιαρεάλ κατάφερε να γράψει ιστορία και να προκριθεί στον τελικό του Europa League. Στην άκρη του πάγκου της, ο Ουνάι Έμερι. Ο άνθρωπος που έχει κάνει την διοργάνωση… δική του. 

Στην κυριολεξία. Ο λόγος είναι εμφανής. Αυτή θα είναι η πέμπτη φορά που φτάνει έως το τέλος και όλες είναι στο Europa. Ωστόσο, ο Ισπανός τεχνικός κατάφερε να πετύχει και κάτι άλλο.

Η συμπλήρωση πέντε παρουσιών σε ευρωπαϊκό τελικό, φέρνει τον Ισπανό προπονητή, πάνω από τον Κάρλος Αντσελότι. Ο Ιταλός κόουτς μετράει συνολικά τέσσερις τελικούς στην καριέρα του (τρεις με Μίλαν και Ρεάλ Μαδρίτης) ενώ έχει κατακτήσει τους τρεις από αυτούς.

1705011-36098623-2560-1440.jpg

Παράλληλα, ο Έμερι ξεπέρασε και τον Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος παραμένει στις τέσσερις συμμετοχές. Ο Πορτογάλος κόουτς ήταν στο «τιμόνι» με Πόρτο, Ίντερ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όταν έφτασε μέχρι το τέλος μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έχοντας ισάριθμες κατακτήσεις.

Τέλος, ο Ισπανός ισοφάρισε τον Γιόχαν Κρόιφ. Ο Ολλανδός τεχνικός, ο οποίος είναι μέχρι και σήμερα από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της ιστορίας, οδήγησε τόσο τον Άγιαξ, όσο και τη Μπαρτσελόνα σε συνολικά πέντε τελικούς.

jose-mourinho-inter-champions-league_a4qw7m49zn4n1okyhgkn5f887.jpg

Ο στόχος του Σερ Άλεξ Φέγκιουσον και το κοινό με Λάτεκ!

Ο 49χρονος κόουτς της Βιγιαρεάλ μπορεί να προσπέρασε αρκετά ονόματα, μετά την πρόκριση, ωστόσο έχει μπροστά του άλλα τρία «τέρατα» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα, με έξι παρουσίες σε κάποιον ευρωπαϊκό τελικό, προπορεύεται ο αείμνηστος Ούντο Λάτεκ.

Ο Γερμανός τεχνικός πέτυχε να πιάσει αυτή την επίδοση ως προπονητής των Μπάγερν Μονάχου, Μπαρτσελόνα και Γκλάντμπαχ. Με τις δύο πρώτες κατάφερε να πανηγυρίσει το τρόπαιο αλλά με τον γερμανικό σύλλογο, έφτασε μέχρι τον τελικό το 1976/77. Μάλιστα, είναι ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία που έφτασε στον τελικό μίας διοργάνωσης με τρεις διαφορετικές ομάδες.

Εδώ, έρχεται και κοινή γραμμή με τον «αρχιτέκτονα» των τριών σερί Europa League της Σεβίλλης. Η συμμετοχή της Βιγιαρεάλ στον τελικό, είναι, επίσης, η τρίτη διαφορετική που πανηγυρίζει ο Έμερι. Εκτός από τους Ανδαλουσιανούς, έχει πάει μέχρι το τέλος και την Άρσεναλ, το 2018/19. Ο Ισπανός ισοφαρίζει, ουσιαστικά, το επίτευγμα του Λάτεκ, με την διαφορά πως ο Γερμανός, το πέτυχε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (σημερινό Champions League).

Και φτάνουμε στον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ο «θρύλος των πάγκων» που δεν είναι τυχαία, ο κορυφαίος προπονητής που πέρασε ποτέ από την Αγγλία και την Ευρώπη. Δεν ήταν μόνο η 39χρονη πορεία του ως κόουτς αλλά και οι τίτλοι που είχε κατακτήσει. Ο Σκωτσέζος τεχνικός έφτασε σε συνολικά έξι τελικούς ευρωπαϊκούς διοργανώσεων, ξεκινώντας από την Αμπερντίν, το μακρινό 1982/83. Ακολούθησαν άλλοι πέντε όταν εκείνος ήταν στην άκρη του πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Με βλέμμα στην κορυφή και τον Τραπατόνι!

Πρωτοπόρος στη λίστα δεν θα ήταν άλλος από τον Τζιοβάνι Τραπατόνι. Ο βετεράνος προπονητής που έγραψε ιστορία στα γήπεδα της Ιταλίας και είναι ο τεχνικός με τις περισσότερες συμμετοχές σε ευρωπαϊκούς τελικούς. 

Στο παλμάρε του έχει προσθέσει συνολικά επτά παρουσίες στα μεγάλα γεγονότα, με τις πέντε από αυτές, να ανήκουν στη Γιουβέντους και από μία σε Μίλαν και Ίντερ. Αξιοσημείωτο δε, πως ο Ιταλός κόουτς, δεν έκανε μία τυπική παρουσία αλλά κατέκτησε τους περισσότερους τίτλους. Συγκεκριμένα, από τις επτά συμμετοχές, είχε συνολικά πέντε νίκες και μόλις δύο ήττες.
coach_giovanni_trapattoni_is_held_aloft_after_juventus_win_the_1992_93_uefa_cup.jpeg
Το μόνο σίγουρο, είναι πως ο Ουνάι Έμερι έχει καταφέρει να γραφτεί στην ιστορία των ευρωπαϊκών τελικών και, ειδικά, στου Europa League. Η παρθενική παρουσία της Βιγιαρεάλ, έρχεται να συμπληρώσει τα τρία σερί τρόπαια με τη Σεβίλλη και τη θητεία στην Άρσεναλ. Όμως, ο «βασιλιάς του Europa League», στοχεύει για πολύ ψηλότερα.


Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης