Πρόσωπα

Ο Τιάγκο Σίλβα απέδειξε πως το ποδόσφαιρο δεν έχει… ηλικία

Ο Τιάγκο Σίλβα απέδειξε πως το ποδόσφαιρο δεν έχει… ηλικία
Είδε την Παρί Σεν Ζερμέν να αμφισβητεί τις ικανότητες του, η μεταγραφή του στην Τσέλσι σχολιάστηκε αρκετά αλλά στο τέλος, επιβεβαίωσε τι αξίζει. Ο Τιάγκο Σίλβα κέρδισε με το «σπαθί» το χειροκρότημα και πλέον ετοιμάζεται για την ανανέωση του συμβολαίου του στους Λονδρέζους.
«Πραγματικά δεν μπορώ να περιμένω. Eίναι σχεδόν ανεξέλεγκτο γιατί είναι μια μοναδική ευκαιρία για μένα. Κανονικά, σε ηλικία 35 ή 36 ετών, είναι η στιγμή που οι παίκτες φεύγουν από τη Premier League, αλλά κάνω τα πράγματα αντίστροφα - μόλις αρχίζω».
 
Με αυτόν τον ενθουσιασμό, ο Τιάγκο Σίλβα έδειξε ένα μέρος του ενθουσιασμού του για τη νέα εμπειρία της καριέρας του. Ένας ποδοσφαιριστής που είχε περάσει από Ιταλία και Γαλλία, έχοντας ζήσει σχεδόν τα πάντα, ήρθε στο Νησί για να δείξει σε όλους μόνο… μεγάλος δεν είναι. Οι αντιδράσεις αρκετές, τα σχόλια ακόμα περισσότερα και εκείνος, έτοιμος να κάνει τη μεγάλη διαφορά. Η ενεργοποίηση της όψιον ανανέωσης είναι η προσωπική του λύτρωση.

 
Η κακή διαχείριση της Παρί και το τέλος… εποχής
 
Σε μία περίεργη σεζόν, λόγω κορωνοϊού, η Παρί Σεν Ζερμέν αποφάσισε να κάνει κάποιες αλλαγές στο ρόστερ. Παρότι η ομάδα σάρωσε τα πάντα στη Γαλλία για το 2019/20 και έφτασε μέχρι και τον τελικό του Champions League, κάποιοι ποδοσφαιριστές θα έβλεπαν την πόρτα της εξόδου. Ένας από αυτούς ήταν και ο Τιάγκο Σίλβα.
 
Ο Βραζιλιάνος στόπερ μπορεί να ήταν από τους παλιούς του συλλόγου και ο μόνιμος αρχηγός, χωρίς όλα αυτά να αρκούν. Οι άνθρωποι της γαλλικής ομάδας δεν έδειξαν τον απαραίτητο σεβασμό που έπρεπε στον διεθνή αμυντικό και αποφάσισαν να μην του ανανεώσουν το συμβόλαιο που έληγε το ίδιο καλοκαίρι. Αυτή η απόφαση, έβαλε τέλος στα οκτώ χρόνια παρουσίας του Σίλβα στο Παρίσι.
 
Συνολικά, μέτρησε επτά πρωταθλήματα, πέντε κύπελλα Γαλλίας και έξι Λιγκ Καπ ενώ φόρεσε για 315 αγώνες τη φανέλα της Παρί, σκοράροντας 17 γκολ. Ο τελικός του Champions League ήταν και το τελευταίο ματς με τον γαλλικό σύλλογο. Μία εξέλιξη που δυσαρέστησε αρκετούς καθώς ο Βραζιλιάνος άσος ήταν ένας πραγματικό ηγέτης για τα αποδυτήρια αλλά και μία μορφή που συμβολίζει τη νέα εποχή της Παρί.

 
Συνωστισμός προτάσεων και ο Λάμπαρντ…
 
Μπορεί να βάδιζε στα 36 του χρόνια, όμως η φήμη του είχε παραμείνει ακλόνητη. Η εμπειρία που είχε αποκομίσει αλλά και στην εξαιρετική κατάσταση που βρισκόταν, έκανε μεγάλους συλλόγους να στρώσουν εκατομμύρια στα πόδια του. Από την άλλη, η Τσέλσι, μόλις είχε βγει από τη τιμωρία που δεν της επέτρεπε να κάνει μεταγραφές.
 
Ο Φρανκ Λάμπαρντ είχε παραχωρήσει μία λίστα γεμάτη ονόματα. Μέσα σε αυτά ήταν και του Σίλβα. Η διαφορά με τις άλλες περιπτώσεις, ήταν ότι ο Βραζιλιάνος είχε ακριβώς τα χαρακτηριστικά που έψαχνε ο Άγγλος προπονητής. Εμπειρία, δύναμη, καλή φυσική κατάσταση και πάνω από όλα, δίψα για να αποδείξει. Το γεγονός πως ήταν ελεύθερος, έκανε την υπόθεση πιο απλή και το συμβόλαιο ήταν αυτό που ικανοποίησε τον διεθνή αμυντικό.
 
Φυσικά, η ηλικία του ήταν ένας σοβαρός λόγος για να ξεσηκώσει αντιδράσεις στο στρατόπεδο του αγγλικού συλλόγου. Την ίδια στιγμή, τα ποσά που είχαν δαπανηθεί για μεταγραφές και τα ονόματα που είχαν αποκτηθεί, λειτούργησε αρνητικά για τον Τιάγκο Σίλβα. Σίγουρα η εμπειρία ήταν κάτι που χρειαζόταν η Τσέλσι αλλά πολλοί το μετέφρασαν ως μία ομάδα για κλείσει την καριέρα του. Από την άλλη, οι «μπλε» μέσα στο μονοετές συμβόλαιο, πρόσθεσαν και μία όψιον ανανέωσης για ένα ακόμα χρόνο.

 
Διόρθωσε την άμυνα και τους… άλλους!
 
Παρά τα σχόλια, ο Τιάγκο Σίλβα έδειξε από την αρχή, τους λόγους που αποκτήθηκε. Έπαιζε σαν να μην άλλαξε ποτέ παραστάσεις και ομάδα από το πρώτο λεπτό. Ένας μικροτραυματισμός λίγο πριν την πρεμιέρα αλλά και το 3-3 κόντρα στη Γουέστ Μπρομ, θα μπορούσε να τον ρίξει ψυχολογικά. Όμως, μόνο αυτό δεν συνέβη. Η άμυνα της Τσέλσι είχε θεαματική αλλαγή. Δεν ήταν απλώς η συμμετοχή του Βραζιλιάνου στόπερ αλλά η επιρροή που είχε στους υπόλοιπους αμυντικούς.
 
Άπαντες βελτιώθηκαν με απίστευτο τρόπο ως προς την αμυντική συμπεριφορά τους στον αγωνιστικό χώρο. Μπορεί η Τσέλσι να μην είχε καλή επίδοση με τον Λάμπαρντ στο τιμόνι της, όμως η άμυνα έμενε σταθερά σε πολύ καλά επίπεδα. Σιγά-σιγά, ο Τιάγκο Σίλβα ήταν η αιτία που στη Παρί Σεν Ζερμέν σκέφτηκαν ξανά την περίπτωσή του. Όμως, ήταν πλέον αργά. Ακόμα και όταν ο Τόμας Τούχελ ανέλαβε τον αγγλικό σύλλογο, ο ρόλος του ποδοσφαιριστή δεν άλλαξε. Ίσα-ίσα, έγινε ακόμα πιο πρωταγωνιστικός.
 
Το αποτέλεσμα καθρεφτίζει στην απόφαση της Τσέλσι να ενεργοποίηση την όψιον ανανέωσης για ακόμα ένα χρόνο. Από την άλλη, ο 36χρονος αμυντικός έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους της χρονιάς. Τα εξαιρετικά νούμερα στην άμυνα, έχουν τη δική του σφραγίδα ενώ η εξέλιξη του Καρτ Ζουμά, αποτελεί προσωπική δουλειά του Βραζιλιάνου.

 
Πίσω από τους αριθμούς
 
Η δουλειά που έχει κάνει ο Τιάγκο Σίλβα, πέρα από τον αγωνιστικό χώρο, φαίνεται και στα στατιστικά του. Αυτή την στιγμή, η Τσέλσι έχει την δεύτερη καλύτερη άμυνα στη φετινή Premier League με 31 γκολ παθητικό και πίσω από την πρωτοπόρο Μάντσεστερ Σίτι. Από μόνο του, αυτό, δείχνει πως η άμυνα των «μπλε» έχει εξελιχθεί σε… γρανίτη. Τα νούμερα, θυμίζουν εποχές πρωταθλήματος.
 
Συγκεκριμένα, το 2016/17, σε 38 αγώνες είχε μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα 33 φορές ενώ το 2014/15, 32. Ο τωρινός αριθμός είναι σε 33 αναμετρήσεις, ωστόσο δεν έχει σχέση με την περσινή επίδοση. Ο αγγλικός σύλλογος ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του πρωταθλήματος με 54 τέρματα παθητικό και μία από τις χειρότερες άμυνες στο top 10. Από την άλλη, η εμπειρία φαίνεται και στο ποσοστό στις επιτυχημένες πάσες.
 
Το πλάνο του Τούχελ να ξεκινάει η κατοχή από την άμυνα, ήταν το κατάλληλο για τον διεθνή άσο. Κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης φάνηκε η ποιότητα του σε μεγάλο βαθμό. Εκτός από το γεγονός ότι έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που παίζει στα ημιτελικά του Champions League, είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στις επιτυχημένες πάσες από την ομάδα του (92,5%).
«Δεν μου πρόσφεραν ποτέ ούτε ένα πράγμα. Η τελευταία πρόταση ήταν μόλις ένα εκατ. Ευρώ. Ενοχλήθηκα πολύ. Ήταν σαν να με διώχνουν παρά την προσφορά μου». Με αυτόν τον τρόπο έκλεισε ο κύκλος του στη Παρί Σεν Ζερμέν και, για πολλούς, η ποδοσφαιρική καριέρα του. Εκείνος, όμως, ήθελε να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο. Στον γαλλικό σύλλογο δεν «σεβάστηκαν» τα οκτώ χρόνια προσφοράς. Η Τσέλσι έκανε το αντίθετο και δικαιώθηκε. Ο Τιάγκο Σίλβα απέδειξε πως το ποδόσφαιρο δεν έχει ηλικία.

Νότης Χάλαρης
 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης