Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020

Η βασίλισσα της σφυροβολίας Anita Wlodarczyk σπάει όλα τα ρεκόρ!

Η βασίλισσα της σφυροβολίας Anita Wlodarczyk σπάει όλα τα ρεκόρ!

Είναι η μοναδική γυναίκα που καταφέρνει να κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια σε τρεις διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες (Λονδίνο, Ρίο, Τόκιο).

Ρεκόρ και Anita Wlodarczyk είναι λέξεις συνυφασμένες. Η 35χρονη Πολωνή με βολή στα 78 μέτρα και 48 εκατοστά κατέκτησε άλλο ένα χρυσό μετάλλιο, αυτή τη φορά στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο. Δηλαδή πέτυχε το εξωπραγματικό: τρία συνεχόμενα χρυσά μετάλλια σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μετά τον τελικό, η Wlodarczyk απάντησε στο τι σημαίνει για εκείνη ότι έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που το κατάφερε σε ένα ατομικό αγώνισμα. «Αισθάνομαι καλά. Ονειρευόμουν να γίνω βασίλισσα της σφυροβολίας. Είχα έναν τραυματισμό και επέστρεψα αμέσως μετά και κέρδισα το Ολυμπιακό μετάλλιο».
download_5.png

Από το 2007 η καριέρα της είναι γεμάτη από πρωτιές. Τέσσερα χρυσά σε παγκόσμια πρωταθλήματα, τέσσερα χρυσά σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τρία χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Και αυτά είναι μερικά από τα μετάλλια που έχει στην τροπαιοθήκη της.

Την 1η Αυγούστου του 2015 έγινε η πρώτη γυναίκα που πέταξε τη σφύρα πάνω από 80 μέτρα, συγκεκριμένα 81.08 μ., κάνοντας φυσικά και παγκόσμιο ρεκόρ.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, όχι μόνο υπερασπίστηκε τον τίτλο της, αλλά έκανε την καλύτερη επίδοση στην ιστορία με 82.29 μέτρα. Δύο εβδομάδες αργότερα στη Βαρσοβία σε αγώνα προς τιμήν της Kamila Skolimowska, έκανε και νέο παγκόσμιο ρεκόρ,  καθώς έφτασε τη βολή της στα 82 μέτρα και 98 εκατοστά. Επίσης, το 2014 και 2016 πήρε το βραβείο της αθλήτριας στίβου της χρονιάς από το αμερικανικό περιοδικό Track & Field News.

φωτο_1.jpg

Η Anita Wlodarczyk έως το 2020 κατείχε τις 15 καλύτερες επιδόσεις στο αγώνισμα και τις 27 από τις 30 καλύτερες. Επίσης, είναι η μόνη γυναίκα που κέρδισε ποτέ στη σφυροβολία τρεις συναπτές φορές. Στη σφυροβολία ανδρών μόνο ο John Flanagan το έχει κάνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900, 1904 και 1908.

Η Πολωνή ρέκορντγουμαν είχε σχεδιάσει να αποσυρθεί φέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως ευτυχώς θα συνεχίσει για ακόμη έναν χρόνο. Σκέφτεται να κρεμάσει τα παπούτσια της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022 στο Όρεγκον. «Θα ήταν ωραίο να ολοκληρώσω την καριέρα μου με χρυσό στο Όρεγκον». Ίσως τότε να είναι και η τελευταία της... παράσταση!

Η Anita Wlodarczyk ως κούκλα Barbie

«Είμαι χαρούμενη σαν παιδί. Έχω λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία στην καριέρα μου. Κάθε ένα από αυτά ήταν ένα κίνητρο για να πετύχω ακόμη υψηλότερους στόχους, αλλά αυτή η κούκλα Barbie που απεικονίζει εμένα είναι ιδιαίτερη. Γιατί; Επειδή απονέμεται σε ιδιαίτερες γυναίκες που αποδεικνύουν σε κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ότι αξίζει να κάνεις όνειρα, να τα κυνηγάς και να είσαι πεισματάρα. Αξίζει να ακολουθήσεις τον δικό σου δρόμο. Μπορείς να είσαι γυναίκα και να κάνεις ό,τι ονειρεύεσαι. Στη ζωή μου έχω αντιμετωπίσει τραυματισμούς και κοινωνική πίεση, αλλά πάντα βγαίνω νικήτρια. Και ξέρετε γιατί; Επειδή τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Στον ελεύθερο χρόνο μου συναντώ παιδιά και εφήβους, συμμετέχω σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και τα ενθαρρύνω να δραστηριοποιηθούν στον αθλητισμό. Είμαι περήφανη που σπάζοντας στερεότυπα και ξεπερνώντας τα όρια των δικών μου ικανοτήτων, γίνομαι πρότυπο για τους άλλους».

Φωτεινή Κρεμαστιώτη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης