Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι 6 ήττες της Team USA από το Μόναχο και τους Σοβιετικούς μέχρι σήμερα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι 6 ήττες της Team USA από το Μόναχο και τους Σοβιετικούς μέχρι σήμερα
Το νέο «χαστούκι» των Γάλλων ήταν η 10η ήττα της Team USA σε μεγάλες διοργανώσεις από το 1992.
Σχετικά Άρθρα

Η Γαλλία κέρδισε τις ΗΠΑ με 83-76, αναγκάζοντας τους Αμερικανούς να γνωρίσουν μόλις την έκτη ήττα τους στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Την αρχή είχε κάνει το 1972 η Σοβιετική Ένωση στον τελικό του... αιώνιου δευτερολέπτου στην Ολυμπιάδα του Μονάχου, παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο και διακόπτοντας παράλληλα το σερί 63 νικών της Team USA. Έκτοτε, άλλες τέσσερις ομάδες κατάφεραν να κερδίσουν τους Αμερικανούς, είτε στους ομίλους, είτε σε τελική φάση Ολυμπιακών Αγώνων, οι τρεις μάλιστα μαζεμένες στην Αθήνα το 2004!

Ο αμφιλεγόμενος Τελικός του Μονάχου (1972)

Πρόκειται για τον πιο δραματικό σε εξέλιξη τελικό στην ιστορία της διοργάνωσης. Η ομάδα των ΗΠΑ είχε ξεπεράσει εύκολα κάθε εμπόδιο, αντιμετωπίζοντας για το χρυσό το δεύτερο μεγάλο φαβορί, τη Σοβιετική Ένωση. Οι βολές του Collins είχαν δώσει το προβάδισμα στους Αμερικανούς (50-49) με 3'' να απομένουν. Ωστόσο, η τελευταία επαναφορά της αναμέτρησης πραγματοποιήθηκε συνολικά τρεις φορές, αφού αμφισβητήθηκε αρχικά το αν ο πάγκος της ΕΣΣΔ είχε καλέσει έγκαιρα time out, ενώ στη συνέχεια, η κόρνα του γηπέδου ήχησε πριν τη λήξη, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση την ώρα που οι Αμερικανοί πανηγύριζαν τη νίκη τους! Τελικά, ο Edeshko -είχε μπει αντικανονικά στη θέση του Zharmukhamedov- έδωσε τη «χρυσή πάσα» στον Belov, που έκανε το 51-50 για τους Σοβιετικούς. Αυτή ήταν η πρώτη ήττα των Αμερικανών σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με την ομάδα των ΗΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας να μην παρίσταται στην απονομή του ασημένιου μεταλλίου.

 
To… déjà vu της Σεούλ (1988)

H εθνική ομάδα μπάσκετ της Αμερικής πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Νοτίου Κορέας θέλοντας να υπερασπιστεί το χρυσό που είχε κατακτήσει πριν μια τετραετία στο Λος Άντζελες. Με τον Dan Majerle να ηγείται στο σκοράρισμα, οι ΗΠΑ έκαναν περίπατο μέχρι τους ημιτελικούς, έχοντας κερδίσει κάθε αντίπαλο με μέση διαφορά 36.6 πόντων. Ωστόσο, η Σοβιετική Ένωση, 16 χρόνια μετά το Μόναχο, κατάφερε και πάλι να σοκάρει τον πλανήτη, αφού κέρδισε τους Αμερικανούς με 82-76, αφήνοντας τους εκτός της διεκδίκησης του χρυσού μεταλλίου, παίρνοντας στη συνέχεια το χρυσό από την πάλαι ποτέ ενωμένη Γιουγκοσλαβία.

Οι τρεις ήττες στους Ολυμπιακούς της Αθήνας (2004)

To ρόστερ εκείνης της εκδοχής της Team USA ήταν νεανικό και άπειρο, κάτι που φάνηκε και κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Οι LeBron James, Carmelo Anthony και Dwayne Wade, κατέγραφαν τις πρώτες τους συμμετοχές με τα χρώματα των ΗΠΑ σε μεγάλη διοργάνωση, με τους Iverson και Duncan να είναι οι μοναδικοί All stars της δωδεκάδας. Στην πρεμιέρα, το σύνολο του Larry Brown γνώρισε την πιο βαριά ήττα του σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το Πουέρτο Ρίκο του Carlos Arroyo με 92-73 και λίγες μέρες μετά, οι Λιθουανοί κέρδισαν με τη σειρά τους τις ΗΠΑ με 94-90. Παρά τις δύο ήττες στη φάση των ομίλων, οι Αμερικανοί πήραν το εισιτήριο για τους προημιτελικούς και αφότου κέρδισαν την Ισπανία με 102-94, πέρασαν στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Κόντρα στην Αργεντινή, η Team USA υποκλίθηκε στο ταλέντο του -μετέπειτα Ολυμπιονίκη- Manu Ginobili, που σκόραρε 29 πόντους στη μεγάλη επικράτηση της ομάδας του με 89-81.

 
Πάνος Σταμούλης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης