Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020

Τζαβάντ Φορούγκι: Ο γηραιότερος Ιρανός που «πατά» βάθρο Ολυμπιακών Αγώνων - Από τις αίθουσες κορονοϊού στο χρυσό μετάλλιο!

Τζαβάντ Φορούγκι: Ο γηραιότερος Ιρανός που «πατά» βάθρο Ολυμπιακών Αγώνων - Από τις αίθουσες κορονοϊού στο χρυσό μετάλλιο!

Ο Τζαβάντ Φορούγκι με μία μυθική εμφάνιση στον τελικό των 10 μέτρων αεροβόλο πιστόλι Ανδρών (24/07), κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, κατέγραψε Ολυμπιακό ρεκόρ και έγινε ο γηραιότερος Ιρανός που ανεβαίνει σε βάθρο Ολυμπιακών Αγώνων.

Σχετικά Άρθρα

Η Asaka Shooting Range έμελλε να είναι ο τόπος που θα ταξίδευε την ιστορία του Ιρανού, Τζαβάντ Φορούγκι, από τις αίθουσες COVID-19 ως τα πέρατα του κόσμου. Με τον πλέον επιβλητικό τρόπο μάλιστα, αφού κατέγραψε νέο Ολυμπιακό ρεκόρ στη σκοποβολή, συγκεντρώνοντας 244.8 βαθμούς.

Η επίδοσή του σε ηλικία 40 (!) ετών τον έκανε τον γηραιότερο αθλητή της χώρας του που φορά μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεπερνώντας το ρεκόρ που κρατούσε από τους Αγώνες της Μελβούρνης το 1956 ο 38χρονος -τότε- αρσιβαρίστας, Μαχμούντ Ναμτζού.

Ωστόσο, η εικόνα του επιτεύγματος μένει λειψή χωρίς μία ματιά στο παρελθόν του. Στον Τζαβάντ Φορούγκι δεν χαρίστηκε τίποτα από την ημέρα της γέννησής του, έως και την άφιξη του στο Τόκιο.

 

Απέναντι από κάθε δυσκολία στέκει ένα τεράστιο «θέλω»

Η μοίρα τον ήθελε να έρθει στον κόσμο με μία δυσλειτουργία στην καρδιά που την έκανε να χτυπά πολύ πιο έντονα από το φυσιολογικό. Ο Φορούγκι ήταν αδύνατο να συμμετάσχει στα περισσότερα αθλήματα όντας νέος, πόσο μάλλον στη σκοποβολή, η οποία απαιτεί χαμηλούς παλμούς και σταθερότητα στα χέρια.

Μόλις η κατάσταση της καρδιάς του βρήκε την ισορροπία που απαιτείται, αφοσιώθηκε «ψυχή τε και σώματι» στο αεροβόλο, με την αρχή να γίνεται στο υπόγειο του νοσοκομείου, όπου εργαζόταν ως νοσηλευτής.

Η θέληση της ψυχής του τον έκανε να υπομένει την κούραση και να προπονείται μετά το τέλος κάθε βάρδιας, ώστε να φέρει το κορμί του στο επιθυμητό επίπεδο και όπως φάνηκε, παρά τα όποια εμπόδια, τα κατάφερε.

 Εικόνα

Η παρουσία στην πρώτη γραμμή της «μάχης» παραλίγο να του κοστίσει

Την ίδια περίοδο που οι συναθλητές του προχωρούσαν με έντονους ρυθμούς την προετοιμασία τους, ο Φορούγκι προσέφερε τις υπηρεσίες του σε πάσχοντες από τον κορονοϊό, κάνοντας ό,τι περνούσε από το χέρι του για να αναπνεύσουν.

Φορτωμένος με το ψυχολογικό βάρος πως δεδομένα κάποιοι δεν θα τα καταφέρουν, αναγκαζόταν να καθαρίσει το μυαλό του πριν προπονηθεί. Όσο ήταν δυνατό μετά από τόσο στενή επαφή, της οποίας οι συνέπειες δεν σταματούσαν στο ψυχολογικό κομμάτι.

Μόλις λίγους μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων νόσησε και ο ίδιος. Ανάρρωσε μεν, αλλά η αμφιβολία πως η περιπέτεια της υγείας του θα μπορούσε να τον θέσει εκτός διοργάνωσης πάντα υπήρχε.

Ο ένας μήνας που αναγκάστηκε να απέχει από τις προπονήσεις, καλύφθηκε από διαδικτυακούς «αγώνες» με άλλους συναθλητές του, γεγονός που τον κράτησε σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο γινόταν.

Ήταν η θέλησή του που νίκησε τα πάντα: τα χρόνια προβλήματα υγείας του, αυτά που του παρουσιάστηκαν στην πορεία της ζωής του, τον χρόνο που δεν τον άγγιξε στον αθλητικό τομέα.

Ο Φορούγκι ήρθε στο Τόκιο ως ο τέταρτος στη παγκόσμια κατάταξη και έχοντας αναδειχθεί δις πρωταθλητής μέσα στο τρέχον έτος και η εικόνα του να πέφτει στα γόνατα για να προσευχηθεί μετά την επιτυχία του, αποτελεί δείγμα της λύτρωσης που βίωσε.

Άλλωστε, ο δρόμος προς την κορυφή δεν ήταν ουδέποτε στρωμένος. Ο ίδιος τον «άνοιξε» με την υπομονή και την επιμονή του, θέτοντας τόσο ψηλά τον πήχη που θα απολαμβάνει –πιθανότατα- για καιρό τους καρπούς που απέδωσε η προσπάθειά του.

 

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης