Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020

Ο Θοδωρής Βλάχος στο «BN Sports»: «Υπάρχει μεγάλο κίνητρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες – Δεν αξίζει να ασχοληθώ με τις φήμες»

Ο Θοδωρής Βλάχος στο «BN Sports»: «Υπάρχει μεγάλο κίνητρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες – Δεν αξίζει να ασχοληθώ με τις φήμες»
Ο Θοδωρής Βλάχος μίλησε για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου της Εθνικής πόλο στο World League Super Final, καθώς και τους στόχους της ομάδας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Σχεδόν ένα μήνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, η Εθνική Ανδρών στο πόλο παρουσίασε ένα πολύ καλό πρόσωπο στην Τιφλίδα, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο πλαίσιο του World League Super Final, επικρατώντα της Ιταλίας 10-8 στον μικρό τελικό.

Πλέον άπαντες στο ελληνικό στρατόπεδο ετοιμάζονται για την δεύτερη συνεχόμενη παρουσία της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το 2016 στο Ρίο. Έτοιμος για το μεγάλο «ραντεβού» είναι και ο Θοδωρής Βλάχος, ο οποίος θα οδηγήσει για δεύτερη φορά την ομάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ποιο ήταν το κλίμα στην ελληνική αποστολή πριν από το τουρνουά; Υπήρχε αισιοδοξία για ένα μετάλλιο;

Το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό, υπάρχει μεγάλο κίνητρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε όλα τα παιδιά είναι σε εγρήγορση και οι σχέσεις μεταξύ τους είναι πάρα πολύ καλές. Είχαμε πει για το τουρνουά πως θα το χρησιμοποιήσουμε σαν «προετοιμασία» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διότι είναι περίπου 20 μέρες πριν το Τόκιο.

Παράλληλα ήταν μία μεγάλη διοργάνωση, ένα παγκόσμιο κύπελλο που δίνει διάκριση. Πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να διεκδικήσουμε ένα από τα τρία μετάλλια, κάτι το οποίο καταφέραμε.

polo31.jpg

Πόσο μεγάλο ρόλο πιστεύετε πως παίζει το γεγονός ότι αρκετοί διεθνείς συνυπάρχουν σε συλλογικό επίπεδο, αρκετοί μάλιστα υπό τις οδηγίες σας στον Ολυμπιακό;

Φέτος είναι πιο μικρό το ρόστερ που είχαμε από τις προηγούμενες χρονιές, αυτό μας δίνει ένα πλεονέκτημα, καθώς οι παίκτες γνωρίζονται και έχουν ομοιογένεια στο παιχνίδι τους. Είναι ένα από τα θετικά που απορρέουν από αυτή την συνεργασία και από τον τρόπο δουλειάς, νομίζω πως φέτος ήταν 8 τα παιδιά που δουλέψαμε μαζί όλο το χρόνο. Ωστόσο και με τους υπόλοιπους έχουμε δουλέψει μαζί στο παρελθόν, σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, οπότε υπάρχει ένα πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά την ομοιογένεια.

Πριν την έναρξη του τουρνουά είχατε δηλώσει πως αποτελεί μία καλή ευκαιρία για «ξεμούδιασμα» και προετοιμασία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ως τεχνικός της Εθνικής, είδατε αυτά που περιμένατε και θέλατε από τους διεθνείς;

Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας είχε γίνει στην Χαλκίδα για 7 μέρες και ήταν αρκετά δύσκολο, είχε έρθει εδώ και η Ισπανία για κάποια φιλικά παιχνίδια. Ήταν σίγουρο πως εκεί θα θέλαμε αγώνα με τον αγώνα να νιώσουμε καλύτερα, πιστεύω ότι έτσι έγινε. Είδα όλα όσα ήθελα να δω, την ομάδα μου να παίζει μέτρια και να κερδίζει, όπως και την ομάδα μου να μην μπορεί να ξεπεράσει το εμπόδιο ενός καλύτερου αντιπάλου, όπως ήταν το Μαυροβούνιο.

Μέσω των συνεχόμενων παιχνιδιών αποκτήσαμε καλύτερο ρυθμό, είδα αρκετά στοιχεία, τα οποία και συζήτησα με τα παιδιά. Η ήττα με τη νίκη είναι πάρα πολύ κοντά για εμάς, δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να προβλέψουμε τίποτα.

polo21.jpg

Πιστεύετε πως το δεύτερο ημίχρονο κόντρα στο Μαυροβούνιο κόστισε κάτι παραπάνω από ένα χάλκινο μετάλλιο στην ομάδα;

Νομίζω ότι το επιθετικό κομμάτι ήταν αυτό που μας στοίχισε, πετύχαμε τρία γκολ σε όλο το παιχνίδι, κυρίως στο τελευταίο λεπτό που είχε πλέον κριθεί το ματς. Με τρία γκολ δεν μπορείς να κερδίσεις σχεδόν κανένα αντίπαλο, έπαιξαν ρόλο οι κακές επιλογές και η μέρα στην οποία βρεθήκαμε, αλλά και η καλή αμυντική λειτουργία του αντιπάλου.

Είχαμε και εμείς καλή παρουσία στην άμυνα, κρατήσαμε χαμηλά το σκορ μέχρι 4-5 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Ωστόσο πιστεύω κρίθηκε καθαρά στην αστοχία μας στην επίθεση, σε μία διαφορετική μέρα ίσως να ξεπερνούσαμε το εμπόδιο του Μαυροβουνίου, όπως δηλαδή παίξαμε με την Ιταλία. Πλέον όμως όλα είναι υποθετικά, εκείνοι την μέρα δεν ήμασταν αρκετά καλοί και στο τέλος διεκδικήσαμε το χάλκινο μετάλλιο.

Τους τελευταίους μήνες έχουν ακουστεί πολλά αναφορικά με το μέλλον σας στον πάγκο της ομάδας, επηρέασε καθόλου όλο αυτό την δουλειά σας;

Δεν υπήρξε καμία δεύτερη σκέψη, είμαστε όλοι απολύτως συγκεντρωμένοι στον στόχο μας. Στην δουλειά μας πάντα υπάρχουν φήμες και συζητήσεις, δεν νομίζω πως αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ με αυτά. Πιστεύω ότι έτσι πιο πολύ θα χάσω την ηρεμία μου και την συγκέντρωση μου. Αυτή την στιγμή πρέπει να είμαι συγκεντρωμένος σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε, όπως και οι αθλητές μου.

polo41.jpg

Πώς νιώθετε που θα οδηγήσετε την ομάδα σε δεύτερη συνεχόμενη Ολυμπιάδα, πόση δουλειά κρύβεται πίσω από αυτό, από την πλευρά των αθλητών και των προπονητών;

Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι μέλος αυτής της διπλή συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι δύσκολο να πάρεις την πρόκριση. Αν κάνουμε όμως έναν απολογισμό, η Εθνική ομάδα όχι μόνο κέρδισε άξια το «εισιτήριο» της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά έχουμε και πολλά νέα πρόσωπα ανάμεσα σε αυτά τα πέντε χρόνια.

Επτά νέα παιδιά βρίσκονται πλέον μαζί μας, εν συγκρίσει με τότε, οπότε η ομάδα παραμένει αναλλοίωτη ενόψει των Αγώνων του Παρισιού. Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξει μεγάλος αριθμός αλλαγών, διότι μετά χαλάει και η χημεία της ομάδας. Έχουμε κάνει από το 2015 και μέχρι σήμερα καλή δουλειά, για μία χώρα που δεν μπορεί να συγκριθεί σε πολλά με τους αντιπάλους της. Είτε αυτό αφορά τις υποδομές, είτε το έμψυχο υλικό.

Πιστεύω πως πάντα κάνουμε περισσότερα από ότι μπορούμε και για αυτό ανταμειβόμαστε στο τέλος.

Πόσο εύκολο είναι να διεκδικήσει η ομάδα ένα μετάλλιο στο Τόκιο;

Δεν είμαστε αυτή την στιγμή σε θέση ισχύος για να μιλάμε για μετάλλιο, άλλωστε δεν έχουμε κατακτήσει πολλά μετάλλια, για να μπορούμε να πούμε πως θα διεκδικήσουμε άλλο ένα. Για να φτάσουμε σε μία τόσο μεγάλη επιτυχία, θα χρειαστεί να τα κάνουμε όλα τέλεια και να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια.

Θα χρειαστεί να υπερβούμε τους εαυτούς μας, κανείς δεν λέει ότι δεν μπορούν να γίνουν αυτά, όμως είναι κάτι το οποίο δεν έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν. Έχουμε απέναντι μας ομάδες που έχουν εξελιχθεί σε παραδοσιακές δυνάμεις και διεκδικούν σε κάθε διοργάνωση μετάλλια, δικαιούνται και είναι «υποχρεωμένες» να μπαίνουν στην διαδικασία να συζητούν για τα μετάλλια.

Εμείς θα χρειαστεί να προετοιμαστούμε, να δουλέψουμε αρκετά και να πάμε βήμα βήμα. Αν μπούμε σε διαδικασία να δώσουμε υποσχέσεις, τότε κινδυνεύουμε να μείνουμε σε αυτά.

polo11.jpg

Ποιος θεωρείτε πως είναι ο ρεαλιστικός στόχος για τους Αγώνες;

Μερικές φορές έχει να κάνει με το πώς πορεύεσαι, ενώ αν χάνεις, παίζει ρόλο ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτό. Δεν μπορώ να είμαι συγκεκριμένος σε αυτό, υπάρχουν δυνατότητες σε αυτή την ομάδα και δεν νομίζω πως έχουμε συνειδητοποιήσει και εμείς οι ίδιοι ποιο είναι το ταβάνι μας.

Σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση, «παρασύρεσαι» και αυτό μπορεί να σε ωθήσει στο να παρουσιάσεις ένα ακόμα καλύτερο πρόσωπο, από ότι περίμενες εσύ ο ίδιος. Ως προπονητής, οφείλω να οδηγώ την ομάδα μου βήμα βήμα, πρώτος στόχος είναι η είσοδος στην τετράδα του ομίλου, για να διεκδικήσουμε μέσω των χιαστί κάτι περισσότερο.

Θα ήταν πολύ εύκολο να πω πως θα ήμουν ευχαριστημένος με την πρώτη θέση, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Πρέπει να κοιτάμε ένα πράγμα την φορά και να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο.

Μάριος Αγγελέτος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης