Sports Βusiness

Σπατάλη χρόνου και χρημάτων: Το «CR7 Project» της Γιουβέντους και του Ανιέλι είναι μια μεγάλη οικονομική αποτυχία!

Σπατάλη χρόνου και χρημάτων: Το «CR7 Project» της Γιουβέντους και του Ανιέλι είναι μια μεγάλη οικονομική αποτυχία!

Οι βλέψεις του Ανιέλι με τη μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους αλλά και την υλοποίηση του «CR7 Project», αποδείχθηκαν μια μεγάλη οικονομική αποτυχία και σπατάλη χρημάτων για τον σύλλογο.

Σχετικά Άρθρα

Το μεγάλο «μπαμ» που κανείς δεν περίμενε, έγινε! Ο Κριστιάνο Ρονάλντο επέστρεψε στο σπίτι στο Μάντσεστερ, με τη Γιουνάιτεντ να ανακοινώνει τη μεταγραφή του. Την ίδια στιγμή ο «CR7» άφησε πίσω του τη Serie A και φυσικά, τη Γιουβέντους

Ακόμη και αν κάποιος στην ερώτηση «Μέσι ή Κριστιάνο;» τάσσεται υπέρ του Αργεντινού, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως αμφισβητεί τις ικανότητες του Πορτογάλου. Δεν θα μπορούσε άλλωστε, αφού οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους: 783 γκολ σε ολόκληρη την καριέρα του (και όχι μόνο)!

Βέβαια οι λόγοι που η Γιουβέντους θέλησε να κάνει δικό της τον Κριστιάνο, δεν ήταν μόνο αθλητικοί. Ο ίδιος ο πρόεδρος του κλαμπ, Αντρέα Ανιέλι, είχε υπογραμμίσει το πόσο σημαντική θα ήταν αυτή η μεταγραφή και για το εμπορικό κομμάτι της ομάδας.

Ο Ρονάλντο έκανε αυτό για το οποίο πληρώθηκε: σκόραρε γκολ! Σε τρεις σεζόν στην Ιταλία, βρήκε τέρμα 101 φορές σε μόλις 134 συμμετοχές. Άθελά του όμως βοήθησε τον σύλλογο κι εκτός γηπέδου.

Πριν από την υπογραφή του συμβολαίου, η Γιούβε είχε πάνω από 49 εκατομμύρια ακολούθους στα κοινωνικά μέσα (Twitter, Facebook, Youtube, Instagram). Αυτός ο αριθμός έχει πλέον υπερδιπλασιαστεί – φτάνοντας τα 112,7 εκατομμύρια – με αυτήν την «έκρηξη» να μην αποτελεί έκπληξη. Το γεγονός αυτό έκανε μάλιστα τον σύλλογο πολύ πιο ελκυστικό για τους επενδυτές.
Cristiano-Ronaldo-180919-Ge-1050.jpg

Τον Ιανουάριο του 2019, οι «μπιανκονέρι» υπέγραψαν μια νέα, βελτιωμένη, επταετή συμφωνία χορηγίας με τον κατασκευαστή των αθλητικών κιτ τους, την Adidas. Η αξία της χορηγικής συμφωνίας έφτασε τα 357 εκατ. ευρώ – ποσό διπλάσιο από την προηγούμενη συμφωνία –, με τη συνεργασία αυτή να έχει επεκταθεί έκτοτε έως και τη σεζόν 2026-2027. Επιπλέον, η Γιούβε έχει επωφεληθεί από την αύξηση 28 εκατομμυρίων ευρώ στην ετήσια αξία του συμβολαίου της με τον χορηγούς στις φανέλες JEEP, από 17 εκατομμύρια ευρώ σε 45 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, η Γιουβέντους δεν είναι ακόμη κοντά στο να είναι ο πλουσιότερος ή δημοφιλέστερος σύλλογος στον πλανήτη. Ο Ρονάλντο δεν μπόρεσε να υλοποιήσει μαγικά όλα τα όνειρα της ομάδας – και ούτε αυτό περίμεναν από εκείνον. Βέβαια από την ομάδα η όλη συνεργασία θεωρούταν πάντα ως ένα πολύ σημαντικό σκαλοπάτι. Το σχέδιο ήταν πάντα να χρησιμοποιήσει την παγκόσμια επιρροή του, προκειμένου να οδηγήσει τον σύλλογο σε άλλο επίπεδο.

Η απόκτηση του πολυπόθητου κεντρικού αμυντικού Ματίας ντε Λιχτ από τον Άγιαξ πριν από δύο χρόνια συνέβαλλε θετικά για τον σύλλογο, αλλά ήταν σαφές ακόμη και πριν από το χτύπημα του COVID-19 ότι η Γιούβε ξόδευε παραπάνω από όσα μπορούσε. Να σημειωθεί πως ο σύλλογος σημείωσε μια απώλεια 40 εκατ. ευρώ στο τέλος της πρώτης σεζόν του Ρονάλντο στη Serie A.

Κάθε ελπίδα που είχε η Γιουβέντους για το «CR7 Project» που πραγματοποίησε τους δύο στόχους της – την εμπορική ανάπτυξη και τη δόξα του Champions League – εξαλείφθηκε από την οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Αυτή είχε ως αποτέλεσμα απώλειες ύψους 113,7 εκατ. ευρώ, μόνο κατά το πρώτο μισό της περασμένης σεζόν!

Η «γηραιά κυρία» έπεσε στα χαμηλά πιο ήπια από άλλες ομάδες, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης υποστήριξης της EXOR – εταιρείας χαρτοφυλακίου με 63,8% των μετοχών στους «μπιανκονέρι». Η επιχείρηση επένδυσε μόλις επιπλέον 75 εκατομμύρια ευρώ για «την ενίσχυση των ίδιων κεφαλαίων και της οικονομικής δομής του συλλόγου εν αναμονή άλλης επικείμενης αύξησης κεφαλαίου» – αυτή τη φορά αξίας 400 εκατ. ευρώ.

Αλλά, και πάλι, όπως κάθε άλλος μεγάλος ευρωπαϊκός σύλλογος που έχει πληγεί από την πανδημία, μόνο η Γιούβε ευθύνεται που κατέληξε σε μια τόσο τραγική κατάσταση βασισμένη σε ένα εύθραυστο οικονομικά πλαίσιο.

Μπορεί να ήταν απελπιστικά άτυχοι με το ξέσπασμα μιας πανδημίας, αλλά η ομάδα κυριολεκτικά επένδυσε 340 εκατομμύρια ευρώ στον Ρονάλντο, σε μεταγραφικά τέλη και μισθούς, κάτι που δεν απέδωσε. Στην πραγματικότητα, κρίνοντας από την πορεία της στο Champions League, οι επιστροφές της Γιούβε ήταν αξιολύπητες.

Στη συνέχεια, άρχισαν να τίθενται ερωτήματα σχετικά με το αν ο Ρονάλντο άξιζε τα 87 εκατομμύρια που κόστισε στον σύλλογο, σε ετήσια βάση.  Το επιχείρημά τους ήταν ότι ένα τέτοιο κολοσσιαίο χρηματικό ποσό θα είχε εξυπηρετηθεί καλύτερα ενισχύοντας την ομάδα.
Andrea-Agnelli_1.jpg

Σίγουρα, η Γιούβε μπήκε σε έναν φαύλο κύκλο: πλήρωναν τον Ρονάλντο για να τους κερδίσει το Champions League, αλλά οι μισθοί του τους εμπόδισαν να τον περιβάλλουν με το επίπεδο ταλέντου που απαιτούσε για να τους αποδώσει τη δόξα.

Το πρόβλημα ήταν πιο προφανές στη μεσαία γραμμή. Ενώ η Γιούβε ήθελε τον Πολ Πογκμπά ή τον Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά κανένα από τους δύο.

Αυτό ήταν μια παρόμοια ιστορία με τον Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, ο οποίος ήταν διαθέσιμος ως ελεύθερος το καλοκαίρι και πρόθυμος να μετακομίσει από το Μιλάνο στο Τορίνο. Ωστόσο, η Γιούβε απλά δεν μπόρεσε να ταιριάξει με τους μισθούς που προσφέρονταν από την Παρί Σεν Ζερμέν.

Και πάλι, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι για τα οικονομικά προβλήματα της Γιούβε δεν ευθύνεται ο Ρονάλντο. Κανείς δεν τους υποχρέωσε να του καταβάλουν ακαθάριστο ετήσιο μισθό 60 εκατ. ευρώ! Επιπλέον δεν ήταν αυτός που σπατάλησε άφθονα χρήματα σε μεταγραφές των Άαρον Ράμσεϊ, Ντανίλο και Αρτούρ. Η ευθύνη για όλες αυτές τις καταστροφικές συμφωνίες αποδίδεται στον πρώην αθλητικό διευθυντή Φάμπιο Παράτιτσι, ο οποίος δεν αποδείχθηκε τόσο ικανός στο να κλείνει deals.

Το μεγάλο πλήγμα είναι ό,τι έχουν σπαταλήσει τα τελευταία δύο χρόνια. Έκαναν ένα λάθος απολύοντας τον Αλέγκρι και το επιτέλεσαν αποτυγχάνοντας να δώσουν στον Μαουρίτσιο Σάρι και, σε μικρότερο βαθμό, στον Αντρέα Πίρλο αρκετό χρόνο για να εφαρμόσουν τις φιλόδοξες ιδέες τους. Συνεπώς ο Ρονάλντο θα μπορούσε να συγχωρεθεί για το ότι δεν ήθελε να συμμετάσχει σε άλλη μια δουλειά ανακατασκευής, σε ηλικία 36 ετών!

Με λίγα λόγια το «CR7 Project» της Γιούβε δεν μπορεί να θεωρηθεί κάτι άλλο παρά μια αποτυχία. Είχε τερματιστεί πρόωρα, ένα χρόνο πριν από τη λήξη του συμβολαίου του, και ούτε ο παίκτης ούτε η ομάδα έχουν το τρόπαιο του Champions League να αποδείξουν τις προσπάθειές τους. Επίσης, η πορεία της με εννέα συνεχόμενους τίτλους πρωταθλήματος έλαβε τέλος με βάναυσο τρόπο από την Ίντερ, με την Γιούβε να τερματίζει τέταρτη την περασμένη σεζόν…

Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι ο Ρονάλντο θεώρησε ότι οι προοπτικές του για την κατάκτηση του έκτου Champions League θα εξυπηρετούνταν καλύτερα από την επιστροφή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η Γιουβέντους, από την πλευρά της, ήταν πρόθυμη να τον αφήσει να φύγει – εφόσον έπαιρνε την αμοιβή που χρειάζονταν για να αποφύγει την απώλεια κεφαλαίου στην επένδυσή τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν πλέον να επικεντρωθούν πλήρως στο μέλλον.

Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης