Football Talk

Έρευνα Ολυμπιακός: Ο αήττητος σε προκριματικά Ευρώπης Μαρτίνς αποφεύγει με... τέχνη τις παγίδες

Έρευνα Ολυμπιακός: Ο αήττητος σε προκριματικά Ευρώπης Μαρτίνς αποφεύγει με... τέχνη τις παγίδες
Οι «ερυθρόλευκοι» κοντράρονται με τη Νέφτσι Μπακού την Τετάρτη και το «BN Sports» αναλύει γιατί το πλάνο και η φιλοσοφία του Πέδρο Μαρτίνς θα φέρει εκ νέου την πρόκριση στην επόμενη φάση των προκριματικών του Champions League.
Σχετικά Άρθρα

Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος για ακόμη μια Ευρωπαϊκή πρόκληση, καθώς αντιμετωπίζει την Τετάρτη (21/7, 22.00, Mega TV) τη Νέφτσι Μπακού από το Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο του β' προκριματικού γύρου του Champions League.

Ακόμη μια χρονιά στην οποία, ο Πέδρο Μαρτίνς καταστρώνει τα πλάνα του για το πως η ομάδα του θα βγει (ξανά) αλώβητη από τη σκληρή αυτή διαδικασία και θα προκριθεί στους Ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ο Πορτογάλος τεχνικός μπορεί να μην έχει όλα τα «όπλα» που θα επιθυμούσε στη φαρέτρα του, ωστόσο -και με τα συμπεράσματα που έβγαλε στην προετοιμασία των Πειραιωτών στο Στανς της Αυστρίας- είναι έτοιμος να αξιοποιήσει το υπάρχον υλικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δεν παραπονιέται για απουσίες, παίρνει το καλύτερο από κάθε ποδοσφαιριστή του

Από την περίοδο που ο 51χρονος κόουτς έχει αναλάβει τους «ερυθρόλευκους», έχει δώσει συνολικά 12 προκριματικούς αγώνες (σ.σ. οι τέσσερις στο Europa League και οι άλλοι οκτώ στο Champions League), από τους οποίους έχει βγει αήττητος (!) και έχει φτάσει τον Ολυμπιακό στη φάση των Ομίλων.

Πρόκειται για τέσσερα ματς συνολικά με Λουκέρνη (4-0, 1-3) και Μπέρνλι (3-1, 1-1) το 2018/19, για άλλα έξι με Βικτόρια Πλζεν (0-0, 4-0), Μπασάκσεχιρ (0-1, 2-0) και Κράσνονταρ (4-0, 1-2) το 2019/20, αλλά και για τα τελευταία δυο την περσινή χρονιά με την Ομόνοια (2-0, 0-0). Σε όσα εξ' αυτών διεξήχθησαν την ίδια περίοδο, όπως το αυριανό με τη Νέφτσι Μπακού, ο Μαρτίνς δεν είχε να διαχειριστεί ένα «γεμάτο» και ολοκληρωμένο υλικό.

Αντιθέτως, είχε να προσαρμόσει τα πλάνα του, προσπαθώντας να διαχειριστεί ελλείψεις και τραυματισμούς βασικών ποδοσφαιριστών και με το να βάλει στην εξίσωση παίκτες που δεν υπολογίζονταν για βασικοί, μιας και δεν είχαν ολοκληρωθεί όλες οι μεταγραφές που είχε ζητήσει από τη διοίκηση. Ο Πορτογάλος, όμως, ούτε παραπονέθηκε, ούτε γκρίνιαξε, ούτε πελάγωσε. Δούλεψε με το υλικό που είχε, πήρε το καλύτερο από κάθε διαθέσιμο ποδοσφαιριστή του και προκρίθηκε πανηγυρικά και τις τρεις φορές.

olympiacos-aris-3-0.jpg

«Οδηγός» για την πρόκριση οι δυσκολίες των προηγούμενων σεζόν

Για να τεκμηριώσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τα παραπάνω, αρκεί να ρίξουμε μια «ματιά» στις ενδεκάδες του Ολυμπιακού στα ματς με Λουκέρνη, Βικτόρια Πλζεν και Ομόνοια. Με τους Ελβετούς ο Μαρτίνς ξεκίνησε με τους Γιαννιώτη, Ελαμπντελαουί, Μιράντα, Βούκοβιτς, Τσιμίκα, Μπουχαλάκη, Καμαρά, Χριστοδουλόπουλο, Φορτούνη, Ποντένσε, Γκερέρο (σ.σ. ενώ αξιοποίησε και παίκτες όπως ο Βρουσάι) χωρίς να έχει τον Σα στο τέρμα, τον Γκιγιέρμε στον άξονα και 100% πανέτοιμους τους Σισέ και Κούτρη, που αντίστοιχα είχαν αγωνιστεί στο 3-1 απέναντι στη Μίλαν στους Ομίλους του Europa League.

Το ίδιο συνέβη και στα παιχνίδια με τους Τσέχους. Σε αυτά είχαν παίξει οι Σα, Ελαμπντελαουί, Παπαδόπουλος, Σεμέδο, Τσιμίκας, Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκης, Μασούρας, Βαλμπουενά, Ποντένσε, Γκερέρο, ενδεκάδα με σημαντικές αλλαγές σε σχέση για παράδειγμα με το εντός έδρας 2-2 κόντρα στην Τότεναμ. Ο Μαρτίνς δεν «μπλόκαρε» στην αναγκαστική αλλαγή του Αβραάμ Παπαδόπουλου στο 22' και εμπιστεύτηκε τον πρωτοεμφανιζόμενο Μπα, ενώ στη ρεβάνς -που του έλειπε και ο Μεριά από το κέντρο της άμυνας- μπόρεσε να πάρει δυο γκολ από τον Καμαρά, και ένα από τους Σεμέδο και Γκερέρο.

MARTINS-8.jpg

Και μη ξεχνάμε πως και στα δυο ματς -αλλά και στα επόμενα- δεν είχε ούτε τον Κώστα Φορτούνη, που υπέστη στην προετοιμασία ρήξη χιαστού.

Αντίστοιχα, στους περσινούς αγώνες με την Κυπριακή Ομόνοια το ρόστερ δεν ήταν εντελώς ολοκληρωμένο, με τους Σα, Ραφίνια, Σεμέδο, Μπα, Χολέμπας, Μπουχαλάκη, Καμαρά, Βαλμπουενά, Φορτούνη, Μασούρα και Χασάν να ξεκινούν. Παπασταθόπουλος, Ρέαμπτσουκ, Λαλά δεν υπήρχαν, οι Μ'Βιλά και Ελ Αραμπί έπαιξαν πολύ λιγότερο -απ'όσο μέσα στη σεζόν- όπως για παράδειγμα στο 1-0 με τη Μαρσέιγ στην πρεμιέρα των Ομίλων του UCL.

Ίδια κατάσταση επικρατεί στο στρατόπεδο των Πειραιωτών και φέτος. Ο Τικίνιο είναι τραυματίας, ο Βάτσλικ στο τέρμα δεν είναι έτοιμος να πάρει φανέλα βασικού και τη θέση του θα πάρει ο Τζολάκης, αριστερό μπακ και «καθαρό» 6άρι ακόμα δεν έχουν αποκτηθεί, όπως και αντί-Φορτούνης, με αποτέλεσμα ο Μαρτίνς να ξεκινήσει με μια ενδεκάδα, στην οποία θα κάνει… αλχημείες και που θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που θα δούμε μέσα στη σεζόν.

Μετά από μια απαιτητική προετοιμασία με απολογισμό τέσσερις νίκες (Βόλφσμπεργκερ, Κράσνονταρ, ΤΣΣΚΑ Σόφιας, Κραϊόβα), μια ήττα (Ζάλτσμπουργκ) και μια ισοπαλία (Ούφα) στην Αυστρία, αλλά και το 3-0 κόντρα στον Άρη εντός συνόρων, ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τους Αζέρους. Δεν πρόκειται να τους υποτιμήσει, δεν πρόκειται να πέσει σε «παγίδες», αλλά θα παλέψει με σοβαρότητα για να προκριθεί στην επόμενη φάση. Και με τα όσα μας έχει δείξει ο Μαρτίνς τα τελευταία χρόνια -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα το πετύχει.

Κυριάκος Δημητρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης