Face to Face

Η Ειρήνη Βασιλείου στο BN Sports: «Δούλεψα σκληρά και άξιζα την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Έχω κλάψει σε προπονήσεις»

Η Ειρήνη Βασιλείου στο BN Sports: «Δούλεψα σκληρά και άξιζα την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Έχω κλάψει σε προπονήσεις»

Λύτρωση, δικαίωση, τιμή και υπερηφάνεια. Αυτές τις λέξεις χρησιμοποίησε η Ειρήνη Βασιλείου για να περιγράψει το πώς ένιωσε όταν εξασφάλισε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Σχετικά Άρθρα

Στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός των τελευταίων πέντε ετών θα είναι παρούσα η Ειρήνη Βασιλείου. Η πρωταθλήτρια των 400 μέτρων έγινε η πρώτη Ελληνίδα που θα αγωνιστεί για δεύτερη φορά στο αγώνισμά στους Ολυμπιακούς. Βέβαια για να συμβεί αυτό, απαραίτητο ήταν ένα σενάριο, που θα μπορούσε να το γράψει κάλιστα ο Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Η Ειρήνη βρισκόταν στην 51η θέση, δηλαδή εκτός προνομιούχας λίστας, όταν ολοκληρώθηκε η περίοδος πρόκρισης. Όμως, η Άνα Ριζίκοβα επέλεξε να αφήσει τα 400 μέτρα, δίνοντάς της έτσι μία θέση. Εν συνεχεία η τύχη της χαμογέλασε εις διπλούν, καθώς Κριστίν Εμπομά και Μπεατρίς Μασιλίνγκι εξετάστηκαν από γιατρούς της World Athletics. Τα αποτελέσματά; Υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Συνέπεια αυτού ήταν, παρ’ ότι είχαν πιάσει το όριο, να τιμωρηθούν. Έτσι, η Ηρακλιώτισσα πρωταθλήτρια ανέβηκε στην 48η θέση και... έφυγε για Τόκιο.

«Χάρηκα πάρα πολύ γιατί πιστεύω ότι το άξιζα και είχα δουλέψει πάρα πολύ σκληρά», ήταν οι πρώτες τις σκέψεις.

vasileiou_1.jpg

Όταν έμαθες ότι πήρες το εισιτήριο για το Τόκιο μέσω αυτών των γεγονότων πώς αντέδρασες;

«Ήμουν 51η και περνούσαν οι 48 αθλήτριες. Βρισκόμουν πάρα πολύ κοντά στην πρόκριση και όλοι ήταν πάνω από τις εξελίξεις. Ο προπονητής μου, η οικογένειά μου. Παρακολουθούσαν πιο στενά το ranking και ήξερα ότι υπάρχει πιθανότητα να προκριθώ. Άλλωστε υπάρχουν αθλήτριες που αγωνίζονταν 400 μέτρα εμπόδια και 400 μέτρα απλά. Έτσι υπήρχε, όπως και συνέβη, το ενδεχόμενο μη συμμετείχαν στο απλό 400άρι.

Εν τέλει έγινε αυτό με τις Εμπομά και Μασιλίνγκι, που είχαν μια πάθηση που λέγεται υπερανδρογονισμός, δηλαδή έχουν περισσότερη τεστοστερόνη από το φυσιολογικό όριο των Γυναικών και έτσι ανέβηκα θέσεις, παίρνοντας το τελευταίο εισιτήριο.

Χάρηκα πάρα πολύ γιατί πιστεύω ότι το άξιζα και είχα δουλέψει πάρα πολύ σκληρά. Από τον χειμώνα κυνηγούσα αγώνες για να μαζεύω βαθμούς. Ήταν χαρμόσυνο νέο και ήταν μια λύτρωση για εμένα».

untitled-1_1.png

Πόσους αγώνες χρειάστηκες για την πρόκριση;

«Έτσι όπως τα υπολογίζαμε θέλαμε 1.180 βαθμούς. Τελικά εγώ έκλεισα στους 1.181 βαθμούς. Φέτος έκανα περίπου 10 με 12 αγώνες. Σε όσους συμμετέχεις υπολογίζουν τον μέσο όρο των πέντε καλύτερών σου χρόνων, στα έτη 2019 και 2021, και έτσι βγαίνουν οι βαθμοί.

Απλά το δύσκολο είναι ότι αν κάνεις τόσους αγώνες δεν γίνεται να πηγαίνεις καλά σε όλους. Είναι και κουραστικό τόσοι συνεχόμενοι. Το ranking ήταν πολύ αγχωτικό».

Πώς θα χαρακτήριζες αυτή την πρόκριση;

«Δικαίωση θα έλεγα, γιατί ήταν ένας μεγάλος στόχος. Δυστυχώς με τον χρόνο που έχω βγάλει στον ανοιχτό στίβο δεν είμαι ικανοποιημένη, γιατί ο χρόνος που έχω πετύχει στον κλειστό στίβο δείχνει άλλο από αυτό που μπορώ να κάνω στον ανοιχτό. Δεν έχει βγει ο χρόνος. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Εύχομαι να βγει στο Τόκιο».

aaaa_1.jpg

Δεύτερη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αισθάνεσαι τιμή;

«Ναι, πολύ μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη. Φαντάζομαι για όλους τους αθλητές είναι ένα όνειρο ζωής η συμμετοχή και μόνο. Κάποιος άλλος άνθρωπος μπορεί να μην το καταλάβει, αλλά ο αθλητής το ξέρει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να προκριθείς σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση.

Ο καθένας που το βλέπει από την τηλεόραση και εύκολα σχολιάζει κάτι δεν μπορεί να μπει στη δική μας θέση, να καταλάβει τι θυσίες έχουμε κάνει, πόσο έχουμε κοπιάσει. Εγώ σε πολλές προπονήσεις και έχω κλάψει και έχω κάνει εμετούς. Περνάμε πολύ δύσκολα. Και πολλές φορές έχουμε κριθεί για μια κακή εμφάνιση».

Σε έναν άνθρωπο που δεν έχει βιώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες πώς θα τους περιέγραφες;

«Είναι πολύ διαφορετικοί οι Ολυμπιακοί, γιατί έχω πάει και σε Πανευρωπαϊκά και σε Παγκόσμια και σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, αλλά οι Ολυμπιακοί είναι σαν μια γιορτή. Είναι οι αθλητές όλων των αθλημάτων μαζί στο Ολυμπιακό χωριό. Βέβαια φέτος θα είναι διαφορετικά λόγω της πανδημίας. Αλλά είναι μία ξεχωριστή διοργάνωση. Είναι οι καλύτεροι του κόσμου!»

vasiliou_1.jpg

Τι προσδοκίες έχεις;         

«Έναν καλό χρόνο, μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση».

Τι σου είχε κάνει πιο πολύ εντύπωση στο Ρίο; Τι θα ήθελες να ξαναζήσεις δηλαδή;

«Μου άρεσε όλη η διαδικασία στο Ολυμπιακό χωριό που ήμασταν μαζί όλοι οι αθλητές. Έβλεπες να τρώνε δίπλα σου μεγάλες προσωπικότητες, όπως αυτή του Γιουσέιν Μπολτ, της Άλισον Φίλιξ. Βέβαια εκεί απομυθοποιείς κάποια πράγματα γιατί λες και αυτοί άνθρωποι είναι, αλλά έχουν κάνει τρομερές επιδόσεις και όπως και να το κάνουμε τους σέβεσαι».

Πότε αναχωρείτε;

«Στις 16 Ιουλίου φεύγουμε και πάμε για προετοιμασία στο Μισάτο, 26 Ιουλίου μπαίνουμε στο Ολυμπιακό χωριό και 3 Αυγούστου είναι οι προκριματικοί».

Κλείνοντας τη συζήτηση η Ειρήνη Βασιλείου θα ήθελε να ευχαριστήσει τους χορηγούς της, την Παγκρήτια Τράπεζα, την PUMA και τα X-Treme Stores, καθώς όπως είναι λογικό, αποτελούν και αυτοί μέρος της εξέλιξής και της θαυμάσιας πορείας της.

Φωτεινή Κρεμαστιώτη

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης