Face to Face

Η Άννα Νίκη Σταμολάμπρου στο BN Sports: «Υπάρχει μέλλον στο ελληνικό γυναικείο μπάσκετ - Πνευματικά έτοιμη για το Ευρωμπάσκετ»

Η Άννα Νίκη Σταμολάμπρου στο BN Sports: «Υπάρχει μέλλον στο ελληνικό γυναικείο μπάσκετ - Πνευματικά έτοιμη για το Ευρωμπάσκετ»
Η Εθνική ομάδα Γυναικών προετοιμάζεται εντατικά για το Ευρωμπάσκετ 2021 και η Άννα Νίκη Σταμολάμπρου φαίνεται πανέτοιμη σωματικά και πνευματικά για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της διοργάνωσης.
Σχετικά Άρθρα
Μετά την απουσία της ομάδας του Βασίλη Μασλαρινού από το Ευρωμπάσκετ του 2019, η Εθνική ομάδα Γυναικών επέστρεψε δυναμικά στην μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, η οποία θα φιλοξενηθεί στα γήπεδα της Γαλλίας και της Ισπανίας (17-27/6).

Στόχος των διεθνών αθλητριών μας είναι να πραγματοποιήσουν μία παρόμοια αξιοζήλευτη πορεία, όπως στο Ευρωμπάσκετ του 2017, όπου έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά του τουρνουά. Η αποστολή της ομάδας βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ώστε να δώσει δύο φιλικούς αγώνες πριν ταξιδέψει για τη Βαλένθια και Άννα Νίκη Σταμολάμπρου μιλώντας στο «BN Sports» παραδέχθηκε τον υψηλό δείκτη δυσκολίας να επαναληφθεί κάτι παρόμοιο αλλά όχι ακατόρθωτο.

greece_1.jpg

Παράλληλα σχολίασε τους αντιπάλους στον όμιλο της Εθνικής ομάδας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνάντησαν στα "παράθυρα", στην συνεργασία με τον Βασίλη Μασλαρινό, στο μέλλον του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ, στα αγωνιστικά σημεία όπου έχει βελτιωθεί ατομικά και συμβουλεύει τις νεότερες αθλήτριες.

Αν και διανύει μόλις το 25ο έτος της ηλικίας της η γκαρντ του Ολυμπιακού έχει ήδη αρκετές παραστάσεις από το συλλογικό και το εθνικό επίπεδο και με «όπλο» την εμπειρία της δηλώνει πανέτοιμη για τις προκλήσεις που θα τεθεί να αντιμετωπίσει στο Ευρωμπάσκετ.

Η Άννα Νίκη Σταμολάμπρου δήλωσε αναλυτικά στο «BN Sports»:

Βρίσκεστε σε περίοδο προετοιμασίας. Σε τι κατάσταση βρίσκεται η ομάδα και αν σας προβληματίζουν οι ήττες στο Σπλιτ και ο περιορισμένος χρόνος προετοιμασίας που είχατε μπροστά σας;

«Βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας μας και πετάμε την Δευτέρα με προορισμό τη Βαλένθια για το Ευρωμπάσκετ. Η ομάδα συνεχώς βελτιώνεται. Ακόμη έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης, τόσο στο αμυντικό κομμάτι, όσο και στο επιθετικό. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν δικαιολογία τον μικρό χρόνο προετοιμασίας. Σίγουρα η εικόνα μας στην Κροατία δεν ήταν αυτή που έπρεπε αλλά γι' αυτό υπάρχουν τα φιλικά για να διαπιστώνουμε τα λάθη μας. Τα μελετήσαμε όλα στο βίντεο και τα διορθώνουμε μέσα από τις προπονήσεις».

Πόσο δύσκολο και επίπονο ήταν να αγωνίζεστε στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ, ενώ πολλές αθλήτριες δεν είχατε συλλογικές υποχρεώσεις λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος;

«Ήταν πάρα πολύ ψυχοφθόρο αρχικά μέχρι να φτάσουμε στα "παράθυρα", διότι ουσιαστικά όσα κορίτσια αγωνιζόμαστε στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν είχαμε αγώνες επί δύο μήνες και κάναμε κάποιες προπονήσεις. Επομένως ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Στα μάτια πολλών φάνταζε αδύνατο αυτό που καταφέραμε, αλλά ήταν ένας τρόπος να επισημάνουμε στην Πολιτεία να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα στην Ελλάδα και φυσικά τα δώσαμε όλα για να πάρουμε την πρόκριση. Στο δικό μας το μυαλό προσπαθούσαμε να αποβάλλουμε το γεγονός ότι κάποιες αθλήτριες από εμάς δεν έχουμε παιχνίδια. Προσπαθούσαμε να προσαρμοστούμε άμεσα σε αυτά που μας ζητούσε ο προπονητής προκειμένου να παρουσιάσουμε μία καλή εικόνα στο γήπεδο».

Έχετε τοποθετηθεί σε έναν όμιλο αρκετά απαιτητικό, όπως η Ιταλία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο. Μόλις έγινε η κλήρωση τι σκεφτήκατε και τι περιμένετε να συναντήσετε στους αγώνες;

«Βρισκόμαστε σε έναν αρκετά δύσκολο όμιλο με πάρα πολύ δυνατές ομάδες. Τεράστιες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Σίγουρα η Σερβία είναι μία ομάδα που στοχεύει ψηλά , η Ιταλία είναι μία πολύ υπολογίσιμη ομάδα, όπου κάνει εξαιρετική πορεία στα φιλικά, και το Μαυροβούνιο θεωρώ ότι είναι πιο πολύ στα μέτρα μας, πιο κοντά σε εμάς αλλά μία ομάδα που παίζει δυνατά και επιδιώκει την επαφή. Αντιμετωπίζουμε το Μαυροβούνιο στον πρώτο αγώνα και η πρεμιέρα πάντα μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Επομένως πρέπει να είμαστε αρκετά συγκεντρωμένες και να ακολουθήσουμε το πλάνο του προπονητή μας».

Πιστεύεις ότι η ομάδα μπορεί να πραγματοποιήσει παρόμοια πορεία όπως στο Ευρωμπάσκετ του 2017;

«Είμαστε εντελώς διαφορετική ομάδα από το Ευρωμπάσκετ του 2017. Έχει γίνει μία μεγάλη ανανέωση και ουσιαστικά είμαστε "νέα" ομάδα. Είμαστε κάποιες κοπέλες που αποτελούμε τον συνδετικό κρίκο με τις νεότερες κοπέλες. Δεν είμαι άνθρωπος που θα κάνω προβλέψεις και θα πω μεγάλα λόγια. Αυτό που θα κάνουμε είναι να δούμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και να προσπαθήσουμε να απολαύσουμε αρχικά το Ευρωμπάσκετ, γιατί είναι μία γιορτή του μπάσκετ και μόνο 16 ομάδες μπορούν να ζήσουν αυτό το συναίσθημα κάθε δύο χρόνια».

hellas_1_1.jpg

Πώς είναι η συνεργασία με τον Βασίλη Μασλαρινό και σε ποιο κομμάτι εστιάζει στις προπονήσεις;


«Η συνεργασία με τον κόουτς είναι εξαιρετική μέχρι στιγμής. Τα τελευταία δύο χρόνια που συνεργαζόμαστε μαζί του έχει βοηθήσει πραγματικά την ομάδα. Έχει κάνει μία μεγάλη ανανέωση. Ο κόουτς βασίζεται πάρα πολύ στις λεπτομέρειες, κυρίως στο αμυντικό κομμάτι. Μας επισημαίνει συνεχώς ότι η ομάδα πρέπει να βασίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της στην άμυνα και μέσα από εκεί θα προκύψουν καλύτερες συνθήκες για την επίθεση».

Παρουσίασες πολύ καλό πρόσωπο στους τελικούς του πρωταθλήματος. Θεωρείς ότι μπορείς να συνεχίσεις σε αυτό το τέμπο και αν νιώθεις ότι έχεις φορτωθεί στην πλάτη σου περισσότερες ευθύνες συγκριτικά με το Ευρωμπάσκετ 2017;

«Σίγουρα έχω φορτωθεί περισσότερα πράγματα και ευθύνες από το Ευρωμπάσκετ του 2017, χωρίς αυτό να με αγχώνει. Σίγουρα ο ρόλος που θα μου δώσει ο προπονητής θα προσπαθήσω να το κάνω στο 100%, είτε αυτό είναι στο αμυντικό ή το επιθετικό κομμάτι. Δεν θα προσπαθήσω να κάνω περισσότερα πράγματα από αυτά που θα μου ζητήσει ο προπονητής. Το κομμάτι των τελικών ήταν κάτι διαφορετικό. Ο ρόλος μου εκεί ήταν ουσιαστικά να βοηθήσω επιθετικά την ομάδα όσο περισσότερο μπορούσα αλλά και στην άμυνα. Είναι δύο διαφορετικές ομάδες. Νιώθω έτοιμη να συνεχίσω την πορεία που πραγματοποίησα στους τελικούς του πρωταθλήματος».

Μεγάλες αθλήτριες όπως η Εβίνα Μάλτση, η Στέλλα Καλτσίδου και η Αφροδίτη Κοσμά έχουν αποχωρήσει από την ενεργό δράση. Θεωρείς ότι υπάρχει ταλέντο στο ελληνικό γυναικείο μπάσκετ για να συνεχίσουν το έργο τους;

«Θεωρώ ότι υπάρχει πολύ ταλέντο. Τα κορίτσια έχουν αφήσει πίσω μία πολύ μεγάλη "κληρονομιά" την οποία καλούμαστε να συνεχίσουμε. Βλέπουμε πολλά νεαρά κορίτσια ταλαντούχα που έρχονται από κάτω. Παιδιά που δουλεύουν πολύ και αυτό μας χαροποιεί ,γιατί φαίνεται ότι η επόμενη ημέρα της Εθνικής έχει μέλλον».

Είσαι μία αθλήτρια η οποία έχει περάσει από το NCAA και έχει αγωνιστεί στο εξωτερικό. Με βάση τις εικόνες που έχεις αποκομίσει, θα συμβούλευες τις νεότερες αθλήτριες που ξεκινούν τώρα να ακολουθήσουν τα βήματά σου;

«Σίγουρα το NCAA είναι μία μοναδική εμπειρία, όπου όποιος έχει την δυνατότητα να το ζήσει θα τον παρότρυνα στο 100% να κάνει το βήμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είναι αξέχαστες οι εμπειρίες, πάρα πολλές οι εικόνες. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το γυναικείο μπάσκετ είναι κάτι το μοναδικό. Όλα τα γήπεδα είναι γεμάτα. Μας αντιμετωπίζουν σαν επαγγελματίες αθλήτριες, αν και το NCCA δεν θεωρείται κανονικά επαγγελματικό. Έχω περάσει αξέχαστα χρόνια στις Η.Π.Α και οποιοσδήποτε μου ζητούσε την συμβουλή μου, σίγουρα θα τον παρότρυνα να το δοκιμάσει».

anna.jpg

Η Άννα-Νίκη του 2017 εκτός από την ηλικία, σε τι διαφέρει με την Άννα-Νίκη του σήμερα;


«Έχω ωριμάσει μπασκετικά. Έχω δουλέψει πολλές ώρες. Έχω βελτιώσει πολλά πράγματα στο παιχνίδι μου. Είμαι σαφώς πιο έτοιμη να αποδεχθώ οποιοδήποτε ρόλο μου αναθέσει ο προπονητής μου. Έχω δουλέψει αρκετά και στο πνευματικό κομμάτι, ώστε να είμαι έτοιμη για κάθε πρόκληση που θα παρουσιαστεί μπροστά μου και να διαχειριστώ καταστάσεις μετά από ένα καλό και ένα κακό ματς. Νιώθω έτοιμη πνευματικά και σωματικά να αγωνιστώ στο Ευρωμπάσκετ».

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης