Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Πιθανή νέα αναβολή θα προκαλέσει ζημιά 17 δις δολαρίων στην Ιαπωνία

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Πιθανή νέα αναβολή θα προκαλέσει ζημιά 17 δις δολαρίων στην Ιαπωνία
Σε λιγότερο από δύο μήνες έχει προγραμματιστεί η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο της Ιαπωνίας, όμως όλα είναι στον... αέρα.
Σχετικά Άρθρα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες περνούν τον δικό τους... Γολγοθά, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης λόγω της πανδημίας. Οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να διεξαχθεί το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός το καλοκαίρι του 2020 και πήρε παράταση έναν χρόνο επιπλέον, μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση.

Τα πράγματα δεν έχουν κυλήσει όπως τα περίμενε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αλλά και οι διοργανωτές, καθώς ο κορονοϊός «θερίζει» στην Ιαπωνία και μόλις το 5% ολόκληρου του πληθυσμού (125.360.000) έχει εμβολιαστεί. Αυτό έχει βάλει σε σκέψεις, εάν θα επιτραπεί η είσοδος και στους Ιάπωνες θεατές, ενώ έχει αποφασιστεί ήδη η απαγόρευση σε κόσμο εκτός συνόρων.

klkl.jpg

Στις 23 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά αρκετοί φορείς, επηρεασμένοι από τα αργά αντανακλαστικά της Ιαπωνίας στο θέμα του κορονοϊού, κρούουν... το καμπανάκι του κινδύνου και ρίχνουν στο τραπέζι την πρόταση εκ νέου ακύρωσής τους.

Η οικονομική ζημιά που κρύβεται πίσω από μία πιθανή νέα αναβολή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων υπολογίζεται τεράστια, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Νomura (NRI) θα ήταν περισσότερο επιζήμιο το ενδεχόμενο διεξαγωγής υπό την μορφή του πρόχειρου και του «διασκορπισμένου».

Σε εννέα νομούς της ασιατικής χώρας έχει επιβληθεί από τον Απρίλιο κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανάμεσά τους το Τόκιο και η Οσάκα, και αναμένεται να οδηγήσει την χώρα σε απώλεια 17,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί κι άλλο εφόσον η ιαπωνική κυβέρνηση εφαρμόσει την παράταση της κατάστασης και μετά την 31η Μαΐου.

«Ακόμα κι αν ακυρωθούν τα παιχνίδια, η οικονομική απώλεια θα είναι μικρότερη από τη ζημία που προκλήθηκε από κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ήταν τα λόγια του εκτελεστικού οικονομολόγου της NRI, Takahide Kiuchi. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της NRI η πρώτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις αρχές του 2020 προκάλεσε ζημιά 58,8 δισεκατομμύρια δολάρια και η δεύτερη (από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο 2021) 57,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

plpl.jpg

Παράλληλα σύμφωνα με μία ακόμη έρευνα, η Ιαπωνία θα είχε οικονομικό όφελος έως και 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια, εφόσον επέτρεπε μόνο σε εγχώριους θεατές να καθίσουν στις κερκίδες, παρά να υπερισχύσει το σενάριο κεκλεισμένων των θυρών.

Το αρκετά μικρό ποσοστό πληθυσμού (5%) που έχει εμβολιαστεί, προκάλεσε και την αντίδραση της ιαπωνικής εφημερίδας, Asahi Shimbun, που τυγχάνει να είναι και ο επίσημος χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων 2021. Για την ακρίβεια χαρακτηρίζει την διοργάνωση ως σοβαρή απειλή για την δημόσια υγεία και προειδοποιεί ότι θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το σύστημα υγείας της χώρας.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης