Face to Face

Ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος στο BN Sports: «Κάνω έκκληση για ενότητα ώστε να αναδείξουμε το ρόλο του αθλητικού συντάκτη!»

Ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος στο BN Sports: «Κάνω έκκληση για ενότητα ώστε να αναδείξουμε το ρόλο του αθλητικού συντάκτη!»

Ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ μιλά στο ΒΝ Sports για το ρεκόρ επανεκλογής του και τα σοβαρότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Σύνδεσμος, ενώ κάνει έκκληση για ενότητα στον συγκεκριμένο κλάδο!

Ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος εξελέγη Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου και για ακόμη μία θητεία αναλαμβάνει τις δραστηριότητες της αθλητικής δημοσιογραφίας στο πλαίσιο της στήριξης του ελληνικού αθλητισμού!

Μετά το ρεκόρ επανεκλογής του έναντι 286 ψήφων, μιλά για το δύσκολο ρόλο του δημοσιογράφου, τις αμφισβητήσεις που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο και την ίδια στιγμή στέλνει μήνυμα ενότητας για την εξυγίανση του κλάδου των αθλητικών συντακτών!

Είστε πρόεδρος του Συνδέσμου για ακόμη μία θητεία, ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει;

«Λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που είχε προηγηθεί στη χώρα μας, η κατάσταση στην αθλητική δημοσιογραφία καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Ο δικός μας στόχος, λοιπόν, είναι να ξεφύγουμε από αυτό που έχει δημιουργηθεί χωρίς πολλές απώλειες. Πρέπει να κρατήσουμε τον αθλητικό συντάκτη έτοιμο ώστε να μπορεί να διαδραματίσει το πολύ σημαντικό ρόλο στη δημοσιογραφία. Ο ρόλος αυτός, όπως αναφέρεται και από την Βουλή των Ελλήνων, είναι η στήριξη και η ανάπτυξη του αθλητισμού μας, καθώς επίσης και η προσφορά στη διαπαιδαγώγηση των νέων…

Το μήνυμα του αθλητικού συντάκτη, ξεκινά πάντα από τους νέους και την αρχή της κοινωνικοποίησής τους, όταν ακόμη από 5 χρονών, αποκτούν μία επαφή με τον χώρο του αθλητισμού. Ως εκ τούτου ένας δημοσιογράφος έχει σημαντική συνεισφορά στη διαπαιδαγώγησή τους και στην μετέπειτα ενασχόλησή τους με τον χώρο, περνώντας τους βασικές αξίες. Το fair play, η σκέψη πως πέφτω 10 φορές και πρέπει να σηκωθώ 11.. είναι πράγματα που μεταβιβάζονται μέσα από τον αθλητισμό και τον ίδιο τον συντάκτη.

Δεν πρέπει να στεκόμαστε μόνο σε μία καλή περιγραφή ενός αγώνα ή σε ένα σημαντικό άρθρο. Ο ρόλος του αθλητικού συντάκτη είναι κάτι παραπάνω. Εμείς όλα αυτά τα χρόνια με τα “χτυπήματα” που δέχτηκε ο κλάδος, αγωνιζόμαστε να βρούμε λύσεις να στηρίξουμε αυτό το έργο ώστε το επάγγελμά μας να είναι ψηλά, όπως πραγματικά του αξίζει».

Εσείς περιμένατε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό επανεκλογής και ρεκόρ  συμμετοχής σε αυτές τις εκλογές;

«Μετά το αποτέλεσμα η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να πούμε ό,τι θέλουμε, αλλά η ουσία είναι πως η αναγνώριση και η στήριξη των συναδέλφων μου ήταν παραπάνω από το αναμενόμενο και αυτό που με κάνει να νιώθω πολύ μεγαλύτερες τις ευθύνες μου. Φυσικά δεν βρίσκομαι μόνο εγώ πίσω από την προσπάθεια. Υπάρχει ένα ολόκληρο συμβούλιο, το οποίο θα επιχειρήσει να φανεί αντάξιο των προσδοκιών των συναδέλφων του.

Προσωπικά, μετά από αυτή τη πορεία που έχω στον ΠΣΑΤ και στο χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας, θέλω να απευθύνω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και να υποσχεθώ στους συναδέλφους ότι δεν θα τους διαψεύσω, όπως ακριβώς έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Αυτά δεν είναι απλά λόγια, αλλά συνέπεια ζωής!»

Ποιο είναι το πιο σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος ενός τέτοιου Συνδέσμου;

«Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεργία. Ας μην κρυβόμαστε. Παρά το γεγονός πως ο ΠΣΑΤ δεν αποτελεί συνδικαλιστικό σωματείο, εντούτοις εκεί παρουσιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Κυρίως οφείλεται στις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στην οικονομία της χώρας μας. Η οικονομική κρίση επέφερε μετέπειτα την ίδια αστάθεια και σε άλλους τομείς, όπως και στη δημοσιογραφία, πολύ περισσότερο στην αθλητική.

Μετέπειτα ήρθε και το ζήτημα της πανδημίας, που πάνω από ένα χρόνο ακύρωσε και συρρίκνωσε αθλητικές δράσεις και πρωτοβουλίες, με συνέπεια όλα αυτά να καταλήγουν αρνητικά στο χώρο μας. Ένα άλλο θέμα που στηριζόμαστε, είναι η αλληλεγγύη που πρέπει να έχουμε και η οποία έχει να κάνει με την κατάσταση που περιγράψαμε. Συνδέονται.

Το τρίτο θέμα είναι οι συνθήκες της εργασίας που αντιστοίχως δεν ξεφεύγουν από τα παραπάνω και ξαφνικά βλέπουμε μία αλυσίδα που έχει την ίδια αφετηρία. Αυτή της κρίσης. Μην ξεχνάμε πως μέχρι πριν λίγα χρόνια στη χώρα μας κυκλοφορούσαν περισσότερες από διπλάσιες αθλητικές εφημερίδες από ότι σήμερα.

Και ένας συντάκτης δεν έχει καμία διαφορά με τον κόσμο γύρω του. Πρέπει να λύνει τα προβλήματα του βιοπορισμού, να νιώθει μία ασφάλεια και μετέπειτα να πάει σε κάποιο γήπεδο να παρακολουθήσει έναν αγώνα.

Θέλω με την ευκαιρία να κάνω και μία έκκληση… Πέρα από τον πρωταθλητισμό, υπάρχει ο αθλητισμός, η άθληση για όλους, η συμμετοχή μας σε θέματα που αφορούν την υγεία μας. Η Ελλάδα πλέον έχει προχωρήσει πολύ στο αθλητικό κομμάτι και βλέπουμε όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες με συνθήκες που βοηθούν την άθληση σε όλες τις ηλικίες».

Βλέποντας στη σημερινή εποχή μία γενικότερη απαξίωση στο κομμάτι των ΜΜΕ, πώς πιστεύετε πως ο αθλητικός συντάκτης μπορεί να αλλάξει αυτή την αίσθηση στον κόσμο;

«Είναι φανερό πως τα λάθη που προηγήθηκαν έχουν δημιουργήσει πολλές αμφισβητήσεις στον χώρο του αθλητισμού. Δημιουργήθηκαν πολλές συζητήσεις και κατακρίθηκαν πολλά πρωτοσέλιδα εφημερίδων γύρω από τα σπορ.

Όμως, η αληθινή εικόνα της δημοσιογραφίας δεν είναι δύο άτυχα πρωτοσέλιδα, αλλά είναι όλη η πορεία και στα χρόνια για την προβολή του αθλητισμού που βασίζονται στο συγκεκριμένο είδος συντάκτη. Προσπαθούμε ως ΠΣΑΤ να μειώσουμε τα αρνητικά και να αναδείξουμε τις ωραίες στιγμές… Την άλλη πλευρά του φεγγαριού!

Η αθλητική δημοσιογραφία έχει προσφέρει πολλά στον κλάδο. Έχουμε δει να περνούν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου, προσφέροντας όπως είπαμε σημαντικά εφόδια για την διαπαιδαγώγηση των νέων, την ορθή φίλαθλη συμπεριφορά κλτ!»

Ενώ για κλείσιμο η σκέψη του κ. Θεοδωρόπουλου κατέληξε στο εξής: «Για να επιτύχουμε στο έργο μας πρέπει να είμαστε ενωμένοι ως κλάδος και να ξέρουμε πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αλλά και το ότι η αποτυχία με την επιτυχία δεν είναι πολύ μακριά!»

Σταυρούλα Μουστακάτου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης