Face to Face

Ο Λουκ Στιλ στο BN Sports: «Σαν τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, δεν υπάρχουν στην Αγγλία!»

Ο Λουκ Στιλ στο BN Sports: «Σαν τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, δεν υπάρχουν στην Αγγλία!»

Για την εμπειρία του στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, τον κόσμο που δε θα ξεχάσει, αλλά και τα χρόνια που βίωσε στην Αγγλία, δίπλα στον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, μίλησε ο Λουκ Στιλ στο BN Sports.

Πρόκειται για έναν από τους ποδοσφαιριστές που δύσκολα θα λησμονήσει το ελληνικό κοινό. Αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, έμεινε στην χώρα μας για τρία χρόνια, ξεχώρισε νωρίς για τις ικανότητές του και αποχώρησε για την πατρίδα του, με τις καλύτερες αναμνήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο των «πρασίνων».

Για την εμπειρία του στην χώρα μας, τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την European Super League και τον… Άλαν Σίρερ, μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα και πριν από το πρόσφατο «ντέρμπι» του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό ο Λουκ Στιλ, ο οποίος τόνισε στο BN Sports πως ο Παναθηναϊκός σύντομα θα επιστρέψει «ψηλά» εξαιτίας του κόσμου του!
luke-steele.jpg

Καλησπέρα Λουκ. Αρχικά θα θέλαμε να σε ρωτήσουμε για το ξεκίνημα της καριέρας σου και τα πρώτα σου χρόνια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τι θυμάσαι από εκείνες τις σεζόν;

Ήταν πολύ δύσκολο. Αγαπούσα την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τους οπαδούς και τους ποδοσφαιριστές που διέθετε, ήταν τέλεια, αλλά όταν άρχισα να προπονούμαι με την πρώτη ομάδα, μου ήταν πολύ δύσκολο να είμαι αισιόδοξος και να είμαι ο εαυτός μου. Ήμουν εκεί δύο χρόνια και το μετανιώνω αυτό γιατί αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Είχαμε πολύ καλούς ποδοσφαιριστές όπως ο Ρίο Φέρντιναντ, ο Ρόι Κιν, οι οποίοι έπρεπε να διαχειριστούν και τους νεότερους. Όταν είσαι στα 17-18-19 σου μπορεί να είσαι πιο αγχωμένος και στα 21 σου να είσαι διαφορετικός, αλλά δεδομένα ήταν μία απίστευτη εμπειρία, μιας και βρέθηκα δίπλα σε μερικούς από τους καλύτερους.

Θεωρείς πως κέρδισες πολλά από την παρουσία σου εκεί, παρά το γεγονός πως δεν αγωνίστηκες;

Σίγουρα κέρδισα πολλά πράγματα εκεί, μιας και ούτως ή άλλως η ομάδα δίνει μεγάλη σημασία στις ακαδημίες. Όλοι προπονούνται πολύ σκληρά. Έκανα πολλά ταξίδια. Πήγαμε με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Αφρική, στην Ιαπωνία, στην Κίνα, στο Χόνκ Κόνγκ για προετοιμασία και στάθηκα απέναντι σε φανταστικούς παίκτες.

Έπειτα κέρδισα εμπειρία γιατί πήγα στην Κόβεντρι. Ήταν το μεγαλύτερο σχολείο για εμένα, γιατί ήταν η πρώτη φορά που αγωνίστηκα βασικός σε κάποια ομάδα, στα 19-20 μου και έμαθα τόσα πολλά σε νεαρή ηλικία, και ακόμη και τώρα θυμάμαι πράγματα που μου είπαν εκείνη την περίοδο.

Ακολούθησε η Μπάρνσλεϊ, όπου παρέμεινες 6 χρόνια. Έχεις αγωνιστεί σε 227 ματς με το ¼ αυτών να μην έχεις δεχθεί γκολ…

Η Μπάρσλεϊ σημαίνει τα πάντα για εμένα. Έμεινα εκεί 6-7 χρόνια, υπήρξα αρχηγός της  και έγινα γρήγορα ο Λουκ Στιλ που ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας. Στην πρώτη μου χρονιά κερδίσαμε την Λίβερπουλ και την Τσέλσι και πήγαμε στον ημιτελικό του FA Cup. Ήμασταν όλα τα χρόνια στη Championship, αλλά αν γυρίσω το χρόνο πίσω και το σκεφτώ, το θεωρώ μεγάλο επίτευγμα διότι ήταν μία δύσκολη Λίγκα. Ήταν ξεχωριστή εμπειρία, δεν είχαμε τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες, αλλά ήθελα να είμαι ένας από αυτούς τους παίκτες που θα μείνουν εκεί για πάντα! Κάποια στιγμή όμως ήρθε η ώρα μίας καινούργιας πρόκλησης.
luke-steele-panathinaikos-goalkeeper_3778312.jpg

Έπειτα ήρθες στην χώρα μας, και αναμφίβολα το ελληνικό κοινό θα σε θυμάται. Πώς σου φάνηκε σαν εμπειρία; Τι θυμάσαι από τον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του;

Όταν υπέγραψα στον Παναθηναϊκό, ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Είχα πει και στον μάνατζερ μου, ότι θέλω να παίξω μακριά από την Αγγλία, οπότε ήμουν πολύ χαρούμενος, ήταν μία νέα πρόκληση.

Όταν ρώτησαν για εμένα το θεώρησα τρελό. Με ήθελαν για βασικό, δίχως να έχω παίξει στην Premier League ή στην Αγγλία. Ήταν και οι καταστάσεις τέτοιες που δεν μπορούσαν να ξοδέψουν πολλά χρήματα για κάποιον, και νομίζω πως αυτό με ευνόησε.

Όταν έφτασα στην Ελλάδα είχα πάρει απόφαση ότι θέλω να αγωνιστώ. Μου άρεσε ο Παναθηναϊκός, οι εγκαταστάσεις, οι Έλληνες, ο τρόπος ζωής τους και δεν ήθελα να είμαι μία από αυτές τις ιστορίες παικτών που έρχονται, παίζουν 5-6 παιχνίδια και φεύγουν.

Από την στιγμή που πέρασα τις ιατρικές εξετάσεις ήξερα πως είναι μία μεγάλη ομάδα, ένιωσα πως και εκείνοι είναι χαρούμενοι που ήμουν εκεί και ήθελα να το ανταποδώσω.

Ο κόσμος ήταν απίστευτος. Πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα από αυτή στην Αγγλία. Θα μπορούσε να με φοβίσει αυτό, ήταν η πρώτη φορά άλλωστε που ήμουν τόσο μακριά από το σπίτι αλλά λάτρεψα τους οπαδούς. Το ίδιο συνέβαινε και εκτός έδρας.

Είμαι πολύ περήφανος που φόρεσα αυτή την φανέλα. Είναι τρία από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου.

Παρακολουθείς την φετινή Premier League και ποια είναι η άποψή σου για την European Super League;

Παρακολουθώ την Premier League, είμαι οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είχα χάσει το πάθος μου όταν έφυγα από εκεί, αλλά την παρακολουθώ πλέον ξανά! Το ποδόσφαιρο είναι κύκλος. Μία φορά η Λίβερπουλ είναι η καλύτερη, άλλη χρονιά η Σίτυ, άλλη η Γιουνάιτεντ. Είναι ένα απίστευτο πρωτάθλημα.

Όμως η European Super League και η απόφαση του Big 6 ήταν ένα μεγάλο λάθος. Πρέπει να λειτουργήσει σαν μάθημα για όλους. Όχι μόνο για τους προέδρους, αλλά για ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν τόσο απλά τα πράγματα. Μπορεί να θέλουν το κέρδος, τα μεγάλα ποσά ή τις κάμερες. Ποτέ δεν συνειδητοποιεί κανένας τι έχει, μέχρι να το χάσει. Θα ήταν τραγωδία αν συνέβαινε.

Μπορεί να αλλάξει κάποιος το όνομα, να το κάνει Super Champions League ή το οτιδήποτε, μπορεί να βελτιώσει κάτι, αλλά όχι να το διαφοροποιήσει εντελώς. Αυτό λειτουργεί και ο τρόπος αντίδρασης του κόσμου, ιδιαίτερα των ντόπιων, σημαίνει τόσα πολλά.

Τέλος θα θέλαμε να μάθουμε ποιος είναι ο πιο δύσκολος επιθετικός που έχεις αντιμετωπίσει;

Ο Άλαν Σίρερ. Τον αντιμετώπισα με την Κόβεντρι στο Κύπελλο. Ήταν απίστευτα δυνατός, σκόραρε ένα τυχερό γκολ, αλλά κατάλαβα γιατί είναι ο πρώτος σκόρερ της Premier League. Είναι σαν άγριο ζώο μέσα στο γήπεδο. Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι, αλλά αυτός είναι «ο ένας».

Δημήτρης Μανάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης