πάμε euro

EURO 2020: «Όχι» της UEFA στη... χρωματιστή ΛΟΑΤΚΙ Allianz Arena του Μονάχου - Ανάβουν τα φώτα άλλα γερμανικά γήπεδα

EURO 2020: «Όχι» της UEFA στη... χρωματιστή ΛΟΑΤΚΙ Allianz Arena του Μονάχου - Ανάβουν τα φώτα άλλα γερμανικά γήπεδα

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία άσκησε βέτο στην πρόταση του Δημάρχου Μονάχου, Dieter Reiter να «φωτίσει» το γήπεδο στα χρώματα του ουράνιου τόξου, για χάρη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Αρνητική απάντηση πήρε η γερμανική πλευρά για τη φωταγώγηση της Allianz Arena την Τετάρτη το βράδυ στο παιχνίδι της Γερμανίας με την Ουγγαρία. Είναι το τελευταίο ματς του 6ου ομίλου και ο Δήμος του Μονάχου θέλησε να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα κατά της ομοφοβίας και του σεξισμού.

Κερδισμένοι οι Ούγγροι - Αντιδρά ο φίλαθλος κόσμος

Ιδιαίτερα θέλησε να «απαντήσει» δημόσια σ’ έναν νόμο που ψηφίστηκε, δια μέσου του Viktor Orban, πρόσφατα στην Ουγγαρία, ο οποίος αφορά την περιορισμένη ενημέρωση των νεαρών ατόμων στα σχολεία της χώρας, περί της ομοφυλοφιλίας και αλλαγής φύλου.

«Η συγκεκριμένη κίνηση αποσκοπεί σε απόφαση της ουγγρικής Κυβέρνησης, άρα αυτομάτως έχει πολιτικό περιεχόμενο», αποτέλεσε η αιτιολόγηση από πλευράς UEFA, σχετικά με την άρνηση των υπευθύνων του ποδοσφαίρου στο σχετικό αίτημα.

Απάντηση εντελώς οξύμωρη αν κρίνει κανείς την επιγραφή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας σε οποιαδήποτε μέσο κοινωνικής δικτύωσης κι αν εισέλθεις: «Sign in for an equal game». Ας μην αναφέρουμε καν τις αμέτρητες καμπάνιες για τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι αντιδράσεις των χρηστών, είτε στο Μόναχο, είτε στη Γερμανία, ήταν ξεκάθαρες. «Το γήπεδο ανήκει στην Μπάγερν, ας αποφασίσει αυτή». «Η UEFA δεν έχει δικαιοδοσία στην Allianz Arena». «Από πότε αποφασίζει η ουγγρική Κυβέρνηση τι θα συμβεί στο Μόναχο;».

FRANKFURT2222.jpg

Η αντιπρόταση και τα άλλα γήπεδα

Η UEFA βέβαια πρότεινε εναλλακτικές ημερομηνίες στο Μόναχο για τη φωταγώγηση της Allianz Arena. Αυτή θα είναι είτε η 28η Ιουνίου (Christopher Street Liberation Day), είτε μία ημέρα στο διάστημα 3-9 Ιουλίου, περίοδος που ούτως ή άλλως θα διεξαγέται η Street Day στη βαυαρική πρωτεύουσα.

Για το Μόναχο αυτό δεν είναι αρκετό. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προβεί σε άλλες ενέργειες. Θα «χρωματίσει» το νέο Δημαρχείο της πόλης και διάφορα άλλα σημεία που γίνονται εύκολα αντιληπτά. Μάλιστα είναι σίγουροι ότι μπορούν να περάσουν και εντός γηπέδου το μήνυμά τους, μιας και είναι έτοιμοι να τοποθετήσουν τα εν λόγω χρώματα στα σημαιάκια του κόρνερ

Την ίδια ώρα οι υπόλοιπς πόλεις-ομάδες της Bundesliga αναλαμβάνουν δράση. Το βέτο ισχύει μόνο για την πόλη του Μονάχου. Ήδη Φρανκφούρτη, Βερολίνο, Κολωνία, Βόλφσμπουργκ, Άουγκσμπουργκ ενημέρωσαν με ανακοίνωσή τους, ότι την Τετάρτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια του αγώνα Γερμανία - Ουγγαρία, τα χρώματα των γηπέδων τους θα είναι προσαρμοσμένα σε αυτά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.


Η όλη κίνηση ξεπερνά το αθλητικό πλαίσιο. Τηλεοπτικό κανάλι (ProSieben) θα «βάψει» το λογότυπό του στα χρώματα του ουράνιου τόξου και αρκετοί πολιτικοί εκφράστηκαν με δυσαρέσκεια για την απόφαση της UEFA. Χαρακτηριστικό και το tweet του Τόμας Χίτσλσπεργκερ, από τους λίγους πρώην διεθνείς που αποκάλυψαν δημόσια την ομοφυλοφιλία του.

 Δυναμικός όπως πάντα και ο Γκάρι Λίνεκερ, ο άρχοντας του Twitter. Δεν ήταν καθόλου φειδωλός στα λόγια του και προέτρεψε τους ιθύνοντες της Allianz Arena να αγνοήσουν τις υποδείξεις της UEFA.

 Do it Munich. Do it. Light it up for the world to see. @UEFA https://t.co/WotPwqNlKb

 Άλκης Τσαβδαράς

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης