πάμε euro

Δανία – Φινλανδία: Όταν το «σήμερα» θυμίζει... deja vu

Δανία – Φινλανδία: Όταν το «σήμερα» θυμίζει... deja vu

Τριάντα-πέντε ολόκληρα χρόνια έπρεπε να περάσουν για να «ξανασυναντηθούν» Δανία και Φινλανδία στην Κοπεγχάγη και σε πλαίσιο Euro, μια συνάντηση η οποία θυμίζει ένα... deja vu!

«Μονομαχία... γειτόνων», «Ντέρμπι του Βορρά», «Μάχη Σκανδιναβών»...

Όλα τα παραπάνω λοιπόν, θα μπορούσαν άνετα να αποτελέσουν έναν τίτλο για την δεύτερη κατά σειρά σημερινή αναμέτρηση και πρώτη για τον δεύτερο όμιλο του φετινού Euro, την αναμέτρηση των... γιγάντων της Σκανδιναβίας, το Δανία – Φινλανδία!

Στις 19:00 λοιπόν ώρα Ελλάδος, οι Δανοί θα υποδεχθούν τους Φινλανδούς, στο πλαίσιο της «πρεμιέρας» τους για την φετινή διοργάνωση, στην Κοπεγχάγη και συγκεκριμένα στο «θρυλικό» γήπεδο της πόλης, το «Πάρκεν».

Όμως, όλα τα παραπάνω θα έλεγε κανείς πως συνθέτουν και ένα περίεργο «deja vu» για τις δύο εν λόγω εθνικές ομάδες, το οποίο και «γυρνάει» τον χρόνο πίσω, πολύ πίσω και συγκεκριμένα στο μακρινό 1986...

Τότε, Δανία και Φινλανδία «συναντήθηκαν» στον έκτο όμιλο των προκριματικών για το Euro του 1988 και στις 29 Οκτωβρίου του '86 τέθηκαν αντιμέτωπες με έναν κάπως... παρόμοιο τρόπο όπως και σήμερα.

Κοινοί παράγοντες;

Φυσικά, η πόλη της Κοπεγχάγης και το περίφημο γήπεδο στο οποίο θα αγωνιστούν σε όλο το φετινό Euro οι Δάνοι, το «Πάρκεν» το οποίο θα έλεγε κανείς πως κρατάει έστω λίγο το... «άρωμα» από το θρυλικό «Ιντρατσπάρκεν»!

Όμως, ας θυμηθούμε το παρελθόν!

Σε εκείνον τον έκτο όμιλο των προκριματικών του Euro του '88, η Δανία του «μεγάλου» Γερμανού τεχνικού, Σεπ Πιόντεκ, πέρα από τις Τσεχοσλοβακία και Ουαλία, έμελλε να «συναντήσει» στον «δρόμο» της για την τελική φάση της διοργάνωσης την Φινλανδία του Μάρτιν Κουσέλα (Ναι, του γνώριμου για τους φίλους του Πανιωνίου) και όπως ήταν φυσικό η πρώτη «μονομαχία» των... γιγάντων της Σκανδιναβίας δεν άργησε να έρθει.

Κι έτσι λοιπόν, με το ημερολόγιο να γράφει 29 Οκτωβρίου 1986, Δανοί και Φινλανδοί παρατάχθηκαν στο «τερέν» του κατάμεστου «Ιντρατσπάρκεν» για την τρίτη αγωνιστική του έκτου ομίλου των προκριματικών του Euro.

Εκείνο το παιχνίδι, αποτελούσε την «πρεμιέρα» των Δανών στην φάση των προκριματικών, ενώ για τους Φινλανδούς ήταν το τρίτο στην σειρά, έχοντας αντιμετωπίσει πιο πριν την Ουαλία στην πρώτη αγωνιστική, όπου και «έκλεψε» τον βαθμό της ισοπαλίας με 1-1 και την Τσεχοσλοβακία στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής, όπου και ητττήθηκε με τελικό αποτέλεσμα 3-0.

Υπό το βλέμμα 40.300 φιλάθλων λοιπόν, σε εκείνη την αναμέτρηση ένα «σόλο» του Γιενς Μπέρτελσεν στο 68' φάνηκε αρκετό να βάλει... φωτιά στις ήδη «καυτές» εξέδρες του γηπέδου και στο τέλος να δώσει τους τρεις βαθμούς της νίκης στην εθνική ομάδα της Δανίας, η οποία και με αυτόν τον τρόπο μπήκε με το «δεξί» στις τότε υποχρεώσεις της.

Για την ιστορία, η Δανία εν τέλει προκρίθηκε ως πρώτη του ομίλου στην τελική φάση του Euro, ενώ η Φινλανδία ολοκλήρωσε τις έξι αγωνιστικές με μόλις τρεις βαθμούς και στην τέταρτη και τελευταία θέση του ομίλου.

Όμως, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και 35 χρόνια αργότερα Δανία και Φινλανδία «ανοίγουν» μαζί την δράση του δευτέρου ομίλου του Euro 2020, έχοντας όμως στο πίσω μέρος του μυαλού τους την δική τους ιστορία.

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και την δεύτερη σαν φάρσα», είναι το ρητό του Καρλ Μαρξ και θα έλεγε κανείς πως στην συγκεκριμένη αναμέτρηση «κολλάει» τέλεια, μιας και από το '86 έως και σήμερα η ιστορία των Δανών με τους Φινλανδούς στην Κοπεγχάγη και σε πλαίσιο Euro δεν επαναλήφθηκε ποτέ.

Μαρίνος Πάντζης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης