πάμε euro

Οι «πάρε-βάλε» των EURO και αυτοί που ετοιμάζονται για νέες ασίστ!

Οι «πάρε-βάλε» των EURO και αυτοί που ετοιμάζονται για νέες ασίστ!

Προ των πυλών βρίσκεται πλέον η έναρξη της διοργάνωσης του EURO 2020, και το «BN Sports» σας υπενθυμίζει τους καλύτερους «πασέρ» που έχουν περάσει από την διοργάνωση, κλέβοντας ολίγον τι, την δόξα από τους σκόρερ των τερμάτων.

Πρόκειται αναμφίβολα για μία ικανότητα, η οποία δεν χαρακτηρίζει τους πάντες στο παιχνίδι τους. Πολλές φορές άλλωστε, αρκετοί υποστηρίζουν πως είναι πιο σημαντικό να μπορεί κάποιος ποδοσφαιριστής να «μοιράσει» σωστά το παιχνίδι, να ελέγξει τον ρυθμό και να περάσει μία κάθετη, τελική πάσα, από το να σκοράρει.

Το γκολ βεβαίως είναι αυτό που θα κρίνει ένα παιχνίδι. Ο σκόρερ θα πανηγυρίσει και τα φώτα θα «πέσουν» πάνω του. Ποιοι είναι όμως οι καλύτεροι πασέρ που έχουν πατήσει το πόδι τους στο EURO;

Αυτοί που άλλαξαν την ροή ενός αγώνα εξαιτίας της οξυδέρκειάς που τους χαρακτηρίζει, και έφτασαν σε αριθμούς που μέχρι και σήμερα είναι απροσπέλαστοι. Ας τους δούμε αναλυτικά:
BLaqvX3CIAIC3gF_1.jpg

Οι επιδόσεις του Καρέλ Πομπόρσκι και το γκολ του που πέρασε στην ιστορία

Στην κορυφή της σχετικής λίστας, βρίσκεται ακόμη και σήμερα ο Καρέλ Πομπόρσκι. Ο Τσέχος, πρώην ποδοσφαιριστής, ο οποίος πιθανώς να έχει παραμείνει αλησμόνητος στις μνήμες των φίλων του ποδοσφαίρου, μετά την απίθανη έμπνευση που είχε στο EURO του 1996, όπου προέβη σε μία απίστευτη λόμπα απέναντι στον Μπαϊά της Εθνικής Πορτογαλίας, οδηγώντας την ομάδα του στον ημιτελικό της διοργάνωσης.

Το συγκεκριμένο γκολ πέρασε στην ιστορία ως «Poborsky Lob», με τον Τσέχο να το επαναλαμβάνει μία τριετία αργότερα, σε ένα παιχνίδι της Μπενφίκα απέναντι στην Πόρτο, και πάλι απέναντι στον ίδιο τερματοφύλακα!

Παρόλα αυτά, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, η ικανότητα του Πομπόρσκι στο σκοράρισμα δεν ήταν ιδιαίτερη. Το γκολ του δεν θα ξεχαστεί ποτέ, μέσω αυτού προτιμήθηκε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναντι τους «δικού μας» Γιώργου Δώνη, όπου πραγματοποίησε 32 συμμετοχές, αλλά ο Τσέχος ήταν εξαιρετικός κατά κύριο λόγο στην δημιουργία.

Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκεται στην κορυφή των πασέρ του EURO, παρά το γεγονός πως απουσιάζει από το 2004 από την διοργάνωση! Μετρά 8 τελικές πάσες, ενώ το τελευταίο του παιχνίδι έλαβε χώρα μετά το Μουντιάλ του 2006, βάζοντας τον επίλογο στις «δόξες» του με την Εθνική Τσεχίας στα 118 παιχνίδια!

Όπως ήταν αναμενόμενο βεβαίως, το γκολ που προαναφέρθηκε έχει βραβευτεί το 2008 από την επίσημη ιστοσελίδα του EURO, έπειτα από ψηφοφορία, περνώντας στην ιστορία, και καθιστώντας τον ίδιο αξέχαστο!

Η ισοφάριση του Κριστιάνο Ρονάλντο και η… φετινή δυνατότητα προσπέρασης

Μπορεί στην συνείδηση πολλών φίλων του ποδοσφαίρου ο Κριστιάνο Ρονάλντο να είναι ένα ποδοσφαιριστής που διακρίνεται για την ικανότητά του στο σκοράρισμα, όμως τα νούμερα του Πορτογάλου δείχνουν εμφανώς πως δεν υστερεί ούτε στην τελική πάσα.
EmZeuvYW8AECZHm_1.jpg

Μετρά άλλωστε 9 γκολ και 8 ασίστ σε 21 αναμετρήσεις του EURO, με τον ίδιο να είναι και ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει βρει δίχτυα σε 4 διαφορετικές διοργανώσεις.

Οι 8 τελικές του πάσες βεβαίως «ισοφαρίζουν» την επίδοση του Κάρελ Πομπόρκσι, με την τελευταία να είναι στον ημιτελικό της διοργάνωσης του 2016, όπου με ένα γκολ και μία ασίστ, έδωσε την πρόκριση στην Πορτογαλία, έναντι της Τσεχίας! Η τελική του πάσα μάλιστα είχε ως αποδέκτη το Νάνι, με τους δύο ποδοσφαιριστές να μετρούν 130 «κοινά» ματς και 14 γκολ, τα οποία χαρακτηρίζονται από δική τους συνεργασία (9 γκολ ο Ρονάλντο, 5 ο Νάνι).

Άξιο αναφοράς είναι βεβαίως πως μόλις σε 1 ματς που έχει σκοράρει είτε ο ένας είτε ο άλλος, η Πορτογαλία έχει ηττηθεί! Αυτό έλαβε χώρα πριν από μία δεκαετία και η Πορτογαλία είχε ως αντίπαλο την Τουρκία. Φέτος πλέον, στην επικείμενη διοργάνωση, σε περίπτωση που ο Κριστιάνο Ρονάλντο καταγράψει έστω μία τελική πάσα, αυτόματα θα «περάσει στην ιστορία», τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας…
E3S4MBUXIAUJKB6_1.jpg

Η «ισοπαλία» των υπολοίπων και η ευκαιρία των Ράμσεϊ και Εντέν Αζάρ

Από εκεί και κάτω έχουμε ισοπαλία! Οι Ντέιβιντ Μπέκαμ, Άριεν Ρόμπεν, Λούις Φίγκο, Σεσκ Φάμπρεγκας και Μπάστιαν Σβάϊνστάϊγκερ, βρίσκονται όλοι στις 5 ασίστ, με μόλις δύο ποδοσφαιριστές να τους «απειλούν».

Ο λόγος για τους Άαρον Ράμσεϊ και Εντέν Αζάρ, οι οποίοι κατέγραψαν και τις 4 ασίστ τους στο EURO του 2016, με αποτέλεσμα να αναδειχθούν κορυφαίοι στην σχετική κατηγορία, στο ίδιο τουρνουά!
E3SWoHmXMAolX4A_1.jpg

Οι επιμέρους κατηγορίες, ο Τσάβι και ο… Βασίλης Τσιάρτας

Και φτάνουμε στις επιμέρους κατηγορίες. Στις τελικές πάσες που αφορούν τις αναμετρήσεις των ομίλων, και αυτές που έλαβαν χώρα στα νοκ- άουτ παιχνίδια.

Ξεκινώντας από το πρώτο, στην κορυφή της επιμέρους κατηγορίας βρίσκονται οι Μπέκαμ, Πομπόρσκι και Ρόμπεν, όλοι με τον ίδιο αριθμό (5). Λίγοι όμως είναι αυτοί που γνωρίζουν πως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, μπορεί να μετρά 5 τελικές πάσες, αλλά δεν έχει σκοράρει ποτέ στο EURO με την Εθνική Αγγλίας, μην έχοντας επίσης αναδειχθεί ποτέ ισόπαλος!

Έχει αγωνιστεί σε 7 ματς, έχει καταγράψει 5 ασίστ και καμία εκ’ αυτών δεν έλαβε χώρα σε ματς της νοκ- άουτ φάσης. Ομολογουμένως εντυπωσιακό…

Όσο αφορά τώρα, τις ασίστ σε νοκ – άουτ παιχνίδια, εκεί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Και αυτό διότι, και πάλι στην κορυφή είναι ο Καρέλ Πομπόρσκι, όπως αναμενόταν, με 3 τελικές πάσες, ενώ ακολουθούν οι Μπόνχορ, Φαν Μπάστεν και ο Τσάβι.

Ο τελευταίος μάλιστα έχει μοιράσει τρεις φορές την πάσα που εν τέλει οδήγησε τον σκόρερ στον πανηγυρισμό, και κάθε μία από αυτές έχουν επιτευχθεί στον τελικό της διοργάνωσης, το 2008 και το 2012!

Και φτάνουμε, στον «δικό μας» Βασίλη Τσιάρτα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να λείπει κάποιος Έλληνας από την συζήτηση. Ο πρώην επιτελικός μέσος της ΑΕΚ και της Σεβίλλης άλλωστε έχει καταγράψει 2 ασίστ, και οι δύο στο αξέχαστο EURO του 2004, όπου το κατέκτησε η Ελλάδα, με τις ασίστ του Τσιάρτα να επιτυγχάνονται αποκλειστικά απέναντι στους Ίβηρες (από μία απέναντι σε Ισπανία και Πορτογαλία).
τσιάρτας_1.jpg

 Συνοψίζοντας…

  • Κάρελ Πομπόσρκι – 8
  • Κριστιάνο Ρονάλντο – 8
  • Ντέιβιντ Μπέκαμ – 5
  • Άριεν Ρόμπεν – 5
  • Λούις Φίγκο – 5
  • Σεσκ Φάμπρεγκας – 5
  • Μπάστιαν Σβάϊνστάϊγκερ – 5
  • Άαρον Ράμσεϊ – 4
  • Εντέν Αζάρ – 4

Φτάνοντας λοιπόν στο σήμερα, γίνεται αντιληπτό πως μόνο οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Άαρον Ράμσεϊ και Εντέν Αζάρ έχουν την δυνατότητα να ανεβάσουν τα νούμερα τους, όντες «επικίνδυνοι» για τους υπολοίπους! Μένει να δούμε αν ο στόχος τους θα στεφθεί από επιτυχία… Η απάντηση σε μερικές ημέρες από τώρα!

Δημήτρης Μανάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης