πάμε euro

Euro 2020: Την κορυφή η Premier League, την έκπληξη η Championship και η Ελλάδα… πουθενά

Euro 2020: Την κορυφή η Premier League, την έκπληξη η Championship και η Ελλάδα… πουθενά

Η Championship θεωρείται ως ένα από τα πιο δύσκολα πρωταθλήματα και το φετινό Euro το αποδεικνύει…

29 Μαΐου του 2021. Η Μπρέντφορντ βρίσκεται για 10η φορά σε τελικό play-off ανόδου στης Championshipκαι κόντρα στην Σουόνσι, κατάφερε να ανέβει στη Premier League μετά από 74 χρόνια. Το ματς ήταν γνωστό και ως το «παιχνίδι των 180 εκατ. ευρώ». Ένα ποσό που ξεπερνάει τη λογική αλλά όχι άδικα.

Η δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας δεν θεωρείται τυχαία ως ένα από τα πιο δύσκολα και κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Η απόδειξη έρχεται από τις κλήσεις στο φετινό Euro. Συνολικά 31 ποδοσφαιριστές από ομάδες της Championship θα βρίσκονται στα γήπεδα για τα τελικά της διοργάνωσης, δείγμα της ποιότητας που υπάρχει στο πρωτάθλημα.

Από εκεί και πέρα, η Premier League έχει δικαιωματικά την πρωτιά, με τη Bundesliga να ακολουθεί αλλά με μεγάλη διαφορά. Οι μεγάλες κατηγορίες που βρίσκονται κάτω από τη Championship και η (άφαντη) «ελληνική» συμμετοχή.
thumbnail_Image-1.jpg

Η Premier League έχει την τιμητική της…

Σύμφωνα με ένα γράφημα του «The Athletic», το αγγλικό πρωτάθλημα έχει κερδίσει δικαιωματικά την πρωτιά στην συγκεκριμένη κατηγορία. Η Premier League εκπροσωπείται από συνολικά 118 ποδοσφαιριστές, με αξιοσημείωτο πως οι 24 από αυτούς, ανήκουν στην αποστολή της Εθνικής Αγγλίας.

Το απίστευτο σε αυτό, είναι πως μόλις δύο ποδοσφαιριστές παίζουν μακριά από το Νησί, και, αμφότεροι, φοράνε τα χρώματα της Ντόρτμουντ. Ο λόγος για τους Τζουντ Μπέλινγκχαμ και Τζέιντον Σάντσο, οι οποίοι αποτελούν τις μοναδικές εξαιρέσεις από την αποστολή των «λιονταριών».

2η η Bundesliga, πάνω από Ολλανδία και Γαλλία η Championship…

Το γερμανικό πρωτάθλημα κατέχει την δεύτερη θέση σε αυτή τη τεράστια λίστα. Μπορεί οι διαφορές με την Αγγλία να είναι μεγάλες (έχει 90 συνολικά ποδοσφαιριστές), όμως αυτό δεν αναιρεί τον συνωστισμό της παρουσίας από ποδοσφαιριστές της Bundesliga. Από εκεί και πέρα ακολουθούν Ιταλία, Ρωσία και Ισπανία, όμως το σερί με τα κορυφαία πρωταθλήματα σταματάει εκεί.

Η Championship είναι η μοναδική δεύτερη κατηγορία που υπάρχει στη λίστα και μάλιστα με 31εκπροσώπους. Το απίθανο είναι πως κανείς δεν βρίσκεται στους εκλεκτούς της Αγγλίας (!). Όλοι αγωνίζονται σε άλλες χώρες και, ταυτόχρονα, δύο από τα τοπ έξι πρωταθλήματα της Ευρώπης, βρίσκονταιακριβώς από κάτω. Το ένα είναι η Ligue 1 και το άλλο το ολλανδικό πρωτάθλημα. Δύο κατηγορίες με τεράστια ταλέντα και πλούσια ποιότητα.

Το τραγικό στατιστικό της Ελλάδας και η ευχάριστη έκπληξη της Κύπρου…

Από τα ψηλά πάμε στα… χαμηλά. Η Ελλάδα φέτος έχει «φτωχή» εκπροσώπηση. Συγκεκριμένα, μόλις τρεις ποδοσφαιριστές θα δώσουν το παρών, με τον έναν να αποχωρεί μέσα στο καλοκαίρι. Ο Μίκαελ Κρμέντσικ (Τσεχία) και ο Κάρολ Σφιντέρσκι (Πολωνία) είναι από τον ΠΑΟΚ και ο Τιμ Σπαρβ (Φινλανδία) από τη Λάρισα.

Μάλιστα, το συμβόλαιο του τελευταίου δεν θα ανανεωθεί, με αποτέλεσμα μετά το Euro να αποτελέσει παρελθόν από την ομάδα της Θεσσαλίας. Φυσικά, ούτε ο Τσέχος φορ του Δικεφάλου έχει σίγουρη παρουσία στη χώρα μας, καθώς είναι δανεικός από τη Μπριζ. Αντίθετα, η Κύπρος είναι μία ευχάριστη έκπληξη για τις φετινές παρουσίες. Αναλυτικά, έχει φέτος οκτώ εκπροσώπους για τα τελικά του Euro, οι οποίοι είναι: Αραγιούρι (Πάφος), Βαλακάρι (Πάφος), Σισκόφσκι (Δόξα Κατωκοπιάς), Σπιρόφσκι (ΑΕΚ Λάρνακας), Τριτσκόφσκι (ΑΕΚ Λάρνακας), Χούμποτσαν (Ομόνοια), Ντούρις (Ομόνοια) και Άνταμ Λανγκ (Ομόνοια).
EaWS1UuXkAsRzQb.jpeg

Οι απώλειες δεν έλειψαν. Σίγουρα υπάρχουν ποδοσφαιριστές που θα θέλαμε να θαυμάσουμε στα γήπεδα του φετινού Euro. Όμως, τα πρόσωπα και τα ονόματα που θα βρεθούν εκεί, δίνουν την υπόσχεση που θα απολαύσουμε (ξανά) πλούσιο θέαμα.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης