Box to Box

Bundesliga: Η μικρομεσαία Φράιμπουργκ έχτισε, έναντι 76,5 εκατ. ευρώ, το πιο οικολογικό γήπεδο του πλανήτη

Bundesliga: Η μικρομεσαία Φράιμπουργκ έχτισε, έναντι 76,5 εκατ. ευρώ, το πιο οικολογικό γήπεδο του πλανήτη
Ο σύλλογος του... χωριού από το Μέλανα Δρυμό, εξελίσσεται σε ένα θελκτικό γερμανικό κλαμπ, χάρη στο νέο «στολίδι» του

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Τέλη Ιουνίου διεξήχθη η κλήρωση για τη νέα σεζόν της Bundesliga. Η Φράιμπουργκ ξεκινά την 6η σερί σεζόν της στην κατηγορία με εκτός έδρας παιχνίδι στο Μπίλεφελντ. Το πρώτο εντός έδρας ματς (20-22/8) φέρνει την υπέρλαμπρη Ντόρτμουντ στο Μπράισγκαου. Το καλό ερώτημα που τίθεται είναι: που θα υποδεχθεί η Φράιμπουργκ την Μπορούσια;

Με καθυστέρηση ενός έτους

Από την περασμένη αγωνιστική περίοδο (Οκτώβριος 2020) ετοιμάστηκε η νέα Αρένα της ομάδας, που εδρεύει σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας. Στο νοτιοδυτικό μέρος της πολιτείας του Baden-Württemberg, το Schwarzwald Stadion θα χρησιμοποιηθεί για άλλες αθλητικές εκδηλώσεις και το μέλος της Bundesliga από το 2009 (με εξαίρεση τη σεζόν 2015-16) θα μετακομίσει στο νέο γήπεδο, που χτίστηκε κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης. Κόστος: 76,5 εκατομμύρια ευρώ. Χωρητικότητα: 34.700 θέσεις.

FREIBURGSTADION.jpg

Η πανδημία καθυστέρησε αρκετά την ολοκλήρωση του πιο μοντέρνου γηπέδου. Ταυτόχρονα, όμως, έδωσε την ευκαιρία στην κατασκευαστική εταιρεία να τελειοποιήσει ένα έργο που όμοιό του δεν υπάρχει στη Γερμανία, στην Ευρώπη και γενικότερα, στον κόσμο. Πέραν του γεγονότος ότι οι ιθύνοντες της Φράιμπουργκ «βολεύτηκαν» με την αναγκαία αναβολή, μιας και δεν θέλησαν να προχωρήσουν στα αποκαλυπτήρια, χωρίς την παρουσία των οπαδών.

Ο μεγαλύτερος ηλιακός του κόσμου

Εύλογα αναρωτιέστε «ένα γήπεδο, τι το διαφορετικό μπορεί να περιλαμβάνει;». Κι’ όμως, οι καιροί αλλάζουν, οι εταιρείες προοδεύουν και το περιβάλλον απαιτεί παραπάνω φροντίδα. Η εταιρεία HPP Architekten, με έργα σε Γερμανία, Τουρκία και Κίνα, ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη.

Το σκέπαστρο του SC Stadion (εκκρεμεί η επίσημη ονομασία του γηπέδου) κόστισε 1,5 εκατ. ευρώ και αποτελεί επίσημα - παγκοσμίως - το μεγαλύτερο ηλιακό σύστημα. Θα χορηγεί ενεργειακά ακόμα και τη γειτονική βιομηχανική περιοχή, στο βόρειο μέρος της πόλης. Το φωτοβολταϊκό εύρος φτάνει τα 15.000 τετραγωνικά μέτρα και θα δημιουργεί μέχρι και 2,3 εκατ. κιλοβατώρες ετησίως. Ενέργεια που ισοδυναμεί με όσα καταναλώνουν 1.000 νοικοκυριά.

Η Αρένα της Φράιμπουργκ θα προσφέρει κι’ άλλες καινοτομίες για τους παρευρισκόμενους. Δίκτυο 10G, δέκα σημεία φόρτισης ηλεκτρονικών αυτοκινήτων, 3.700 θέσεις πάρκινγκ για ποδήλατα. Διόλου άσχημα για ένα μικρομεσαίο κλαμπ της Bundesliga.

SCF_PODHLATO_1.jpg

Κόποι πολλών ετών

Ορισμένα απ’ από τα άνωθεν ίσως και να μη σας ενδιαφέρουν καν. Σίγουρα, όμως, έχουν τη σημασία τους. Προκαλεί εντύπωση, ακόμα και για γερμανικά δεδομένα, ότι αναφερόμαστε σε μία μικρομεσαία ομάδα, η οποία ετησίως εισπράττει λιγότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, σπάνια συμμετέχει σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση και εν κατακλείδι, δαπανά για το νέο γήπεδό της 76,5 εκατομμύρια ευρώ.

Έως τώρα σταθήκαμε στο μη αγωνιστικό κομμάτι του κλαμπ. Χαρακτηριστικό της Φράιμπουργκ είναι η.... αιωνόβια παρουσία προπονητών στο τιμόνι της, τουλάχιστον αν κρίνουμε τα δεδομένα της εποχής. Αρκεί να αναφέρουμε πως από το 1991 πέρασαν από τον πάγκο της μόλις τρία ονόματα. Ο Volker Finke (16 χρόνια), o Robin Dutt (4 χρόνια) και από τον Δεκέμβριο του 2011 ο Christian Streich. Συνέπεια, προγραμματισμός, επαγγελματισμός.

Και πάλι, ένα τέτοιο εγχείρημα βρήκα εμπόδιο μπροστά του. Τα οποία διατηρούνται για τη νέα σεζόν. Οι τοπικές αρχές επέμειναν και δικαιώθηκαν στα... ωράρια των αγώνων. Έτσι δεν θα επιτρέπεται διεξαγωγή παιχνιδιού τις καθημερινές μετά τις 21.00 το βράδυ, όπως και Κυριακή μεταξύ 14.00 και 16.00 το απόγευμα. Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης