Basket Talk

Μία άλλη μπασκετική... Ελλάδα στη μακρινή Κόστα Ρίκα και το πατριωτάκι μας ο Ματ!

Μία άλλη μπασκετική... Ελλάδα στη μακρινή Κόστα Ρίκα και το πατριωτάκι μας ο Ματ!

Ήταν 27 Ιουλίου του 1867, όταν δημιουργήθηκε μία δεύτερηΕλλάδα, μακριά από τα γνώριμα δεδομένα, εκπροσωπώντας όμως το όνομα της χώρας στις επαρχιακές περιοχές της Κόστα Ρίκα. Στα γήπεδά της εμφανίζεται ο Ματ Κιατίπης, ένα δικό μας παιδί!

Η Κόστα Ρίκα, διατηρεί τόσο την «πρωτιά» στην αναγνώριση της Ελλάδας ως ανεξάρτητη μετά την Επανάσταση του 1821, όσο και την πάσης φύσεως σύνδεση με τη χώρα. Η πόλη της Grecia, που ανήκει σε αυτή, μέσα σε αρκετές αναφορές για τον πολιτισμό, την οικονομία και την κουλτούρα της, μπορεί να συμπεριλάβει και την παρουσία της μπασκετικής της ομάδας που αγωνίζεται στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Μπλε και πράσινο. Τα χρώματα που συνοδεύουν κάθε πτυχή της Ελλάδας και την κάνουν να φημίζεται για απόλυτο συνδυασμό, ακολουθούν και τις εμφανίσεις των παικτών της Grecia!

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι γύρω από το πως προήλθε η σύνδεση της συγκεκριμένης πόλης με την αντίστοιχη χώρα, τους οποίους ο Μάθιου (Ματ) Κιατίπης, ο Ελληνοκαναδός μπασκετμπολίστας με καταγωγή από τη Φλώρινα, που φόρεσε τη φανέλα της Γκρέσια, μιλώντας στο BN Sports, φρόντισε να ξεκαθαρίσει.

Όπως μας λέει ο ίδιος, κάθε μία ιστορία αφορά την πελώρια εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Κάποιοι, μάλιστα, επισημαίνουν πως πρόκειται για δώρο που προοριζόταν από μία ξένη χώρα για την Ελλάδα και λανθασμένα κατέληξε στη Grecia της Κόστα Ρίκα.

Ο δεσμός του Ματ με την χώρα μας, όμως είναι ακόμη πιο ισχυρός. Ολόκληρη η οικογένειά του, τον ανέθρεψε με γνώμονα την ελληνική του καταγωγή, κρατώντας ζωντανά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Εντάχθηκε στον αθλητικό κόσμο από πολύ μικρός, όταν η μητέρα του του δώρισε μία… πλαστική μπασκέτα και μέσα από διάφορες εξιστορήσεις του παππού του για κάθε επιτυχία στα τμήματα του Παναθηναϊκού θέλησε να κυνηγήσει το όνειρό του.

Τα πρώτα του βήματα πραγματοποιήθηκαν στα γήπεδα του Καναδά με ομάδες νέων, μέχρι τη στιγμή που ένας σκάουτερ του άνοιξε τον δρόμο των ΗΠΑ«Έπαιξα στη Βόρεια Καρολίνα με τη Cape Fear Academy και 2 χρόνια αργότερα βρέθηκα στο NCAA, με τη δεύτερη σεζόν να διακόπτεται λόγω της πανδημίας. Έτσι κατέληξα στην Κόστα Ρίκα για να ζήσω με τον πατέρα μου, όπου έγινα pick στο Νο4 του πρώτου draft της χώρας για ξένους παίκτες τον Απρίλιο και αμέσως εντάχθηκα στην Grecia» λέει χαρακτηριστικά.

Εκείνη την περίοδο ο Ελληνοκαναδός πόιντ γκαρντ ξεκινούσε και τις διαδικασίες πολιτογράφησης, ώστε να μπορέσει να αγωνιστεί κάποια στιγμή στην Ελλάδα! Αναφερόμενος στα όσα γνωρίζει για τη χώρα, ο Κιατίπης επισημαίνει: «Ο παππούς μου και εγώ μοιραζόμασταν πάντα μια αγάπη και σύνδεση για τον αθλητισμό - ειδικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Αυτός ήταν ο λόγος που εμπνεύστηκα τόσο πολύ να γίνω επαγγελματίας μπασκετμπολίστας. Πριν πεθάνει μου είπε πως το να παίξω επαγγελματικό μπάσκετ στην Ελλάδα θα ήταν απίστευτο επίτευγμα».

Και τη συμβουλή αυτή σκοπεύει να ακολουθήσει ο Ματ, αφού επιχειρεί να τρέξει τις διαδικασίες για το ελληνικό του διαβατήριο, έχοντας ήδη στείλει την αίτηση στο Προξενείο του Τορόντο, στο οποίο θα παρευρεθεί στις 21 Σεπτεμβρίου για την όποια εξέλιξη.

Με μία μικρή διάθεσηαποκάλυψης, τονίζει: «Σίγουρα έχω φανταστεί να παίζω στην Ελλάδα. Έχω μιλήσει με πολλούς ανθρώπους εκεί, ειδικά με τον ατζέντη μου, ο οποίος είναι Έλληνας, και κάποιες ομάδες της Α1. Πρώτος μου στόχος είναι να εκπροσωπήσω μερικούς από αυτούς τους θρυλικούς συλλόγους και να τους βοηθήσω να κερδίσουν ένα πρωτάθλημα».

Η νοοτροπία της πορτοκαλί θεάς είναι ενεργή και επιχειρηματικά για τον Ματ. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, διαθέτει εταιρία, η οποία έχει ως στόχο τη βελτίωση των αθλητών. Εργάζονται κυρίως πάνω στην ταχύτητα, την ευελιξία και την αλτικότητα, ενώ διαθέτουν πελάτες από περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο, ακόμη και από την Ελλάδα. Στοιχεία που αναγνωρίζονται και στο δικό του παιχνίδι!

Αυτή η όμορφη μπασκετική ιστορία μπορεί να ακολουθεί και τις δύο υπαρκτέςΕλλάδες του κόσμου που ενώνονται ουσιαστικά μέσα από μία καταγωγή και μία μεγάλη αγάπη.

Σταυρούλα Μουστακάτου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης