Basket Talk

Μιχαήλ Ναουμόσκι: Το «διαμάντι» της ΜΖΤ Σκοπίων με τα μπασκετικά... γονίδια του διάσημου πατέρα Πέταρ!

Μιχαήλ Ναουμόσκι: Το «διαμάντι» της ΜΖΤ Σκοπίων με τα μπασκετικά... γονίδια του διάσημου πατέρα Πέταρ!

Ο Μιχαήλ Ναουμόσκι βρίσκεται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα με την ΜΖΤ Σκοπίων για μία σειρά φιλικών αγώνων και ελπίζει να φτάσει όσο περισσότερο μπορεί τον θρύλο που «έπλασε» ο πατέρας του, Πέταρ Ναουμόσκι.

Σχετικά Άρθρα

Συνήθως είναι βαρύ το φορτίο για κάποιο παιδί που βρίσκεται στην αρχή της καριέρας του και έχει πατέρα ένα «κολοσσιαίο» όνομα το ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως ο Μιχαήλ Ναουμόσκι. Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες και οι απαιτήσεις υψηλές. Όμως ο νεαρός Σκοπιανός γκαρντ δείχνει συμβιβασμένος με αυτή την ιδέα και αποφασισμένος να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του, Πέταρ Ναουμόσκι.

Ο Μιχαήλ πριν λίγους μήνες ενηλικιώθηκε και είναι το μικρότερο μέλος της οικογένειας. Αυτό το διάστημα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της προετοιμασίας με τη ΜΖΤ Σκοπίων για να αντιμετωπίσει τον Άρη και τον Ηρακλή αντίστοιχα. Τα πρώτα δείγματα γραφής θετικά και σε πολλές φάσεις έφερνε στο... νου τον πατέρα του. Η θέση που αγωνίζεται βέβαια είναι διαφορετική συγκριτικά με τον πατέρα του, καθώς χρησιμοποιείται στο 3 και το 4 ενώ η άλλοτε ηγετική «φιγούρα» της Εφές Πίλσεν αγωνιζόταν στην περιφέρεια.



Το ταλέντο και τα φυσικά προσόντα υπάρχουν (2.05 μέτρα ύψος) και πλέον είναι απαραίτητη η σωστή καθοδήγηση. Πριν μετακομίσει στην ΜΖΤ Σκοπίων φόρεσε τη φανέλα της Vardar και είχε ένα σύντομο πέρασμα από τις ακαδημίες της Γαλατασαράι. Η μοίρα παίζει τα δικά της... παιχνίδια, καθώς η τωρινή του ομάδα έμελλε να είναι ο τελευταίος σταθμός στην πλούσια καριέρα του πατέρα του (2010-11).



Το μπασκετικό «ταξίδι» του Πέταρ Ναουμόσκι που διήρκησε 22 χρόνια μοιράστηκε σε τέσσερις χώρες. Από τη μία είναι η Κροατία, όπου σε μόλις δύο χρόνια χάρηκε τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του, κατακτώντας δύο σερί Ευρωλίγκες με τη Γιουγκοπλάστικα, από την άλλη η Ιταλία, αγωνιζόμενος στα μεγαθήρια της εποχής του (Μπένετον Τρεβίζο, Σιένα, Ολίμπια Μιλάνο), ενώ σημαντική θέση στην καρδιά του δεν γινόταν να μην έχει η Τουρκία. Εκεί έζησε έντονες στιγμές με την Εφές σε δύο θητείες, κατακτώντας ευρωπαϊκούς και εγχώριους τίτλους, ενώ προς τιμήν του αποσύρθηκε η φανέλα με το νούμερο επτά.



Οι ισχυροί δεσμοί με τη χώρα του εξασφάλισαν την έκδοση τουρκικού διαβατηρίου, αλλάζοντας το όνομά του σε Nαμίκ Πολάτ, ενώ παράλληλα έχει ιταλική υπηκοότητα. Ο Πέταρ Ναουμόσκι ήταν παρών και στο πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο του Άρη το 1993 στο Τορίνο, όπου εκεί διεξήχθη ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Ο Ναουμόσκι βρέθηκε στην αντίθετη πλευρά με την Εφές Πίλσεν, σε έναν αγώνα όπου αμαυρώθηκε από τα σοβαρά επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων μετά τη λήξη και πριν την απονομή, με τη συμμετοχή και παικτών! Σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα ο υιός Ναουμόσκι αντιμετώπισε ξανά τον Άρη, έστω και σε φιλικό φέρνοντας μνήμες από εκείνο το ματς.

Νίκος Τσώτας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης