Basket Talk

Τα... λαβράκια του Λαυρίου – 6+1 περιπτώσεις άσημων παικτών που έδειξαν το ταλέντο τους στην Ελλάδα!

Τα... λαβράκια του Λαυρίου – 6+1 περιπτώσεις άσημων παικτών που έδειξαν το ταλέντο τους στην Ελλάδα!

Άσημοι παίκτες που ανακάλυψε ο Χρήστος Σερέλης, τους έφερε στο Λαύριο και τους βοήθησε να δείξουν την αξία τους.

Το Λαύριο ανέβηκε στην Α1 τη σεζόν 20015-16 και έκτοτε, χρόνο με το χρόνο, κάνει σταθερά βήματα προόδου, με αποκορύφωμα την περσινή παρουσία στους τελικούς της Basket League κόντρα στον Παναθηναϊκό και την κατάληψη τελικά της δεύτερης θέσης. Σε αυτή την ανοδική πορεία έχει συμβάλει τα μέγιστα η σταθερή παρουσία του Χρήστου Σερέλη στον πάγκο και η υποστήριξη της διοίκησης στο πλάνο του Έλληνα τεχνικού, που κάθε καλοκαίρι καταφέρνει να ανακαλύπτει κελεπούρια και να τα βοηθάει να αναδείξουν το ταλέντο τους. 

 

Αναμφίβολα, αυτός που μέχρι σήμερα έχει κάνει τη μεγαλύτερη καριέρα είναι ο Κέβιν Πάντερ. Αφού δεν κατάφερε να ακούσει το όνομά του στο draft, ήρθε και αγωνίστηκε στο Λαύριο τη σεζόν 2016-17, μετρώντας κατά μέσο όρο 12.5 πόντους και 2.3 ριμπάουντ σε 21 αναμετρήσεις στην παρθενική του επαγγελματική χρονιά. Στις 27 Μαρτίου του 2017 έφυγε από την Ελλάδα και υπέγραψε στην βελγική Αντβέρμπ. Το ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς τον βρήκε στην Πολωνία, να αγωνίζεται με τη Ρόσα Ράντομ, όμως λίγο αργότερα, τον Φεβρουαρίου του 2018, η ΑΕΚ τον ξαναέφερε σε γνώριμα λημέρια. Με την «Ένωση» κατέκτησε τόσο το Κύπελλο Ελλάδας, όσο και το Basketball Champions League. Ακολούθησε μια μετακόμιση στην Ιταλία για λογαριασμό της Βίρτους Μπολόνια, ένας δεύτερος, διαδοχικός τίτλος στο BCL και ένα βραβείο MVP στο Final 4 της διοργάνωσης. Ο Πάντερ είχε πλέον αποκτήσει δυνατό όνομα στην ευρωπαϊκή αγορά και ανταποκρίθηκε θετικά στο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, που τον έφερε για τρίτη φορά στη χώρα μας το 2019. Η συνεργασία του όμως με τους «ερυθρόλευκους» δεν ευδοκίμησε, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός γκαρντ να μετακομίσει στη Σερβία για λογαριασμό του Ερυθρού Αστέρα. Ακολούθησε μια σεζόν με την Αρμάνι Μιλάνο, που έφτασε μέχρι το Final 4 της Euroleague, ενώ πριν από λίγο καιρό, ο Πάντερ αποτέλεσε μία από τις «βόμβες» της Παρτιζάντου Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

 

Επιτυχημένη ήταν και η ανακάλυψη του Τζαμάλ Νίξον, ο οποίος προτού έρθει στο Λαύριο (2015-16) αγωνιζόταν σε άσημες ομάδες της Γερμανίας, όπως η Nürnberg και η Phoenix Hagen. Μετά την πρώτη του χρονιά υπό την καθοδήγηση του Σερέλη, ο Νίξον πήρε μετραγραφή για την ιστορική Λιμόζ, μέχρι τον Δεκέμβριο όμως είχε επιστρέφει στο Λαύριο, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2019. Έπειτα επέστρεψε στη Γερμανία, φορώντας για ένα σύντομο διάστημα τη φανέλα της Λούντβιγκσμπουργκ (2020), ενώ το ίδιο έτος έκανε επανεμφάνιση και από τα μέρη μας, για λογαριασμό του Προμηθέα Πάτρας.

 
zamal-nixon.jpg

Άξια αναφοράς και η περίπτωση του Μπράντον Γιανγκ, τον οποίο το Λαύριο «ψώνισε» από την G-League, όπου αγωνιζόταν το 2015 με τη θυγατρική ομάδα των Ντάλας Μάβερικς. Στη ρούκι σεζόν του στην Basket League μέτρησε 12.1 πόντους, 3.0 ριμπάουντ και 2.7 ασίστ μ.ό. Το 2018 επανήλθε στην Ελλάδα ως παίκτης του Κολοσσού Ρόδου, ενώ το 2019 ξαναφόρεσε τη φανέλα του Λαυρίου.

 

Με το «καλημέρα» ξεχώρισε και η περίπτωση του Κάιλ Άλμαν, τον οποίο το Λαύριο πήρε με το που αποφοίτησε από το Cal State Fullerton. Τη σεζόν 2019-20, ο εκρηκτικός Άλμαν μέτρησε κατά μέσο 11.0 πόντους, με 2.2 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ σε 20 αναμετρήσεις και εξαργύρωσε τις καλές του εμφανίσεις με μια μεταγραφή στη Βεφ Ρίγα. Την προσεχή αγωνιστική περίοδο θα βρεθεί στη Γαλλία με την νεοφώτιστη Πάρις Μπάσκετμπολ, η οποία ιδρύθηκε το 2018 και αναπτύσσεται ραγδαία.

 BASKET LEAGUE / ˁՑɏ -  ˁщӁ.  (֙ԏÑVɁ: ȁ́ӇӠć̏ЏՋϓ / EUROKINISSI)

Τέλος, από την περσινή σεζόν δεν μπορούμε παρά να αναφέρουμε τους Άλφα Ντιαλό και Τάισον Κάρτερ. Ο μεν πρώτος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό (το οποίο κατά πιθανότητα θα λυθεί, αφού τελικά οι δύο πλευρές δεν τα βρίσκουν), ο δε δεύτερος συγκέντρωσε τόσο το ενδιαφέρον της Ζαλγκίρις Κάουνας, όσο και του Ολυμπιακού, αλλά θα παραμείνει τελικά για δεύτερη χρονιά κάτοικος Λαυρίου, με στόχο και να βοηθήσει την ομάδα σε Ελλάδα και BCL, αλλά και να αυξήσει περαιτέρω τις μετοχές του.

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης