Basket Talk

Πέτερι Κόπονεν: Από τα σαλόνια της Euroleague στα... αλώνια της Φινλανδίας

Πέτερι Κόπονεν: Από τα σαλόνια της Euroleague στα... αλώνια της Φινλανδίας

Ο Πέτερι Κόπονεν αφήνει τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και επιστρέφει στην πατρίδα του, την Φινλανδία.

 

Από περιζήτος «μπομπέρ» στην Euroleague, στο ανυποληψία του φινλανδικού πρωταθλήματος. Ο Πέτερι Κόπονεν επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από 13 χρόνια, για λογαριασμό της Ελσίνκι, και όπως είναι φυσικό, αυτή η απόφαση γεννά απορίες. Τι πήγε λάθος τα τελευταία δύο χρόνια και έμεινε ο 33χρονος σουτέρ στα αζήτητα;

Παρότι ξεκίνησε την καριέρα του από τη γεννέτηρά του, την Φινλανδία, το 2007 απέσπασε το ενδιαφέρον τον Φιλαδέλφεια Σίξερς, που τον επέλεξαν στην 30η θέση του draft. Ο Κόπονεν δεν έκανε όμως το άλμα για το NBA. Αντ'αυτού υπέγραψε 4ετές συμβόλαιο με την Βίρτους Μπολόνια και μετακόμισε στην Ιταλία. Έπειτα ακολούθησε μια τετραετής θητεία στη Ρωσία, για χάρη της Χίμκι, με την οποία κατέκτησε το EuroCup τη σεζόν 2014-15, με τον ίδιο να μετράει εκείνη τη χρονιά 13.5 πόντους κατά μ.ό, σουτάρωντας με 45.4% από την περίμετρο!

Από το 2015 μέχρι και το 2020, ο Κόπονεν φιγούραρε στα κορυφαία ευρωπαϊκά παρκέ. Μετά τη Χίμκι ακολούθησε μια διετία στην Μπαρτσελόνα και άλλη μία διετία στην Μπάγερν Μονάχου. Το δυνατό του στοιχείο ήταν πάντα το “φαρμακερό” του σουτ. Η ευστοχία του πίσω από τη γραμμή του τριπόντου άγγιζε το 40-50%!

Μετά τους «Μπλαουγκράνα», το καλοκαίρι του 2018, ο Φινλανδός γκαρντ είχε έρθει πολύ κοντά σε συμφωνία με τον Παναθηναϊκό. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, είχε έρθει πολύ κοντά με τον τότε τεχνικό των «πρασίνων», τον Τσάβι Πασκουάλ, αλλά η ομάδα έκανε εν τέλει πίσω, όπως είχε δηλώσει λίγο καιρό αργότερα ο ίδιος ο Κόπονεν. Το διαφαινόμενο deal χάλασε στο οικονομικό κομμάτι, αφού υπήρχε απόσταση ανάμεσα στο ποσό που ήταν διατεθειμένο να δώσει το “τριφύλλι” και στο κασέ που είχε τότε ο έμπειρος σουτέρ.

Με τους Βαυαρούς είχε υπογράψει τριετές συμβόλαιο, όμως τελικά αποχώρησε από το Μόναχο μετά από δύο σεζόν. Κάπου εκεί ξεκίνησε η κάτω βόλτα...Αφού έμεινε χωρίς μπασκετική στέγη για κάποιους μήνες, το 2021 επέστρεψε στην Ιταλία, αυτή τη φορά για τη Ρέτζιο Εμίλια, τη φανέλα της οποίας φόρεσε για 11 παιχνίδια. Με τούτα και με εκείνα o Κόπονεν κατάλαβε ότι δεν περνάει πια η μπογιά του και αποφάσισε να γυρίσει στα πάτρια εδάφη.

Θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα διαφορετικά αν αντί για τη Γερμανία είχε έρθει στην Ελλάδα; Κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια πιο συμφέρουσα οικονομικά πρόταση, δεν είναι κατ'ανάγκη και η καλύτερη επιλογή.

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης