Basket Talk

Alperen Şengün: Tο παιδί-θαύμα του τουρκικού μπάσκετ έτοιμο για εκτόξευση στο Houston

Alperen Şengün: Tο παιδί-θαύμα του τουρκικού μπάσκετ έτοιμο για εκτόξευση στο Houston
Το small ball και το υπάρχον ρόστερ των Rockets, ενδέχεται να… κάψουν τον πιο ταλαντούχο νεαρό ψηλό που παρήγαγε η Ευρώπη.
Σχετικά Άρθρα

O 19χρονος πρώην center της Beşiktaş έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, αφού από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στο NBA με τα χρώματα των Houston Rockets. Ο Şengün διέπρεψε στο Τουρκικό πρωτάθλημα -του οποίου αναδείχτηκε και MVP- και αρκετοί τον θεωρούν ως τον κορυφαίο Ευρωπαίο παίκτη του φετινού draft.

Οι Rockets τον ήθελαν, γι’ αυτό και τον επέλεξαν από τους Thunder μέσω ανταλλαγής στο νούμερο 16, ωστόσο, κάποιες κινήσεις τους δημιουργούν ερωτηματικά σχετικά με το πόσο καλό fit θα είναι τελικά ο Alperen Şengün στην ομάδα του Stephen Silas.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, οι «Ρουκέτες» φαντάζουν ως τον ιδανικό προορισμό για κάθε rookie, αφού έχουν μπει σε total rebuilding mode, θέλοντας να στηρίξουν και να στηριχθούν σε νεαρούς παίκτες.

Οι κύριοι παράγοντες που ενδέχεται να οριοθετήσουν την εξέλιξη του Şengün είναι δύο. Ο πρώτος αφορά το ρόστερ της ομάδας. Στις θέσεις των centers οι Rockets έχουν ήδη τους Christian Wood -ο καλύτερος παίκτης τους πέρυσι μέχρι να τραυματιστεί- και Daniel Theis, που αποκτήθηκε πρόσφατα στην Free Agency. Με λίγα λόγια, ο χρόνος συμμετοχής του Τούρκου ψηλού πιθανότατα θα είναι περιορισμένος, αφού αποτελεί την τρίτη επιλογή του coach Silas.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο αφορά τον τρόπο παιχνιδιού των Rockets, που δεν είναι άλλος από το small ball που εδραίωσε ο Mike D'Anton. Οι «Rox» φαίνεται πως συνεχίζουν να επιλέγουν τα ευέλικτα και ημίψηλα σχήματα στα οποία δεν έχουν θέση οι… κλασικοί centers όπως ο Şengün. Ταυτόχρονα, ειδική αναφορά αξίζει και στα guards που θέλει να στηρίξει το Front Office του Houston, τους Kevin Porter Jr και Jalen Green, που αρέσκονται περισσότερο στο σκοράρισμα παρά στη δημιουργία.

Ο Alperen Şengün είναι χαρισματικός στο low post, ειδικεύεται σε συνθήκες ένας εναντίων ενός όταν είναι στο ζωγραφιστό και πασάρει εξαιρετικά για το μέγεθος του. Ωστόσο, δεν έχει range στο παιχνίδι του και δεν μπορεί να αναδείξει το ταλέντο του σε off ball καταστάσεις.

Συνοψίζοντας, ο Şengün συνεχίζει να αποτελεί ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο prospect, όμως τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά φαίνεται να μην ταιριάζουν τόσο με την παρούσα εκδοχή της ομάδας του. Σίγουρα είναι νωρίς ακόμα για να προδικάζει κανείς την εξέλιξη του. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι Brook Lopez και Marc Gasol κατάφεραν να χτίσουν ένα πολύ αξιόπιστο παιχνίδι μακριά από τη ρακέτα μετά τα πρώτα τους χρόνια στο NBA.

Πάνος Σταμούλης

www.bnsport.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης