Basket Talk

Παγκόσμιο Κύπελλο U19: Τα «διαμάντια» της διοργάνωσης που αγωνίστηκαν σαν... άνδρες

Παγκόσμιο Κύπελλο U19: Τα «διαμάντια» της διοργάνωσης που αγωνίστηκαν σαν... άνδρες
Το Παγκόσμιο Κύπελλο U19 που διεξήχθη στη Ρίγα της Λετονίας τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω του τις τελευταίες μέρες και όχι άδικα, καθώς εκεί ήταν μαζεμένα όλα τα ταλέντα αυτών των ηλικιών και αναμένεται να μας απασχολήσουν σίγουρα στο άμεσο μέλλον.
Σχετικά Άρθρα

Η Τeam USA ήταν η μεγάλη νικήτρια του 15ου τουρνουά, καθώς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο back to back και για 8η φορά στην ιστορία της. Όμως δεν ήταν μόνο αυτή η κερδισμένη από την συγκεκριμένη διοργάνωση αλλά και το μπάσκετ, καθώς αποδείχθηκε ότι υπάρχει αστείρευτο ταλέντο σε κάθε γωνιά του κόσμου και υπήρξαν αθλητές όπου παρά την ηλικία τους είναι έτοιμοι να σταθούν με αξιώσεις σε οποιαδήποτε ομάδα.

uuuu.jpg

Πολυτιμότερος αθλητής του τουρνουά αναδείχθηκε ο Αμερικανός, Chet Holmgren, ενώ στην καλύτερη πεντάδα συμπεριλήφθηκε και ο συμπατριώτης του, Jaden Ivey. Τις υπόλοιπες τρεις θέσεις κάλυψαν ο Γάλλος, Victor Wembanyama, o Σέρβος, Νikola Jovic και ο Καναδός Zack Edey. Από αυτές τις περιπτώσεις παικτών φαίνεται ότι υπήρξαν ψηλά κορμιά που ξεχώρισαν, κάτι που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια ειδικά την Ευρώπη. Το «BN Sports» σας παρουσιάζει την «χρυσή» πεντάδα του Παγκόσμιου Κυπέλλου U19.

Chet Holmgren - Η.Π.Α (19 ετών, 2.15 μέτρα)

Ο νεαρός Αμερικανός σέντερ άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19 και ήταν ο κύριος λόγος όπου οι H.Π.Α ανέβηκαν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο παίκτης του Gonzaga University ταξίδεψε στην Λετονία με τις καλύτερες κριτικές και απέδειξε μέσα στο παρκέ γιατί θεωρείται δικαιολογημένα το ισχυρό φαβορί για το No.1 του draft το 2022.

usa_3.jpg

Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο 7/7 των H.Π.Α στο τουρνουά, ενώ την καλύτερη εμφάνιση την φύλαγε για την φάση των "16" απέναντι στην Νότια Κορέα με 17 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ μέτρησε 11.9 πόντους, 6.1 ριμπάουντ και 3.3 ασίστ κατά μέσο όρο. Μπορεί να χρειάζεται δουλειά στην ενδυνάμωση του κορμιού του, όμως διαθέτει αξιόπιστο μακρινό σουτ και αποτελεί έναν σύγχρονο σέντερ, ο οποίος απειλεί από αρκετά σημεία του γηπέδου.

Jaden Ivey - Η.Π.Α (19 ετών, 1.93 μέτρα)

Ο γκαρντ των Η.Π.Α μπορεί πριν από την έναρξη του τουρνουά να μην ήταν ανάμεσα στους αστέρες της ομάδας, όμως κατά την διάρκεια των αγώνων εξελίχθηκε σε σημαντικό «γρανάζι». Η παρουσία του παίκτη του Purdue University ήταν κομβική στον μεγάλο τελικό απέναντι στη Γαλλία, σημειώνοντας 16 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα.

usa_2_1.jpg

Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης κόντρα στην Τουρκία πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή του (21π.), ενώ στους επτά αγώνες μέτρησε 12.3 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ κατά μέσο όρο. Είναι ένας αρκετά εκρηκτικός παίκτης, όπου με την αθλητικότητά του δυσκολεύει τον αντίπαλό του και δίνει μεγάλη βαρύτητα στα αμυντικά του καθήκοντα.

Victor Wembanyama - Γαλλία (17 ετών, 2.19 μέτρα)

Ένα από τα μεγαλύτερα prospect παγκοσμίως στην ηλικία του είναι ο Victor Wembanyama και οι Γάλλοι μπορούν να τρίβουν... τα χέρια τους, καθώς βρήκαν τον απόλυτο ηγέτη τους για το μέλλον. Ο Γάλλος σέντερ μπορεί να είναι ο μικρότερος της πεντάδας, όμως τα κατορθώματά του μέσα στις τέσσερις γραμμές μπορούν να το διαψεύσουν, καθώς ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος κάτω από την ρακέτα. Εφόσον η Γαλλία ήταν η μεγάλη νικήτρια στον τελικό, ο νεαρός αθλητής θα ήταν ο MVP της διοργάνωσης.

FRANCE_1.jpg

Η γεμάτη σεζόν με την φανέλα της Ναντέρ τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Εurocup αποτυπώθηκε στην πράξη, όπου ξεχώρισε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα και από την επόμενη σεζόν θα τον απολαμβάνουμε στη Εuroleague με την Βιλερμπάν. Το ύψος του δεν τον περιορίζει να είναι γρήγορος και ελαστικός, ενώ απειλεί από τα 6.75 μέτρα. Έχει αρκετά περιθώρια εξέλιξης και με την σωστή καθοδήγηση μπορεί να αφήσει... εποχή στο άθλημα. Αποτέλεσε το σημείο αναφοράς των Γάλλων τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα, ενώ εντυπωσιακό στατιστικό του είναι το 4.7 στα κοψίματα ανά αγώνα. Στον τελικό ήταν συγκινητικός και προσπάθησε να κατακτήσει μόνος του το χρυσό μετάλλιο, σημειώνοντας 22 πόντους, 8 ριμπάουντ και 8 κοψίματα.

Nikola Jovic - Σερβία (18 ετών, 2.08 μέτρα)

Ο Νikola Jovic είναι το νέο μεγάλο αστέρι των «πλάβι» μετά τον Filip Petrusev και ακολουθεί πιστά τα βήματά του, καθώς εκτός από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει στις μικρές εθνικές της Σερβίας από την επόμενη σεζόν θα ανήκει στο ρόστερ της Μέγκα Μπέμαξ. Το νέο «διαμαντάκι» του Μίσκο Ραζνάτοβιτς απέδειξε ότι είναι αρκετά ώριμος... μπασκετικά για την ηλικία του και οδήγησε την Σερβία μέχρι την τέταρτη θέση.

jovic.jpg

Στη φάση των νοκ άουτ ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και απέναντι στην Ιαπωνία και την Αργεντινή πέτυχε 28 και 26 πόντους αντίστοιχα, ενώ με τους «αλμπισελέστε» πρόσθεσε 13 ριμπάουντ. Παρά το ύψος του μπορεί να αγωνιστεί και σε άλλες θέσεις μέσα στο παρκέ,  καθώς τον βοηθούν τα γρήγορα πόδια και η ευκινησία του. Οι συμπατριώτες του θεωρούν ότι μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα του Νikola Jokic και να κάνει ανάλογη καριέρα. Στην διοργάνωση μέτρησε 18.1 πόντους, 8.3 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ κατά μέσο όρο.

Zack Edey - Καναδάς (19 ετών, 2.20 μέτρα)

Ο Zack Edey ήταν ο «πύργος» του Καναδά στην διοργάνωση και ο τρόμος και ο φόβος των αντιπάλων. Ο νεαρός «δεινόσαυρος» είναι ένας παίκτης παλιάς... κοπής όπου επιδιώκει να ζητήσει την μπάλα μέσα στη ρακέτα και να παίξει πικ εν ρολ με τον πόιντ γκαρντ. Δεν έχει εξασκήσει το μακρινό σουτ αλλά το δυνατό κορμί του και οι σωστές τοποθετήσεις μέσα στη ρακέτα του δίνουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα.

edey.jpg

Στην διοργάνωση ήταν καθηλωτικός, καθώς και στους επτά αγώνες σημείωσε double-double (15.1 πόντοι, 14.1 ριμπάουντ) αλλά και στην κατηγορία των κοψιμάτων δεν τα πήγε άσχημα με 2.3 ανά αγώνα. Ο Edey μοιάζει αρκετά με τον Yao Ming τόσο στο στυλ παιχνιδιού όσο και φυσιογνωμικά και οι Καναδοί ελπίζουν ότι βρήκαν τον επόμενο σέντερ της ομάδας του μετά την αποτυχία του Anthony Bennett.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης