Basket Talk

Εθνική Ελλάδος: Οι 7+1 «γαλανόλευκοι» προπονητές από το 2008

Εθνική Ελλάδος: Οι 7+1 «γαλανόλευκοι» προπονητές από το 2008
Ο Ρικ Πιτίνο ανακοίνωσε δημόσια την αποχώρησή του από τον πάγκο της Εθνικής ομάδας μετά το τέλος του Προολυμπιακού τουρνουά στη Βικτόρια και το «BN Sports» θυμάται τους οκτώ προπονητές που καθοδήγησαν την Ελλάδα τα τελευταία 13 χρόνια.
Σχετικά Άρθρα

Η θέση του προπονητή στην Εθνική ομάδα είναι κάτι που «πονάει» τα τελευταία χρόνια, καθώς αλλάζουν σαν τα... πουκάμισα και δεν υπάρχει κάποιο σταθερό πρόσωπο, με αποτέλεσμα σχεδόν σε κάθε διοργάνωση να παρουσιάζεται η «επίσημη αγαπημένη» με διαφορετικό τεχνικό.

Σίγουρα οι οκτώ διαφορετικοί προπονητές στην Εθνική Ελλάδος από το 2008 και μετά αποτελεί ευρωπαϊκό... ρεκόρ, ενώ πολύ πιθανόν να «αγγίζει» και το παγκόσμιο. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν υπάρχει η ανάλογη υπομονή και εμπιστοσύνη στο έργο των προπονητών και με την πρώτη αποτυχία βλέπουν την πόρτα της εξόδου. Μπορεί αυτή η εμμονή συνεχόμενης αντικατάστασης προπονητών να είναι ένας από τους κύριους λόγους για την «εξαφάνιση» των επιτυχιών εδώ και μία δεκαετία.

Κάποιοι από αυτούς αποχώρησαν μετά από ένα μετάλλιο ή μία καλή πορεία, άλλοι μετά από κάποια αποτυχία και κάποιοι άλλοι με δική τους απόφαση. Στην τρίτη κατηγορία ανήκει ο Ρικ Πιτίνο, ο οποίος προτίμησε να αφοσιωθεί στις υποχρεώσεις του με το Ιοna για το κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ.

Παναγιώτης Γιαννάκης

Ένας από τους πιο πετυχημένους και καταξιωμένους προπονητές της Εθνικής Ελλάδος είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Ο «Δράκος» του ελληνικού μπάσκετ όσο βρισκόταν στον πάγκο της Εθνικής πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket 2005 και το ασημένιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο (2006). Το 2008 και ενώ είχε αναλάβει και χρέη προπονητή στον Ολυμπιακό ουσιαστικά εξωθήθηκε σε παραίτηση από την Ομοσπονδία λόγω του "δίπορτου" και "ασυμβίβαστου" όπως το είχε χαρακτηρίσει ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος. Πριν φύγει κατάφερε να οδηγήσει την Εθνική μέσω του Προολυμπιακού τουρνουά της Αθήνας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο και να κατακτήσει την 5η θέση.

ANKARA, TURKEY - AUGUST 31: Jonas Kazlauskas head coach of Greece directs his team at the 2010 World Championships of Basketball during the game between Turkey vs Greece on August 31, 2010 in Ankara, Turkey. (Photo by Roman Kruchinin/Epsilon/Getty Images)

Γιόνας Καζλάουσκας

Ο Λιθουανός τεχνικός είναι ένας μετρ στους πάγκους των Εθνικών ομάδων, καθώς εκτός από την Ελλάδα, έχει συνεργαστεί με τη Λιθουανία και την Κίνα. Ο Γιόνας Καζλάουσκας ήταν μέλος στην τελευταία επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος και συγκεκριμένα στο Eurobasket 2009. Σε εκείνη την διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στην Πολωνία, η Ελλάδα επικράτησε της Σλοβενίας στον μικρό τελικό με 57-56 και κατέκτησε το τελευταίο μετάλλιό της μέχρι σήμερα.

zouros.jpg

Ηλίας Ζούρος

Ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Γεωργίας έχει εμπειρία σε πάγκους Εθνικών ομάδων, καθώς το 2011 ήταν αυτός που διαδέχθηκε τον Γιόνας Καζλάουσκας, όμως δεν αποδείχθηκε μακροχρόνια και πετυχημένη. Ο λόγος ήταν ο άδοξος αποκλεισμός στο Προολυμπιακό τουρνουά του Καράκας από την Νιγηρία με 80-79. Αυτή η ήττα απέτρεψε την Ελλάδα να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

trinchieri.jpg

Αντρέα Τρινκιέρι

Η επόμενη λύση δόθηκε από την Ιταλία, με τον Αντρέα Τρινκιέρι να αναλαμβάνει την Εθνική ομάδα το 2013, όμως το διετές συμβόλαιό του λύθηκε άρον άρον και σε λιγότερο από δύο μήνες παρουσίας στον πάγκο της ομάδας! Ο λόγος είναι η κατάταξη της ομάδας στο Εurobasket 2013 της Σλοβενίας, όπου έφτασε μέχρι τον δεύτερο γύρο και χαρακτηρίστηκε μεγάλη αποτυχία και εκδιώχθηκε.

Φώτης Κατσικάρης

Ο Φώτης Κατσικάρης ήταν ο εκλεκτός της ΕΟΚ για την θέση του επόμενου ομοσπονδιακού τεχνικού ώστε να επαναφέρει την Εθνική στις επιτυχίες. Ο Έλληνας τεχνικός «επιβίωσε» σε τρεις διοργανώσεις. Αρχικά στο Μουντομπάσκετ του 2014 (Ισπανία) αποκλείστηκε στη φάση των "16" από την Σερβία (90-72), ενώ την επόμενη σεζόν στο Εurobasket έφτασε μέχρι τα προημιτελικά όπου έπεσε πάνω στην Ισπανία (73-71). Η τελευταία ευκαιρία του δόθηκε στο Προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο, δίχως τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Κροατία (66-61).

missas.jpg

Κώστας Μίσσας

Η ελληνική ομοσπονδία προσανατολίστηκε σε έναν άνθρωπο που γνωρίζει αρκετά καλά τους διεθνείς παίκτες από τα μικρά κλιμάκια της Εθνικής και τους έχει «πλάσει». Ο λόγος για τον Κώστα Μίσσα, ο οποίος πρόλαβε να παρευρεθεί μόνο σε μία διοργάνωση με την Εθνική Ανδρών. Για την ακρίβεια στο Eurobasket 2017 αλλά αποκλείστηκε από τη Ρωσία στα προημιτελικά (74-69).

thanasis.jpg

Θανάσης Σκουρτόπουλος

Ο κλήρος στη συνέχεια έπεσε στον Θανάση Σκουρτόπουλο, ο οποίος γνώριζε την Εθνική ομάδα από την θέση του assistant coach και του δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις ως head coach το 2017. Αρχικά οδήγησε με επιτυχία την Εθνική στα "παράθυρα" του Παγκόοσμίου Κυπέλλου 2019 και χωρίς τους παίκτες που αγωνίζονται στην Εuroleague. Στην τελική φάση δεν κατάφερε να περάσει τον δεύτερο γύρο για μικρή διαφορά πόντων στον αγώνα με την Τσεχία. Στη συνέχεια παρότι υπάρχει η συμφωνία του Ρικ Πιτίνο με την Ομοσπονδία, ανέλαβε το δύσκολο έργο να την καθοδηγήσει στα «παράθυρα» του Eurobasket 2022 και το έβγαλε εις πέρας.

Ρικ Πιτίνο

Ο Αμερικανός τεχνικός μετά το δις πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό είχε αποκτήσει τους θαυμαστές του για τις προπονητικές του ικανότητες αλλά και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε για να ανυψώσει το ηθικό των παικτών. Θεωρήθηκε ο καταλληλότερος για να αναλάβει σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα πολλά υποσχόμενο σύνολο, όπου στην πορεία προέκυψαν αρκετές «αναποδιές» αλλά το πρόσημο ήταν θετικό. Στο Προολυμπιακό τουρνουά στη  Βικτόρια η Εθνική μπορεί να μην εξασφάλισε το ένα και μοναδικό εισιτήριο για την Ολυμπιάδα του Τόκιο, όμως «μοίρασε» αρκετές υποσχέσεις για το μέλλον.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης