Basket Talk

Τόμας Σατοράνσκι: Η μοίρα που τον ήθελε ηγέτη!

Τόμας Σατοράνσκι: Η μοίρα που τον ήθελε ηγέτη!
Ένας Ευρωπαίος με «διαμαντένια» πρότυπα, που ξεκίνησε ως «Μάγος» για να μεταμορφωθεί σε «Ταύρο» των συνοικιών του Σικάγο. Ο Τόμας Σατοράνσκι είναι εδώ, ως προσεχής αντίπαλος της Εθνικής μας...

Πόσο δύσκολοεύκολο) είναι, άραγε, για έναν λαό να γνωρίσει ένα άθλημα από έναν παίκτη ή μία ομάδα; Πόσο πάλι, θα σε στηρίξει η οικογένειά σου, που λειτουργεί ήδη σε χώρους αθλητικούς, αν σε τραβήξει προς τον δρόμο της μία «στρογγυλή θεά»;

Όλα τα ερωτήματα εκ των πραγμάτων διαγράφονται, όταν παρακολουθήσει κανείς την πορεία του Τόμας Σατοράνσκι, γεννημένου στη Πράγα, μεγαλωμένου στη Τσεχία και γαλουχημένου σε ένα αχανές μπασκετικό περιβάλλον. Ο ενθουσιασμός του παρακολουθώντας τον Μάικλ Τζόρνταν, τον οδήγησε από την μικρή μπασκέτα του δωματίου του, στα γήπεδα της Σεβίλλης με το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.

Chzjb_iW0AAl4zW.jpg

Εκείνο το καλοκαίρι, μάλιστα, είχε περάσει με επιτυχία τα draft του ΝΒΑ «μαγεύοντας» τους Wizzards που τον επέλεξαν στο Νο32. Τα ευρωπαϊκά του πρότυπα, όμως τον κράτησαν για 5 χρόνια στην Ισπανία, πρώτα ως κάτοικο Σεβίλλης και έπειτα με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα, δίπλα στον Ναβάρο.

Ο Σατοράνσκι αποτελεί ένα point guard, με επιρροές «καρατίων», αφού η μελέτη του επάνω στο παιχνίδι του Δημήτρη Διαμαντίδη, τον οποίο και αντιμετώπισε στην Euroleague, ήταν σχολαστική. Παρόλα αυτά, εκείνο που έχει χαραχτεί στη δική του μνήμη προέρχεται από τον…αιώνιο αντίπαλο. Εκείνο τον Απρίλιο του 2015, όταν και αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό στα playoffs και έμεινε εκτός Final4 στην Ευρωλίγκα.

Το κάλεσμα από το μεγαλύτερο μπασκετικό πρωτάθλημα ήρθε ξανά. Αυτή τη φορά οι Wizzards κάλεσαν τον Τσέχο διεθνή, με σκοπό να κάνουν το βήμα παραπάνω. Ωστόσο, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπόρεσε να βρει θέση βασικού. Μέχρι που η μοίρα και η αγωνιστική του ικανότητα έμελλε να αναδειχθούν ξανά μέσω ενός τραυματισμού!

Όπως στη Σεβίλλη, έτσι και τώρα, ο Σατοράνσκι κλήθηκε να γίνει ο Wall στη θέση του Wall. Η ευκαιρία δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη και έτσι το κοινό του ΝΒΑ απολαμβάνει ακόμη έναν Ευρωπαίο στα γήπεδά του.

Ίσως τα κόκκινα τον στοίχειωσαν και αποφάσισε να αγωνιστεί για χάρη ενός έτερου «ερυθρού», ώστε να διεκδικήσει τα μέγιστα στο ΝΒΑ μέσω….Σικάγο! Οι Bulls τον ενέταξαν στο δυναμικό του, με τον «Σάτο» να γίνεται γρήγορα βασικό μέλος στην αγέλη των ταύρων, δίπλα στον Lavine που μέχρι πρότινος θεωρούσε αλαζόνα, αλλά το δίδυμό τους…πέτυχε!

Ο Σατοράνσκι απόψε θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Εθνική Ελλάδος στον τελικό του Προολυμπιακού, με τον παλιό…δαίμονα Κώστα Σλούκα. Όπως αναδείχθηκε, μέσω της ψηφοφορίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης το 2020, αποτελεί κομμάτι της καλύτερης πεντάδας της Εθνικής Τσεχίας για την 20ετία. Εκείνο που απομένει για τον Πιτίνο και την «παρέα» του είναι να το αμφισβητήσει!

Σταυρούλα Μουστακάτου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης