Basket Talk

Προολυμπιακό τουρνουά: Πρεμιέρα για την Εθνική με στόχο να πάει... κόντρα στην κακή παράδοση!

Προολυμπιακό τουρνουά: Πρεμιέρα για την Εθνική με στόχο να πάει... κόντρα στην κακή παράδοση!

Η Εθνική ομάδα ρίχνεται στη «μάχη» του Προολυμπιακού τουρνουά της Βικτόρια (30/6,02:05) και στην πρεμιέρα θα αντιμετωπίσει τους "οικοδεσπότες", Καναδούς, με στόχο τη νίκη.

Σχετικά Άρθρα

Η ελληνική αποστολή μετά από ένα πολύωρο και κουραστικό ταξίδι,  διένυσε σχεδόν ολόκληρο... τον πλανήτη για να φτάσει στον τελικό προορισμό της, που δεν ήταν άλλος εκτός από την πόλη της Βικτόρια. Παρά τους "ισχυρούς" τραυματισμούς και την κακή παράδοση που την... ακολουθεί στα Προολυμπιακά τουρνουά, η ομάδα του Ρικ Πιτίνο έχει ως στόχο να εξασφαλίσει το μοναδικό «χρυσό» εισιτήριο που οδηγεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια των Καναδά, Κίνα, Τουρκία, Τσεχία και Ουρουγουάη.

Η κακή παράδοση της Εθνικής στα Προολυμπιακά τουρνουά


Η Ελλάδα θα δώσει το παρών σε Προολυμπιακό τουρνουά για 11η φορά, όμως η παράδοση δεν είναι με το μέρος της, καθώς μόλις μία φορά έχει καταφέρει να βγάλει εις πέρας την αποστολή της. Αυτή η μοναδική φορά ήταν το 2008 στο ΟΑΚΑ, εξασφαλίζοντας την θέση της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο. Οι δύο τελευταίες... απόπειρες δεν κύλησαν ομαλά, καθώς το 2012 η Νιγηρία έκανε τη μεγάλη έκπληξη και το 2016 ήταν σειρά της Κροατίας να την «πληγώσει». Από την τωρινή αποστολή της Εθνικής ο Νικ Καλάθης ήταν ο μοναδικός που βρέθηκε και στα δύο Προολυμπιακά τουρνουά.


Κλειστές οι πόρτες στο «Save-On-Foods Centre»


Η Εθνική ομάδα θα αγωνιστεί μπροστά σε άδειες κερκίδες και οι Καναδοί δεν θα έχουν τη στήριξη του κόσμου της στο «Save-On-Foods Centre». Λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας οι αρχές δεν επέτρεψαν την είσοδο στον κόσμο αλλά αυτό θα αλλάξει από την 2η αγωνιστική. Το συγκεκριμένο γήπεδο, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για αγώνες χόκεϊ, έχει χωρητικότητα σχεδόν 7.500 θέσεων και αυτό σημαίνει ότι στον αγώνα απέναντι στην Κίνα (25/6), θα επιτρέπεται η παρουσία ενός 10% της συνολικής χωρητικότητας (750 άτομα).

Οι αντίπαλοι της Εθνικής και το format της διοργάνωσης


Στο Προολυμπιακό τουρνουά της Βικτόρια του Καναδά θα συμμετάσχουν συνολικά έξι ομάδες οι οποίες έχουν ένα κοινό στόχο: την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Οι έξι ομάδες θα χωριστούν σε δύο ομίλους, με τον κάθε όμιλο να αποτελείται από τρεις ομάδες. Η Εθνική ομάδα τοποθετήθηκε στον Α' Όμιλο μαζί με τον Καναδά και την Κίνα. Στο Β' Όμίλο συμμετέχει η Ουρουγουάη, η Τσεχία και η Τουρκία.


Οι όμιλοι


Α’ Όμιλος: Ελλάδα, Κίνα, Καναδάς

Β’ Όμιλος: Ουρουγουάη, Τσεχία, Τουρκία


Αναλυτικά το πρόγραμμα:


Τετάρτη 30 Ιουνίου


02.05 Ελλάδα-Καναδάς

05.35 Ουρουγουάη-Τουρκία


Πέμπτη 1 Ιουλίου


02.05 Καναδάς-Κίνα

05.35 Τουρκία-Τσεχία


Παρασκευή 2 Ιουλίου


02.05 Κίνα-Ελλάδα

05.35 Τσεχία-Ουρουγουάη


Οι δύο πρώτοι του κάθε ομίλου θα περάσουν στην ημιτελική φάση και θα διασταυρώσουν τα... ξίφη μεταξύ τους σε αγώνες νοκ άουτ. Για την ακρίβεια ο πρώτος του Α' Ομίλου θα αντιμετωπίσει τον δεύτερο του Β' Ομίλου, ενώ το αντίστοιχο θα συμβεί και με τις άλλες δύο ομάδες που θα προκριθούν. Οι νικητές των ημιτελικών θα βρεθούν στον μεγάλο τελικό.


Σάββατο 3 Ιουλίου (Ημιτελικοί)


Α1-Β2

Β1-Α2


Κυριακή 4 Ιουλίου (Τελικός)


Η τελική δωδεκάδα και οι παίκτες-κλειδιά


Διαφορετικά σχέδια έκανε πριν μερικούς μήνες για την Εθνική ο Ρικ Πιτίνο και με διαφορετική ομάδα θα παραταχθεί στο Προολυμπιακό τουρνούα. Η «επίσημη αγαπημένη» βγήκε... λαβωμένη από την προετοιμασία και τους φιλικούς αγώνες, καθώς ο Αμερικανός τεχνικός δεν μπορεί να υπολογίζει στους τραυματίες, Κώστα Παπανικολάου, Ιωάννη Παπαπέτρου, Γιώργο Πρίντεζη, Βασίλη Σπανούλη αλλά και στον Τάιλερ Ντόρσεϊ για προσωπικούς λόγους. Μεγάλοι απόντες από το τουρνουά είναι και οι Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο, οι οποίοι αγωνίζονται στους τελικούς της Ανατολής με τους Milwaukee Bucks.


pitino_1.jpg

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ομοσπονδιακός τεχνικός μαζί με τους συνεργάτες του κατέληξαν στην επιλογή των Νικ Καλάθη, Κώστα Σλούκα, Δημήτρη Κατσίβελης, Γιαννούλη Λαρεντζάκη, Χάρη Γιαννόπουλο, Νίκο Ρογκαβόπουλο, Λεωνίδα Κασελάκη, Λίνο Χρυσικόπουλο, Ντίνο Μήτογλου, Γιώργο Παπαγιάννη, Κώστα Αντετοκούνμπο και Βασίλη Καββαδά.


sloukas_1.jpg

Ένα αρκετά νεανικό ρόστερ με παίκτες οι οποίοι συμμετείχαν και στα "παράθυρα" των προκριματικών του Εurobasket 2022. Για πολλούς είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία, οπότε το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει κυρίως στις πλάτες των αθλητών, οι οποίοι έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις και ξέρουν να χειρίζονται κρίσιμες αποστολές.


Νικ Καλάθης και Κώστας Σλούκας είναι ένα δίδυμο όπου η Εθνική στηρίζει πολλά επάνω της. Εκτός το ότι αγωνίζονται σε μία κομβική θέση όπως αυτή του οργανωτή και του συντονιστή, παράλληλα η εμπειρία τους τα τελευταία χρόνια από το υψηλότερο επίπεδο θα αποτελέσει ώθηση για τους πιο νέους της αποστολής.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης