Basket Talk

NBA: Πόσο καλός αμυντικός είναι τελικά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο;

NBA: Πόσο καλός αμυντικός είναι τελικά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο;

Θα καθιερωθεί και επίσημα στην ελίτ όταν αποβάλει από πάνω του το ρόλο του συμπρωταγωνιστή.

Σχετικά Άρθρα

Μετά το Game 5 της σειράς κόντρα στους Nets, όπου ο Durant οργίασε με μια από τις καλύτερες εμφανίσεις που είδαμε ποτέ στα playoffs, o «Greek Freak» έγινε αποδέκτης έντονης κριτικής. Ο λόγος; Το γεγονός ότι δεν ανάλαβε σε κανένα σημείο του αγώνα προσωπικά το μαρκάρισμα του «KD»… επιτρέποντας του να πετύχει το ένα καλάθι μετά το άλλο για να ανατρέψει στο σκορ και να δώσει την τρίτη νίκη στην ομάδα του.

McCollum και Green χλεύασαν δημοσίως τον Γιάννη στο Τwitter. Ο CJ υποστήρηξε πως: «Είσαι μέλος της καλύτερης αμυντικής πεντάδας στο NBA, δεν γίνεται να μην πηγαίνεις στο μαρκάρισμα του Durant. Έπεφταν πάνω του οι Middleton και Tucker και όχι ένας μεγαλόσωμος φόργουορντ». Με τον star των Warriors να απαντά αναλόγως σε ένα tweet που τον ρωτούσε αν αυτός θα «άφηνε» τον Durant να σκοράρει τόσους πόντους δίχως να προσπαθήσει ο ίδιος να τον σταματήσει.

Οι βραβεύσεις που κολακεύουν τις αμυντικές ικανότητες του Αντετοκούνμπο δεν είναι λίγες. Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας superstar είχε αναδείχνει ο καλύτερος αμυντικός της περσινής σεζόν, ενώ ταυτόχρονα, έχει επιλεχθεί 3 φορές στην κορυφαία αμυντική πεντάδα της Λίγκας και άλλη μία φορά στη δεύτερη καλύτερη.
maxresdefault_5.jpg

Η… γκρίνια για το κατά πόσο ο Γιάννης αποτυπώνει στο παρκέ τις αμυντικές του διακρίσεις δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Πριν 2 χρόνια οι Bucks είχαν μια μοναδική ευκαιρία να φτάσουν στους Τελικούς του NBA έχοντας πάρει το προβάδισμα κόντρα στους Raptors με 2-0. Στο Game 3, το μαρκάρισμα του «Greek Freek» ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Kawhi Leonard… σβήνοντας τον και περιορίζοντας τον στους 12 πόντους. Ο «Claw» έβρισκε μπροστά του συχνά τους Bledsoe, Middleton και Hill σκοράροντας 29.8 πόντους ανά αγώνα. Από την άλλη, ο Γιάννης με τον Leonard «βιδωμένο» πάνω του έφτασε τους 22.6 πόντους κατά μέσο όρο. Πολλοί απαίτησαν από τον Αντετοκούνμπο να έχει τον ίδιο ρόλο με αυτόν του αντιπάλου του, που πρωταγωνιστούσε και στα δύο άκρα του παρκέ.

Όταν διογκώθηκε το κλίμα αμφισβήτησης

Η κριτική έγινε δριμύτατη στην περσινή σειρά Bucks-Heat, ιδίως μετά το Game 1. O Jimmy Butler σκόραρε τους 15 από τους 40 πόντους του στην τελευταία περίοδο, όντας ταυτόχρονα ο στυλοβάτης της άμυνας του Erik Spoelstra. Ο Γιάννης είχε… παρασημοφορηθεί ως ο καλύτερος αμυντικός του ΝΒΑ, αλλά -για άλλη μια φορά- δεν προσπάθησε ποτέ να ανακόψει τον ηγέτη του Miami, έχοντας πιο παθητικό ρόλο. Αναλυτές, πρώην παίκτες, δημοσιογράφοι και social media ξεκίνησαν να αμφισβητούν σθεναρά, τόσο τις ικανότητες του Αντετοκούνμπο στα μετόπισθεν, όσο και τη θέληση του να ηγηθεί.

Σε σχετική ερώτηση που του έγινε, ο Γιάννης υποστήριξε: «Δεν μάρκαρα τον Butler γιατί κάνω ότι μου ζητήσει ο προπονητής. Γιατί με ρωτάτε κάτι τέτοιο».

Η απάντηση του έριξε περισσότερο… λάδι στη φωτιά. O πρώην star του NBA και νυν αναλυτής στο ESPN, Kendrick Perkins, δήλωσε γεμάτος οργή: «Θες να με τρελάνεις; Εσύ είσαι ο καλύτερος αμυντικός της χρονιάς; Λένε για τα εντυπωσιακά νούμερα του, λένε πως μαρκάρει από το 1 μέχρι το 5, δεν έχω δει τον Γιάννη να μαρκάρει ποτέ κι αυτό γίνεται σε όλη τη σεζόν. Κρύβεται κάθε φορά που ένας αντίπαλος κάνει καλό ματς. Ήμουν συμπαίκτης με τον Kevin Garnett, που ήταν τότε ο αμυντικός της χρονιάς, όταν αντιμετωπίζαμε τον LeBron έλεγε πως αυτός θα τον μαρκάρει. Αν τα πράγματα ήταν αντίστροφα, ο Butler δεν θα είχε αφήσει τον Αντετοκούνμπο να πάρει ανάσα».

Επί του θέματος είχε τοποθετηθεί και ο Vince Carter τονίζοντας ότι: «Το τρόπαιο του DPOY είναι στο σπίτι του Γιάννη. Από αυτόν περιμένεις να βγει μπροστά. Είναι ο καλύτερος αμυντικός σου και οφείλει να αναλάβει τον αντίπαλο που είναι στην καλύτερη κατάσταση». Ενώ αμφότεροι στάθηκαν και στο άλλο παιχνίδι της σειράς αναφέροντας το παράδειγμα του Donovan Mitchell που κυνηγούσε τον Jamal Murray σε όλο το εύρος του γηπέδου.

Οι επιθέσεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Οι γνωστοί δημοσιογράφοι Stephen A. Smith, Max Kellerman και ο πρώην παίκτης Richard Jefferson, σχολίασαν μεταξύ άλλων: «Γιατί δεν πρότεινες εσύ ο ίδιος στον προπονητή σου να μαρκάρεις τον Butler; Να κάνεις αυτό που κάνει και ο Leonard. Όταν θες να ανήκεις στην ελίτ των αμυντικών, δεν αφήνεις άλλους να κάνουν τη δουλειά σου. Δεν είναι ευθύνη του Budenholzer, είναι δικιά σου. Θα έπρεπε εσύ ο ίδιος να θες να τον αναλάβεις στην άμυνα. Να το δεις σαν πρόκληση. Αυτό έκαναν όλοι οι σπουδαίοι παίκτες και δεν πρέπει να αναρωτιέσαι με την ερώτηση που σου έκανε ο ρεπόρτερ, γιατί την ίδια απορία που είχε αυτός, έχουν και όλοι όσοι παρακολουθούν μπάσκετ».

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Tim MacMahon του ESPN μέσω Twitter αποκάλυψε: «Ένας All-Star παίκτης μου είπε πως ο Γιάννης δεν θα έπρεπε να έχει κερδίσει το DPOY. Δεν είναι αυτός που θα βγει μπροστά. Δεν είναι αυτός που θα επιχειρήσει να «κλειδώσει» μόνος του πάνω στον αντίπαλο».

Τι πραγματικά ισχύει

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ίσως ο καλύτερος αμυντικός του ΝΒΑ στη βοήθεια. Δηλαδή, στο να αφήνει τον προσωπικό του αντίπαλο με στόχο να γίνει ο έξτρα παίκτης τη στιγμή που κάποιος επιχειρεί να σκοράρει. Είναι πολύ ψηλός, δυνατός, με γρήγορα πόδια που μπορούν να ακολουθήσουν τους περισσότερους παίκτες και τεράστιο άνοιγμα χεριών (2.21) ικανό να κρύψει τους διαδρόμους για την εύκολη πάσα.

Στην αντίπερα όχθη, δεν έχει το interior defense του Rudy Gobert, το rim protection του Myles Turner, την περιμετρική άμυνα του Ben Simmons, το switchability του Kawhi Leonard, το IQ του Draymond Green, την πονηριά του Marcus Smart, το πάθος του PJ Tucker ή την άγνοια κινδύνου του Patrick Beverly. Έχει όμως λίγο από όλα αυτά.

Ο Γιάννης έχει ένα πακέτο που μπορεί να διαψεύσει όλους όσους τον αμφισβητούν. Είτε είναι θέμα του coach «Bud», είτε του ίδιου του «Greek Freak», οι Bucks έχουν στη διάθεση τους έναν εν των κορυφαίων αμυντικών του NBA που κρύβεται -ή μένει κρυμμένος- κάνοντας εύκολο το έργο των αντιπάλων.

Τα «Ελάφια» σήμερα στο Fiserv Forum παίζουν… τη χρονιά τους. Για τους Nets δεν έχει αλλάξει κάτι, ο Durant θα προσπαθήσει πάλι να ηγηθεί, ο Harden θα αγωνιστεί ξανά ανέτοιμος και το υπόλοιπο supportive cast του Brooklyn θα περιμένει τις δικές του ευκαιρίες. Η ειδοποιός διαφορά στο Game 6 πρέπει να έρθει από τους γηπεδούχους. Ο Γιάννης -όπως ο ίδιος δήλωσε- δείχνει έτοιμος να αναλογιστεί ευθύνες από το μαρκάρισμα του «KD» και μένει να δούμε πως θα επηρεάσει την έκβαση του αγώνα, τώρα που αναμένεται να κάνει ότι του ζητούν όσοι τον έχουν στοχοποιήσει.

Πάνος Σταμούλης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης