Basket Talk

Η Σερβία είχε τον... MVP της σε NBA, Euroleague και Εurocup την ίδια σεζόν! (video)

Η Σερβία είχε τον... MVP της σε NBA, Euroleague και Εurocup την ίδια σεζόν! (video)
Φέτος ήταν ξεκάθαρα η χρονιά του σέρβικου μπάσκετ, καθώς Νίκολα Γιόκιτς, Βασίλιε Μίτσιτς και Μίλος Τεόντοσιτς αναδείχθηκαν MVP σε τρεις σημαντικές διοργανώσεις.
Σχετικά Άρθρα
Το σέρβικο μπάσκετ είναι στα καλύτερά του και φαίνεται πως βρίσκεται σε καλά χέρια. Μπορεί η Εθνική Σερβίας να μην εκμεταλλεύεται το αστείρευτο ταλέντο που διαθέτει και να έχει 20 χρόνια να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε κάποια μεγάλη διοργάνωση, όμως οι μονάδες της είναι μία και μία.

Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα στα πεπραγμένα με τις φανέλες των ομάδων τους. Ο Νίκολα Γιόκιτς εκτός το ότι έγινε ο πρώτος MVP παίκτης της regular season του ΝΒΑ στην ιστορία των Ντένβερ Νάγκετς, ο πρώτος Σέρβος που φτάνει σε αυτή την διάκριση, έκλεισε και με τον καλύτερο τρόπο τον επίλογο της τρέχουσας σεζόν για την βαλκανική χώρα.

kkk.jpg

Συγκεκριμένα έγινε ο τρίτος παίκτης από την ίδια χώρα που αναδείχθηκε MVP στο πρωτάθλημα που αγωνίστηκε, μετά του Βασίλιε Μίτσιτς στη Εuroleague και τον Μίλος Τεόντοσιτς στο Eurocup. Αυτό είναι κάτι το πρωτόγνωρο στα χρονικά του παγκόσμιου μπάσκετ, καθώς δεν έχει επαναληφθεί ποτέ την ίδια σεζόν να συμπίπτει η καταγωγή των πολυτιμότερων αθλητών από τις τρεις διοργανώσεις.

Νίκολα Γιόκιτς - Ντένβερ Νάγκετς (MVP NBA)

Ο Νίκολα Γιόκιτς είχε θέσει από νωρίς την υποψηφιότητά του για την διεκδίκηση του βραβείου, καθώς οι εμφανίσεις του προκαλούσαν «ίλιγγο». Πριν ολοκληρωθεί το 1/3 της κανονικής περιόδου μετρούσε σχεδόν διψήφιο αριθμό σε τρεις σημαντικές στατιστικές κατηγορίες (πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ) και κατέγραφε τα καλύτερα νούμερα από τους υπόλοιπους συμπαίκτες του.

jokiccc.jpg

Πλέον κατέχει το ρεκόρ του χαμηλότερου pick draft (No.41) που έχει πετύχει αυτή την διάκριση, ξεπερνώντας τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Στιβ Νας (Νο.15). Είναι ο τρίτος Ευρωπαίος αθλητής με το βραβείο του MVP μετά τους Νοβίτσκι και «Greek Freak» και ο έκτος συνολικά εκτός ΗΠΑ (Νας, Ντάνκαν και Ολάζουον).

Ένας παίκτης, ο οποίος μπορεί να μην γεμίζει... το μάτι με την σωματοδομή του αλλά το μπασκετικό του IQ είναι άλλο σε επίπεδο. Αυτό αποδείχθηκε καθοριστικό για να επικρατήσει εύκολα των υπόλοιπων διεκδικητών για το βραβείο (Εμπίντ και Κάρι). Ο Νίκολα Γιόκιτς εκτός από τις «φανταχτερές» ατομικές επιδόσεις του (26.4 πον.,10.8 ριμπ.,8.3 ασ.), οδήγησε του Νάγκετς στην τρίτη θέση της Δύσης (47-25) και πλέον βρίσκονται στα ημιτελικά της περιφέρειας με τους Φοίνιξ Σανς. Βασίλιε Μίτσιτς - Αναντολού Εφές (ΜVP Εuroleague)

O μοναδικός παίκτης της λίστας μας, ο οποίος κατέκτησε το βραβείο του πολυτιμότερου αθλητή στην διοργάνωση που αγωνίστηκε (εκκρεμεί ο Γιόκιτς στο ΝΒΑ) και έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου είναι ο Βασίλιε Μίτσιτς. Ο Σέρβος γκαρντ πριν λίγες ημέρες πανηγύριζε με την Αναντολού Εφές τον πρώτο τους τίτλο στη Εuroleague και παράλληλα εξασφάλισε και εκείνο του MVP στο Final Four της Κολωνίας.

micic_2.jpg

Η αρχή μπορεί να ήταν κάπως «μουδιασμένη» λόγω της πανδημίας και των κρουσμάτων που είχαν ξεσπάσει στο εσωτερικό της ομάδας, όμως στην πορεία βρήκε τα πατήματά του και με τον Σέιν Λάρκιν δημιούργησαν το δίδυμο «Splash Brothers» της Ευρώπης. Στα κρίσιμα σημεία που τον χρειάστηκε ο Εργκίν Αταμάν δήλωσε παρών και τελείωσε την δουλειά που είχε αφήσει στη μέση την περσινή σεζόν.

Αν και δεν βρίσκεται καν στην δεκάδα με τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, κατάφερε να βάλει τα... γυαλιά στους συναδέλφους του. Σημείωσε 16.7 πόντους, 4.9 ασίστ και 2.6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε 40 αγώνες στη Εuroleague και έκανε το καλύτερο «ζέσταμα» για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς το ΝΒΑ τον καλεί, με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ να διαθέτουν τα δικαιώματά του. Οπότε είναι πολύ πιθανόν να μεγαλώσει η σερβική παροικία στο ΝΒΑ και να συναντήσει τον καλό του φίλο και πρώην συμπαίκτη του στη Μέγκα Μπέμαξ, Νίκολα Γιόκιτς.



Μίλος Τεόντοσιτς - Βίρτους Μπολόνια (MVP Eurocup)

Αυτός που μπορεί να θεωρηθεί ο πιο πικραμένος στην λίστα μας είναι αδιαμφισβήτητα ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού και νυν της Βίρτους Μπολόνια, Μίλος Τεόντοσιτς. Ο Σέρβος «μάγος» μπορεί να τιμήθηκε με την διάκριση του πολυτιμότερου παίκτη, όμως δεν κατάφερε για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν να κατακτήσει τον τίτλο του Εurocup με τους Ιταλούς και παράλληλα το εισιτήριο για την Euroleague.

teodosic.jpg

Στην κανονική διάρκεια της διοργάνωσης ήταν άκρως απολαυστικός και ο κύριος λόγος, που η Βίρτους Μπολόνια παρέμεινε αήττητη μέχρι τα ημιτελικά. Εκεί έπεσε στην... αφηνιασμένη Ούνικς Καζάν του Δημήτρη Πρίφτη και κάπως έτσι άδοξα τελείωσε το όνειρο για την Εuroleague.

Ο 34χρονος παίκτης είναι ένας από τους πιο δημοφιλής αθλητές της διοργάνωσης τα τελευταία δύο χρόνια, απ' όταν και επέστρεψε στην Ευρώπη από το ΝΒΑ και αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς τα κόλπα του μέσα στο παρκέ αποκαθήλωσαν και τον πιο απαιτητικό φίλαθλο. Όμως ξέρει τον τρόπο να συνδυάζει το θέαμα με την ουσία, καθώς συνολικά σε 19 αγώνες μέτρησε 15.4 πόντους, 6.9 ασίστ και 3.1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.



Οι Σέρβοι αθλητές σάρωσαν τα πάντα την φετινή σεζόν σε ΝΒΑ, Εuroleague και Εurocup, δείχνοντας την κυριαρχία τους και υπενθύμισαν σε όλους ότι το μπάσκετ «κυλάει» ακόμη στο αίμα τους.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης