Basket Talk

Milwaukee Bucks: Τα playoffs γίνονται για άλλη μια φορά ο… κρυπτονίτης της ομάδας του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Milwaukee Bucks: Τα playoffs γίνονται για άλλη μια φορά ο… κρυπτονίτης της ομάδας του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Ποια είναι τα κυριότερα αίτια κατάρρευσης των «Ελαφιών»;

Η ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο για άλλη μια postseason μοιάζει ανίκανη για την υπέρβαση. Από το 2018 οι Bucks δείχνουν εξαιρετικά δείγματα σε κάθε κανονική περίοδο, όμως δυσκολεύονται αφάνταστα στο πιο κομβικό σημείο της σεζόν, στα playoffs. Φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά απειλούνται με αποκλεισμό πριν καν προλάβουν να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Όλοι γνώριζαν ότι οι Nets είναι το φαβορί για την πρόκριση στους Tελικούς της Ανατολής. Ωστόσο, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει πως το -χωρίς τον James Harden- Brooklyn θα έχει πάρει το προβάδισμα (2-0) αντιμετωπίζοντας μηδαμινή αντίσταση από την παρέα του «Greek Freak». Μετά τη χθεσινή πολύ βαριά ήττα (125-86), η σειρά μεταφέρεται στο Wisconsin και τα «Ελάφια», ακόμα και αν δείχνουν ανήμπορα, πρέπει να βγάλουν αντίδραση.


Το «BN Sports» καταγράφει του λόγους καθίζησης των Bucks στη φετινή postseason:


Η πλασματική εικόνα που δημιούργησε η σειρά με το Miami
https___behindthebuckpass.com_wp-content_uploads_getty-images_2017_07_1293676261.jpeg

Οι Bucks πραγματοποίησαν τη μοναδική «σκούπα» των playoffs, συντρίβοντας με 4-0 τους φιναλίστ του 2020, Miami Heat. Ένα… sweep είναι πάντα εντυπωσιακό, όμως κρύβει κινδύνους αν δεν ερμηνευτεί σωστά. Το Milwaukee αντιμετώπισε τους Heat του 2021 και όχι την περσυνή ομάδα που πήγε στους Τελικούς. Το σύνολο του Spoelstra δεν έχει πλέον το DNA αυταπάρνησης που το χαρακτήριζε, από το ρόστερ έχουν φύγει παίκτες-κλειδιά (Jae Crowder), οι Butler, Adebayo, Dragić, Herro έπαιξαν το χειρότερο μπάσκετ της καριέρας τους και συνοψίζοντας, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κανείς πως το φετινό Miami ήταν η χειρότερη ομάδα της postseason. Αυτός ήταν ο αντίπαλος των Bucks στον πρώτο γύρο.

Η αστοχία στα τρίποντα που «στοιχειώνει» το Milwaukee
usa_today_16129412.0.jpg

Τα σουτ τριών πόντων είναι πολύτιμα για κάθε ομάδα. Για τους Bucks όμως, είναι ζωτικής σημασίας. Χωρίς αυτά το επιθετικό πλάνο του Budenholzer «βραχυκυκλώνεται», οι χώροι λιγοστεύουν και ο Γιάννης πέφτει πάνω σε πολλά κορμιά που δυσκολεύουν το έργο του. Το 39% στα τρίποντα της κανονικής περιόδου, έπεσε στο 30.6% στην postseason. Στη σειρά με τους Nets, η πτώση είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού το Milwaukee έχει βρει στόχο σε μόλις 14 από τις 57 (24.5%) προσπάθειές του σουτάροντας τραγικά πίσω από τα 7,25 μέτρα.

Το… άλλο πρόσωπο κόντρα στη συνέπεια των Nets
nets-celebrate.jpg

Η συγκεκριμένη σειρά συγκεντρώνει πάνω της εκατομμύρια βλέμματα, όχι μόνο λόγω του Γιάννη, του Irving και του Durant, αλλά και για το γεγονός ότι αναμετρώνται οι δύο καλύτερες επιθέσεις του πρωταθλήματος. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε με βάση την κανονική περίοδο. Στα πρώτα 72 παιχνίδια της σεζόν Bucks και Nets σκόραραν τους περισσότερους πόντους ανά αγώνα (120,1 και 118,6 αντίστοιχα). Τα «Ελάφια» είχαν την καλύτερη επιθετική συγκομιδή, την πιο εύστοχη επίθεση και το 5ο μεγαλύτερο ποσοστό τριπόντων σε όλο το NBA. Πλέον, μεταξύ 16 ομάδων, έχουν την 8η καλύτερη επίθεση, είναι η 9η πιο εύστοχη ομάδα και η απόδοση τους από τη ζώνη του τρίποντου κατατάσσεται μόλις δύο θέσεις πάνω από την τελευταία (14η). Την ίδια στιγμή, το Brooklyn δείχνει να είναι ακόμα καλύτερο τώρα που κρίνεται η χρονιά.

Ο τρόπος παιχνιδιού του Γιάννη δεν μπορεί να «καθαρίσει» στα playoffs

r516195_1296x729_16-9.jpg
Δεν υπάρχει παίκτης που να μπορεί να περιορίσει τον «Greek Freak» μέσα στη ρακέτα. Τo τεράστιο κορμί του και τα αθλητικά του προσόντα, σε συνδυασμό με τη φινέτσα που χαρίζει μια spin move ή ένα euro-step, δίνουν στο Γιάννη μοναδική κυριαρχία κοντά στο καλάθι. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο playstyle έχει ταβάνι και δεν ενδείκνυται για τις πιο physical αναμετρήσεις των playoffs. Ο Αντετοκούνμπο δεν θα βρει τους χώρους που συνηθίζει καθώς οι αντίπαλες άμυνες θα προσαρμοστούν πάνω του προσπαθώντας να εκθέσουν την αδυναμία του στο σουτ. Αυτό το φαινόμενο παρατηρήθηκε και στις clutch καταστάσεις της κανονικής περιόδου, όπου ο Γιάννης είχε ρόλο συμπρωταγωνιστή, με τον Khris Middleton να χρίζεται ηγέτης από τον coach «Bud».

Το ψηλό σχήμα του Budenholzer

Kyrie-Irving-210607-scaled-e1623069475808-1024x682.jpg
Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, ο προπονητής της ομάδας προσπαθεί να… ανακατέψει την τράπουλα για να αλλάξει τη ροή του αγώνα. Τελευταία, ένα σχήμα που δοκιμάζει ο Budenholzer θέλει τρεις ψηλούς ταυτόχρονα στην ίδια πεντάδα. Το rim protection του Lopez, το αμυντικό υπερόπλο ονόματι P.j. Tucker και η θεόρατη φιγούρα του Αντετοκούνμπο, μπορούν να προφυλάξουν το καλάθι των Bucks, όμως η επιθετική λειτουργεία καταπονείται και ο Γιάννης βγαίνει ουσιαστικά εκτός αγώνα. Ο πρώην παίκτης του Άρη έχει μηδαμινό αυτόφωτο επιθετικό ταλέντο, ο Lopez -σαν stretch five- πηγαινοέρχεται μεταξύ ρακέτας και περιφέρειας περιορίζοντας τους χώρους του Έλληνα φόργουορντ, με την επίθεση των Bucks να γίνεται εκνευριστικά στατική. Αλώστε δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι ο back to back MVP ανεβάζει κατακόρυφα την απόδοση του όταν περιτριγυρίζεται από σουτέρ που θα «ανοίξουν» το γήπεδο.

Συνοψίζοντας, το Milwaukee οδεύει ολοταχώς για άλλη μια αποτυχημένη σεζόν. Κανείς δεν θέλει να προδικάσει την τελική έκβαση της σειράς, όμως τα δεδομένα που έχουν παρουσιαστεί δεν αφήνουν άλλη επιλογή. Ακόμα και αν η ποιοτική ανωτερότητα των Nets ευσταθεί σαν άλλοθι, θα πρέπει στο Wisconsin να γίνει η αποτίμηση μιας postseason που δεν μπόρεσε να αποτελέσει την εξαίρεση στη μιζέρια των προηγούμενων ετών. Ίσως και ο Γιάννης θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του, να βελτιώσει το παιχνίδι του, ή να αφήσει τους ρομαντισμούς και να αναζητήσει μια νέα στέγη, σε μια μεγάλη αγορά που θα μπορέσει να αξιοποιήσει το 100% του ταλέντο του.


Πάνος Σταμούλης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης