Basket Talk

NBA: Οι φανέλες με το νούμερο 3 που αποσύρθηκαν και έμειναν αξέχαστες (video)

NBA: Οι φανέλες με το νούμερο 3 που αποσύρθηκαν και έμειναν αξέχαστες (video)

Η 7η Ιουνίου είναι αφιερωμένη στον αδικοχαμένο Ντράζεν Πέτροβιτς και το BN Sports θυμάται ακόμη τρεις ηγετικές μορφές του ΝΒΑ, που φόρεσαν στη φανέλα τους το νούμερο 3 και αποσύρθηκαν.

Σχετικά Άρθρα

Στις 7 Ιουνίου πριν από 28 χρόνια, κόπηκε απότομα το νήμα της ζωής του «Μότσαρτ» του παγκόσμιου μπάσκετ και η είδηση συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη. O Κροάτης γκαρντ αποτέλεσε μία από τις πιο ηγετικές φιγούρες του ΝΒΑ που φόρεσε το νούμερο 3 και η μικρή παρουσία του στο Νιου Τζέρσεϊ με τους Νετς ήταν αρκετή για να δεθεί με τον κόσμο και τον οργανισμό.

Μπορεί να μην ήταν παρών στην τελετή που έγινε προς τιμήν του για την απόσυρση της φανέλας του, όμως εκεί βρέθηκαν οι δικοί του άνθρωποι. Με αφορμή την επέτειο των 28 ετών από την τελευταία πνοή του Ντράζεν Πέτροβιτς, το «ΒΝ Sports» σας παρουσιάζει τους παίκτες - θρύλους που αγωνίστηκαν στο ΝΒΑ, φόρεσαν τον ίδιο αριθμό μαζί του και είδαν την φανέλα τους να «κοσμεί» για πάντα την οροφή του γηπέδου.

Ντράζεν Πέτροβιτς - Νιου Τζέρσεϊ Νετς

O Nτράζεν Πέτροβιτς λίγους μήνες μετά το τραγικό δυστύχημα που του στοίχισε τη ζωή (11 Νοεμβρίου), οι Νετς θέλησαν να τιμήσουν έναν από τους πρώτους Ευρωπαίους αθλητές που άφησαν το δικό τους στίγμα στο πρωτάθλημα. Αν και αγωνίστηκε για περίπου τρεις σεζόν στην ομάδα, κατάφερε να πραγματοποιήσει τρομακτικές εμφανίσεις και πλέον να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές που πέρασαν από τον οργανισμό.

petro.jpg

Η πόλη ένιωθε ότι του χρωστάει για όσα πρόλαβε να της προσφέρει και σε ένα άκρως συγκινητικό βράδυ στη Meadowlands Arena, όπου διεξήχθη ο αγώνας με τους Ιντιάνα Πέισερς, βρέθηκε εκεί η οικογένειά του, ο τότε κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, και οι φίλοι του, Ντίνο Ράτζα και Στόγιαν Βράνκοβιτς. Όλοι έβλεπαν με ανάμεικτα συναισθήματα την φανέλα του να ανεβαίνει αργά προς την οροφή του γηπέδου και να μένει για πάντα εκεί.

Άλεν Άιβερσον - Φιλαδέλφεια Σίξερς

O αθλητής που έμεινε παραπάνω από μία δεκαετία στους Φιλαδέλφεια Σίξερς και εξελίχθηκε σε μία από τις πιο ιδιαίτερες προσωπικότητες που πέρασαν από τον οργανισμό ποτέ. Για πολλούς ο καλύτερος πλέι μέικερ στην ιστορία του ΝΒΑ. Για άλλους το πιο κακό παιδί του πρωταθλήματος. Για άλλους ο πιο απρόβλεπτος αθλητής εντός και εκτός παρκέ. Ο Άλεν Άιβερσον εκτός από τα «μαγικά» του και τα κόλπα του, είχε... λανσάρει την δική του μόδα με τις κορδέλες και τα τατουάζ.

iverson.jpg

Το μόνο σίγουρο είναι ότι διέθετε ένα ιδιαίτερο ταλέντο, όπου μπορούσε να κρατήσει μία ομάδα μόνος του. Έφτασε τους Σίξερς μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ και το 2001 αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της σεζόν. Αν και δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο, όπου με βάση τις δυνατότητές του άξιζε, αγαπήθηκε και έγινε πρότυπο για τις επόμενες γενιές της Φιλαδέλφειας, οι οποίες ήθελαν να του μοιάσουν στις κινήσεις έστω και στο ελάχιστο.

Στις 2 Μαρτίου του 2014 όλοι βρέθηκαν στο Wells Fargo Center, φίλοι, συγγενείς, αντίπαλοι και θαυμαστές για την απόσυρση της φανέλας του. «Πρέπει να μου δείξετε τον ανόητο που είπε ότι τα όνειρα δεν γίνονται πραγματικότητα... Επειδή γίνονται... Σας αγαπώ όλους που με πιστέψατε και που ενδιαφερθήκατε για μένα, που με αφήσατε να είμαι αυτός που είμαι, που με αφήσατε να κάνω λάθη, να είμαι άνθρωπος. Θα αγαπώ την Philly μέχρι να πεθάνω, είναι το καλύτερο μέρος στον κόσμο» ήταν τα λόγια του «Answer» προς το κοινό.

Ντουέιν Ουέιντ - Μαϊάμι Χιτ

Οι Μαϊάμι Χιτ δεν γινόταν να μην τιμήσουν τον άνθρωπο που τους οδήγησε στους τρεις τίτλους στην ιστορία τους. Στον αρχηγό που ενέπνευσε τους νεότερους και έδωσε την δυνατότητα σε αρκετούς συμπαίκτες του να φορέσουν το πολυπόθητο δαχτυλίδι. Ο Ντουέιν Ουέιντ αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι του οργανισμού και αγωνίστηκε στην American Airlines Arena για περίπου μία 15ετια.

Dwyane Wade and Miami Heat president Pat Riley hug at the closing of "The Flashback" event  at the AmericanAirlines Arena on Friday, February 21, 2020.

Μετά τους τίτλους τέλους που έβαλε στην καριέρα του, οι Χιτ αποφάσισαν στις 7 Ιανουαρίου του 2020 να αποσύρουν την φανέλα του στην αναμέτρηση με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς αγωνίστηκε στους «ιππότες» μία σεζόν πριν επιστρέψει στους Χιτ και να σταματήσει το μπάσκετ. Εκείνη η βραδιά ήταν επηρεασμένη και άκρως φορτισμένη και για τον καλό του φίλο, Κόμπε Μπράιαντ, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα είχε χάσει την ζωή του.

«Ο Κόμπε είχε πει πως το πιο σημαντικό είναι να εμπνέεις τους άλλους για να γίνουν σπουδαίοι σε ό,τι κάνουν. Ελπίζω κι εγώ να ενέπνευσα εσάς. Σας ευχαριστώ που με κάνατε κομμάτι της ιστορίας σας. Να ξέρετε πως εσείς είστε ένα τεράστιο κομμάτι της δικής μου» ήταν τα λόγια του «Flash», έχοντας στην αγκαλιά του τα παιδιά του.

Μπεν Ουάλας - Ντιτρόιτ Πίστονς

Ένας από τους πιο σκληροτράχηλους αμυντικούς που πέρασαν από το ΝΒΑ ήταν ο Μπεν Ουάλας. Ο Αμερικανός σέντερ αν και στα πρώτα χρόνια της καριέρας του δεν είχε σχέση με τους Ντιτρόιτ Πίστονς, έμελλε η μοίρα να τα φέρει έτσι, ώστε να μετακομίσει στην πόλη την κατάλληλη στιγμή. Εκεί συνάντησε τους Τσάνσεϊ Μπίλαπς, Ρίτσαρντ Χάμιλτον και Τάισον Πρινς και δημιούργησαν μία ομάδα που έμοιαζε στα «Bad Boys» την δεκαετία του '80 και του '90.

vvvv.jpg

Παρέμεινε μία εξαετία στο Ντιτρόιτ (2000-06) και βίωσε την σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του αλλά και των Πίστονς το 2004, κατακτώντας τον μοναδικό τίτλο του οργανισμού και επέστρεψε το 2009 για να κλείσει τη καριέρα του το 2012. Αν και ματαιώθηκε η εισαγωγή του στο Hall of Fame πριν μερικά χρόνια, εν τέλει αναμένεται να βρίσκεται ανάμεσα στην επόμενη «φουρνιά» τον Σεπτέμβριο του 2021.

Πριν από αυτή την τιμητική διάκριση είδε και την φανέλα του με το νούμερο 3 να τοποθετείται στην οροφή της Little Caesars Arena και να στέκεται δίπλα από άλλους σπουδαίους παίκτες, όπως του Αϊζάια Τόμας, Μπιλ Λαϊμπίρ και Τζο Ντούμαρς.



Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης