Basket Talk

Basket League: Οι ξένοι άσημοι αθλητές που εξελίχθηκαν σε πρωταγωνιστές

Basket League: Οι ξένοι άσημοι αθλητές που εξελίχθηκαν σε πρωταγωνιστές
Στο φετινό πρωτάθλημα υπήρξαν αρκετοί ξένοι αθλητές που αγωνίστηκαν στα ελληνικά παρκέ και από άγνωστοι στο κοινό, κατάφεραν να βγάλουν... μάτια με την απόδοσή τους.
Σχετικά Άρθρα
Οι περισσότερες ομάδες της Βasket League δεν στηρίζονται μόνο στην εμπειρία Ελλήνων παικτών ή στον ενθουσιασμό νεαρών αθλητών, οι οποίοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι αξίζουν μία θέση σε κάποιο ρόστερ της μεγάλης κατηγορίας. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί ξένοι αθλητές, που δεν έχουν την απαιτούμενη αναγνωρισιμότητα ή ξεκινούν τα πρώτα βήματα στην καριέρα τους, επιλέγουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι οι ελληνικές ομάδες αποτελούν ελκυστικό προορισμό για κυρίως νέους αθλητές που επιθυμούν να αγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο ή να βρουν μέσω της παρουσίας τους εδώ καλύτερη μπασκετική «στέγη» σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αυτό συνέβη και την φετινή σεζόν, με τα παραδείγματα να είναι πολλά. Αθλητές που συστήθηκαν ως άγνωστοι στο ευρύ κοινό και κατά την διάρκεια της σεζόν εξασφάλισαν κάποιο καλύτερο συμβόλαιο σε ξένη ομάδα ή το όνομά τους συζητιέται έντονα για την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο.

Το «ΒΝ Sports» ξεχώρισε και σας παρουσιάζει τους παίκτες που έφτασαν στην Ελλάδα για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο ως ένα... ερωτηματικό και εξελίχθηκαν σε «όπλο» για τις ομάδες τους.

Άλφα Ντιαλό - Λαύριο

Ένα από τα πιο τρανά παραδείγματα της λίστας μας είναι αδιαμφισβήτητα ο Άλφα Ντιαλό. Ο Αμερικανός παίκτης είναι ένα από τα «λαβράκια» που ανακάλυψε φέτος ο Χρήστος Σερέλης και τον έπεισε να μετακομίσει στο Λαύριο, μετά το πέρας των υποχρεώσεών του με το κολέγιο του Providence.

Αυτή είναι η πρώτη του επαγγελματική εμπειρία και ήδη δείχνει έτοιμος για το παραπάνω βήμα στην καριέρα του. Ο Ντιαλό είναι μόλις 23 ετών και διαθέτει ένα πολύ δουλεμένο κορμί, ενώ ξεχωρίζει για τις αμυντικές του ικανότητες αλλά και την έφεσή του στα ριμπάουντ. Στο επιθετικό κομμάτι δεν υστερεί, καθώς σε 22 αγώνες στην κανονική διάρκεια σημείωσε 12.9 πόντους, ενώ και στα play offs έχει κάνει αισθητή την παρουσία του.

BASKET LEAGUE 2020-2021 / PLAY OFF / ˁՑɏ - БόLjŁӠ(֙ԏÑVɁ: ȁ́ӇӠć̏ЏՋϓ / EUROKINISSI)

Τάισον Κάρτερ - Λαύριο


Το alter ego του Άλφα Ντιαλό στην περιφέρεια του Λαυρίου είναι ο συμπατριώτης του, Τάισον Κάρτερ, τον οποίο ακολουθεί η ίδια ιστορία, καθώς μετά το κολέγιο αποφάσισε να αγωνιστεί στην ομάδα του Χρήστου Σερέλη. Παρά την έλλειψη εμπειρίας σε υψηλό επίπεδο και το πρώτο του ταξίδι μακριά από τις Η.Π.Α, φάνηκε να «κουμπώνει» άμεσα με την υπόλοιπη ομάδα και να αναδεικνύεται σε ένα από τα πολύτιμα «εργαλεία».

Το «αγύμναστο» κορμί του, καλύφθηκε από την εκρηκτικότητά του και την ικανότητά του στο σκοράρισμα. Την φετινή σεζόν σημείωσε 13.7 πόντους στην κανονική διάρκεια, ενώ στα play offs έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του στην σειρά με τον Προμηθέα Πάτρας.

Τζιαν Κλαβέλ - Προμηθέας Πάτρας

Αν και ενσωματώθηκε αρκετά αργά στο ρόστερ των Πατρινών, ο Τζιαν Κλαβέλ με βάση τις εμφανίσεις του μοιάζει σαν να αποτελεί μέλος του συλλόγου εδώ και καιρό. Το αγωνιστικό του «θράσος» και η εκτελεστική του δεινότητα έχει κερδίσει τους πάντες στον Προμηθέα, με αποτέλεσμα να μάθουν αμέσως το όνομά του.

Mπορεί να είχε ένα μικρό πέρασμα από το ΝΒΑ και κάποιες ευρωπαϊκές ομάδες (Εστουντιάντες, Άβτοντορ Σαράτοφ), όμως ποτέ δεν είχε την απαιτούμενη αναγνωρισιμότητα και σε μόλις πέντε αγώνες στα play offs έχει αποδείξει την ποιότητά του. Είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του Μάκη Γιατρά στις σειρές με Περιστέρι και Λαύριο αντίστοιχα, «βομβαρδίζοντας» τα αντίπαλα καλάθια. Ο διεθνής παίκτης από το Πουέρτο Ρίκο μετράει 12.8 πόντους κατά μέσο όρο.

BASKET LEAGUE 2020-2021 / ʏˏӓϓ - ЅщӔőɠ(֙ԏÑVɁ: ׁчӠƁ̐ŔϕˁӠ/ EUROKINISSI)

Ντόμινικ Άρτις - Κολοσσός Ρόδου


Ένα από τα «διαμαντάκια» της φετινής Basket League βρέθηκε στη Ρόδο και αγωνίστηκε για λογαριασμό του Κολοσσού. Ο λόγος για τον Ντόμινικ Άρτις, o οποίος παρότι είχε «παραστάσεις» σε ευρωπαϊκό επίπεδο από ομάδες όπως η Τσεντεβίτα Ολίμπια και η Πεσάρο, δεν κατάφερε να κάνει το αγωνιστικό... μπαμ.

Στον Κολοσσό Ρόδου «αναγεννήθηκε» και βρήκε τον εαυτό του υπό τις οδηγίες του Ηλία Καντζούρη. Από την αρχή της σεζόν μέχρι τα play offs είχε σταθερή παρουσία και ήταν βαρόμετρο για την εξαιρετική πορεία των νησιωτών. Τα στατιστικά του ξεχώρισαν, καθώς σε 22 αγώνες σημείωσε 14.2 πόντους, 5.4 ασίστ και 5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο και φαίνεται ότι τον περιμένουν μεγαλύτερες προκλήσεις την επόμενη σεζόν.

Κένι Γκόινς - Κολοσσός Ρόδου

Ο Κένι Γκόινς μπορεί να συνέβαλε τα μέγιστα για την πρόκριση των Ροδιτών στα play offs αλλά ένας τραυματισμός τον ανάγκασε να αποχαιρετήσει και να αντικατασταθεί πρόωρα από τους «θαλασσί». Οι εμφανίσεις του τράβηξαν τα βλέμματα μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων, όπως της Παρτιζάν, η οποία ενδιαφέρθηκε έντονα αλλά ο τραυματισμός του έβαλε... φρένο.

Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ πρόλαβε να φορέσει την φανέλα του Κολοσσού για 16 αγώνες, σημειώνοντας 9.8 πόντους και 5.4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο και πρόσθεσε ποιότητα στην φροντ λάιν. Η συνύπαρξή του με τον Κερέμ Καντέρ στο ίδιο παρκέ αποτέλεσαν σημείο αναφοράς στην επίθεση και εξελίχθηκαν σε ένα ισχυρό δίδυμο.

BASKET LEAGUE 2020-2021 / ˁщӁ - ̅ӏˏÃɠ(֙ԏÑVɁ: ˅ٍɄS ԆŊS / EUROKINISSI)

Τζέιμς Ουέμπ - Λάρισα


Ο Τζέιμς Ουέμπ είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός αθλητή, όπου το ελληνικό πρωτάθλημα αποτέλεσε το «μέσο» για να ανοίξει τα φτερά του για ένα καλύτερο πρωτάθλημα και συγκεκριμένα το ισπανικό (ACB). Ο Αμερικανός αθλητής αν και ξεκίνησε την σεζόν στην Λάρισα, κατέληξε στην Μούρθια και στο πλευρό του Άλεξ Αντετοκούνμπο και Κόνορ Φράνκαμπ.

Από την πρώτη στιγμή φάνηκε να διαθέτει το κατάλληλο πακέτο για να ηγηθεί της προσπάθειας του συλλόγου και αυτό αποτυπώνεται στις στατιστικές κατηγορίες, σημειώνοντας 10,1 πόντους και 6.6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε 17 αγώνες. Αυτό ήταν αρκετό για να προσελκύσει τα βλέμματα μεγαλύτερων δυνάμεων πάνω του, ενώ και στην Ισπανία η απόδοσή του διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Τζέρεμι Χόλογουελ - Ιωνικός Νικαίας

Ο Ιωνικός Νικαίας ανέβασε... στροφές στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, εξασφαλίζοντας το τελευταίο εισιτήριο για τα play offs και ένας σημαντικός λόγος πίσω από αυτό ήταν ο Τζέρεμι Χόλογουελ. Ο Αμερικανός ψηλός πριν «προσγειωθεί» στη Νίκαια διέθετε μικρή ευρωπαϊκή εμπειρία, με μόλις έναν χρόνο στην Ιρόνι Νες Ζιόνα.

Η παρουσία του στο παρκέ έκανε πιο εύκολη την ζωή των συμπαικτών του και ήταν ο άνθρωπος που έκανε αθόρυβα την ζημιά του στους αντιπάλους. Παράλληλα το θετικό στην περίπτωσή του ήταν και η ικανότητά του να απειλεί από μακρινή απόσταση. Η εμφάνισή του στην σειρά με τον Παναθηναϊκό ήταν αξιοπρεπέστατη, καθώς ήταν διψήφιος σε πόντους, ενώ σε 22 αγώνες σημείωσε 11.8 πόντους και 5.5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Τζέριαν Γκραντ - Προμηθέας Πάτρας

Ο παίκτης που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό για την αλλαγή της αγωνιστικής εικόνας των Πατρινών κατά 180 μοίρες. Ο Τζέριαν Γκραντ δεν βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε στο ΝΒΑ και αποφάσισε να αφήσει τον αδελφό του Τζεράμι για να συναντήσει... μπασκετικά τον άλλον του αδελφό, Τζεράι.

Ο Μάκης Γιατράς βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση που «πονούσε», όπως η περιφέρεια του Προμηθέα, και με το... καλημέρα φρέσκαρε τον αέρα της ομάδας. Ο Αμερικανός γκαρντ είναι από τις πιο σταθερές... κολώνες του συλλόγου και ο Προμηθέας βασίζει πολλά πάνω του στα play offs. Ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον άλλων ελληνικών ομάδων και όχι μόνο για την επόμενη σεζόν.

BASKET LEAGUE 2020-2021 / ̅ӏˏÃɠ- ЁϠ(֙ԏÑVɁ: ÉّÏӠąтɓǓ / EUROKINISSI)

Τσαντ Μπράουν - Μεσολόγγι


Τον δρόμο του Τζέιμς Ουέμπ ακολούθησε και ο Τσαντ Μπράουν, ο οποίος χάρις στις γεμάτες του εμφανίσεις με την φανέλα του Μεσολογγίου εξασφάλισε μία πρόταση από το γερμανικό πρωτάθλημα (BBL). Από την μία ο Ντίνος Καλαμπάκος ένιωθε δικαιωμένος για την επιλογή του αλλά από την άλλη στερήθηκε νωρίς τις υπηρεσίες του.

Ο Αμερικανός σέντερ εντυπωσίασε στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος με την αλτικότητά του και το πάθος του και έκανε την διαφορά για τους νεοφώτιστους. Αποτέλεσε το Α και το Ω της ομάδας και στις δύο πλευρές του γηπέδου, σημειώνοντας 12.9 πόντους και 8.9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Ντάρελ Πουαριέ - Μεσολόγγι

Το μάτι του Ντίνου Καλαμπάκου στις επιλογές των ψηλών δεν έπεσε... έξω και βρήκε «χρυσάφι» και στον αντικαταστάτη του Τσαντ Μπράουν. Ο λόγος για τον Ντάρελ Πουαριέ, ο οποίος και αυτός μέσα από λίγες εμφανίσεις έδειξε ότι ανήκει για υψηλότερο επίπεδο.

Οι τραυματισμοί και η έλλειψη εμπιστοσύνης που έλαβε από τις προηγούμενες ομάδες τον οδήγησαν στη Βasket League και σε 7 αγώνες έστειλε το... μήνυμα του. Ένας εκρηκτικός σέντερ, με έφεση στο ψηλό παιχνίδι και αρκετά εύστοχος από μέση απόσταση. Όμως και η δική του παραμονή στο Μεσολόγγι δεν έμελλε να κρατήσει αρκετά και επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Λε Μαν. Στη Basket League μέτρησε 10.1 πόντους και 6.3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.


Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης