Basket Talk

Caleb Swanigan: Από την «κόλαση», στον παράδεισο του NBA και... πίσω ξανά

Caleb Swanigan: Από την «κόλαση», στον παράδεισο του NBA και... πίσω ξανά

Το παρελθόν του στοιχειώνει και πάλι τον 24χρονο -εν ενεργεία- ΝΒΑer

Το όνομα του είχε γίνει viral πριν από μερικά χρόνια. Δεν ήταν τόσο οι μπασκετικές του ικανότητες, αλλά το γεγονός ότι για να διεκδικήσει το όνειρο του, έπρεπε να ξεπεράσει μια σειρά ανυπέρβλητων εμποδίων. Όταν τα κατάφερε, λατρεύτηκε και έγινε το… παράδειγμα προς μίμηση. Πλέον, αποδεικνύεται πως τόσο καιρό κέρδιζε μία απλή μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο. Το BN Sports σας διηγείται τη θλιβερή ιστορία του Caleb Swanigan.

Πως ξεκίνησαν όλα
Ο Caleb γεννήθηκε στις 18 Απριλίου του 1997 σε μια γειτονία της Ιντιανάπολις. Από πολύ μικρός κατάλαβε ότι η ζωή του θα ήταν γεμάτη δυσκολίες, αφού ο πατέρας του ήταν μια άκρως τοξική φιγούρα. Εθισμένος στην κοκαΐνη, στο junk food και με βίαιη συμπεριφορά προς τη γυναίκα του, ο Carl Swanigan Sr. δημιουργούσε πολλά προβλήματα στην οικογένεια του που είχε έξι παιδιά και τεράστια οικονομικά προβλήματα

Η Tanya, μητέρα του πρωταγωνιστή μας, για να αποφύγει τις σωματικές επιθέσεις του συζύγου της, πηγαινοερχόταν συνεχώς μεταξύ Γιούτα και Ιντιάνα. Ο Caleb προσπαθούσε να έχει καλή σχέση με το διάβασμα, αλλά μέχρι τα 13 του είχε αλλάξει 13 διαφορετικά σχολεία και 5 φόρες μέχρι τότε είχε αναγκαστεί να μείνει σε καταφύγια για άστεγους. Τα προβλήματα όμως δεν περιορίστηκαν εκεί, καθώς φρόντισε, εκτός από το ύψος του πατέρα του, να κληρονομήσει και τις κακές διατροφολογικές συνήθειες του. 

«Χρειάζεσαι πολλά χρήματα για να τρέφεσαι υγιεινά. Αν μπορείς, τότε πρέπει να το κάνεις, αλλά δεν είναι πάντα εφικτό», δήλωσε κάποια χρόνια μετά. Τα μόνα φαγητά που μπορούσε να βρει, ήταν αυτά που έφερνε σπίτι ο πατέρας του και έτσι ο Caleb, όντας 12 ετών, έφτασε να ζυγίζει 163 κιλά. Βλέποντας τη ζωή του να καταστρέφεται, ο μεγαλύτερος αδερφός του, Carl Swanigan, επικοινώνησε με τον πρώην προπονητή του, Barnes Roosevelt, ζητώντας βοήθεια.

hartman-otr-homeless-bball-03032.jpg

Ο άνθρωπος που του έδωσε την ευκαιρία
Αυτός δέχτηκε, με την προϋπόθεση ότι θα τον υιοθετούσε για να τον μεγαλώσει σαν δικό του παιδί. O Caleb, όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε αργότερα, ένιωσε ασφαλής για πρώτη φορά στη ζωή του. Επισκέπτεται καρδιολόγους, ξεκινά να αθλείται σε εντατικούς ρυθμούς, μαθαίνει να τρώει σωστά και ζυγίζει πλέον 120 κιλά.

Τα πάντα έχουν αλλάξει, με το μπάσκετ να έχει μπει για τα καλά στη ζωή του. Μόνη του σκέψη είναι το πως θα βοηθήσει το Λύκειο του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μόλις στην πρώτη του χρονιά, παίρνει τον σχολικό τίτλο όντας ο ηγέτης της ομάδας. Ένα χρόνο μετά, σε ηλικία 16 ετών, χάνει τον βιολογικό του πατέρα, που είχε φτάσει να ζυγίζει πάνω από 220 κιλά, από διαβήτη. Μπορεί ο Carl να ήταν ο υπεύθυνος για τα περισσότερα βάσανα στη ζωή του Caleb, όμως αυτός δεν του κρατούσε κακία.

Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα
Τελειώνοντας το Λύκειο, είχε καλούς βαθμούς, ένα σώμα που θύμιζε επαγγελματία αθλητή και υποτροφίες από τα μεγαλύτερα κολέγια της χώρας, όπως το Kentucky, το Duke, το Arizona και το Michigan State. Ωστόσο, αυτός επέλεξε να φορέσει τα χρώματα του Purdue, για να στηρίξει τον μέντορα και θετό του πατέρα, που είχε αγωνιστεί εκεί. Ο αριθμός που διάλεξε ήταν το «50» για να τιμήσει τον βιολογικό του πατέρα που πέθανε σε αυτή την ηλικία. Στη δεύτερη και τελευταία του χρονιά, ήταν εξαιρετικός, μετρώντας 18,5 πόντους με 45% στο τρίποντο, 12,5 ριμπάουντ και αναρίθμητα double-double. Έτσι, μαζί με τα πολλά ατομικά βραβεία, έρχεται και η απόλυτη δικαίωση, το κάλεσμα από το NBA.


To 2017, οι Portland Trail Blazers βλέπουν στο πρόσωπο του έναν ικανό φόργουορντ που η πορεία της ζωής του μπορεί να μπει ως εγγύηση της εργατικότητας του και τον επιλέγουν στο νούμερο 26 του ετήσιου draft. Μέχρι και το 2020 δεν έχει καταφέρει να κερδίσει αξιόπιστο χρόνο συμμετοχής, όμως η παρουσία του στην κορυφαία Λίγκα σε συνδυασμό με το ταλαιπωρημένο παρελθόν του, δημιουργούν ένα… success story που κάνει το γύρο του κόσμου κερδίζοντας την απανταχού συμπάθεια του φίλαθλου κοινού. 

Από το ζενίθ στο ναδίρ σε μόλις ένα χρόνο
Λένε, πως όλα τα καλά κάποια στιγμή τελειώνουν και αυτό ισχύει και στον ηρωικό χαρακτήρα που έχει χτίσει μέχρι τώρα ο Caleb Swanigan. Ένα χρόνο μετά, ο μπασκετικός χάρτης αγνοεί την ύπαρξη του. Το παρελθόν του τον κυνηγά και πάλι. Αυτός που μόχθησε θέλοντας να ξεκολλήσει από το βούρκο για να κυνηγήσει το όνειρο του, αυτός που μόλις ξεκίνησε να γεύεται την απόλυτη επιτυχία, νικήθηκε και πάλι από το σκοτάδι του.


Μέσα σε ένα χρόνο ο Caleb βρίσκεται και πάλι στο σημείο μηδέν. Έχει παρατήσει το μπάσκετ, έχει μπλεξίματα με το νόμο και είναι ξανά παχύσαρκος. Τον περασμένο Δεκέμβριο συνελήφθη από την αστυνομία για κατοχή μεγάλης ποσότητας μαριχουάνας (1,5 κιλό) κι αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Ζυγίζει πάνω από 180 κιλά (έχει πάρει τουλάχιστον 60 σε αυτό το διάστημα) και η εικόνα του απέχει έτη φωτός από επαγγελματία αθλητή.

 


Το όνομα του έγινε και πάλι viral, όμως αυτή τη φορά για κάτι δυσάρεστο. Η φιγούρα ενός ανθρώπου που αποτελούσε -κάποτε- πρότυπο για χιλιάδες παιδιά με αντίστοιχες δυσκολίες, προκαλεί πλέον θλίψη. Ας ελπίσουμε πως ο 24χρονος Caleb θα έχει τα ψυχικά αποθέματα να δώσει άλλη μια μάχη για να σώσει τη ζωή του. Πρώτα για τον εαυτό του και μετά για όσους είχε εμπνεύσει με τη συγκλονιστική του ιστορία.

Πάνος Σταμούλης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης